.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Saako kannabiksen myönteisistä terveysvaikutuksista puhua?

19 tammikuun, 2015

Kannabiksen haittojen vähentämiseen keskittyvä Savusauna on taas tulilla! Savusauna löytyy Päihdelinkin keskustelufoorumilta. Tällä kertaa teemaviikon (19.–25.1.2015) aiheena ovat kannabiksen vaikutukset terveyteen. Asiantuntijavieraana kysymyksiin vastailemassa on A-klinikkasäätiön ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

Mutta mitä pitää sisällään teema ”kannabiksen terveysvaikutukset”? YADia ja muita ehkäisevää työtä tekeviä tahoja on usein moitittu siitä, että puhumme kannabisviestinnässämme vain kielteisistä terveysvaikutuksista ja riskeistä. Kritiikki meitä kohtaan on osittain perusteltua, koska jo perustavoitteemme eli huumeiden haittojen ehkäisy tarkoittaa käytännössä, että meillä on velvollisuus tiedottaa erityisesti haitallisista vaikutuksista, jotta ihmisillä olisi paremmat mahdollisuudet välttää haittoja ja riskejä. Monet ehkäisevän työn toimijat myös välttävät viimeiseen asti puhumasta kannabiksen myönteisistä terveysvaikutuksista perustellen tätä sillä, että myönteisten vaikutusten käsittely voisi ”kannustaa ihmisiä käyttämään” ja näin lisätä käyttöä väestötasolla. Itse en usko tieteellisesti tutkitun tiedon levittämisen johtavan käytön lisääntymiseen – ainakaan aiheetta. Esimerkiksi lääkekäytössä kannabis saattaa hyvinkin olla alikäytetty Suomessa, koska reseptejä kirjoitetaan varsin kitsaasti. Lääkekäyttö sitä paitsi tapahtuu lääkärin valvonnassa, joten sen lisääntyminen tuskin haittaisi ketään.

savusauna-kuvaMonipuolinen keskustelu kannattaa myös siksi, että vain yksipuolista ”totuutta” toitottava torvi joutuu asiasta selvää ottaneiden keskuudessa naurunalaiseksi. Toisaalta jo arkijärkikin sanoo, että ellei kannabiksesta saataisi irti mitään hyötyjä, ei sitä kukaan käyttäisi. En nyt siis puhu absoluuttisesta hyödystä eli siitä, että terveyshyödyt olisivat haittoja merkittävämmät. Ajan takaa sitä, että hyvä mielikin on jonkinasteinen terveyshyöty, kun kerran mielialan tiedetään vaikuttavan myös somaattisista sairauksista toipumiseen, psyykkisistä sairauksista puhumattakaan. Se, onko mainittu hyöty suurempi kuin käytön mukana tulevat haitat, onkin sitten täysin eri asia. Joka tapauksessa tämänkin asian on oltava avoin keskustelulle ja kriittiselle tarkastelulle. Tämä kriittinen tarkasteluhan on myös osa vastuullisesti toteutettua tutkimusprosessia, joten esimerkiksi tutkittuaan kannabiksen vaikutusta yksinäisyydestä aiheutuvaan ahdistukseen tutkijat muistuttivat havaittujen myönteisten vaikutusten lisäksi myös käytön mukanaan tuomista riskeistä.

Tieteellisen tiedon lisääntyminen ei ole koskaan haitaksi, mutta sen sijaan perustelemattomien käsitysten – olivat ne sitten käyttöä tai käyttäjiä demonisoivia tai hehkuttavia – levittäminen on. Tämän vuoksi kannustamme ihmisiä kysymään ja keskustelemaan Savusaunassa avoimesti myös kannabiksen myönteisistä terveysvaikutuksista. YAD painottaa sitä, että jokainen tekee päätöksensä itse, joten emme halua keskustelusta yksipuolista, vaikka omat infomateriaalimme keskittyvätkin haitoista tiedottamiseen. Olit asiasta mitä mieltä tahansa, haluamme myös sinut mukaan keskusteluun, sillä hyvässä keskustelussa molemmat puolet oppivat uutta!

– Juuso Armila, Kokemusasiantuntijuus-projektityöntekijä, YAD ry

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.