.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

YAD herätti keskustelua huumeista kesän festareilla

29 syyskuun, 2015

YAD Youth Against Drugs ry:n nuoret vapaaehtoiset osallistuivat tänä vuonna kolmelletoista musiikkifestivaalille ympäri Suomea. Kesän 2015 aikana YADin infopisteellä kohdattiin yhteensä noin 1800 festarikävijää. Lisäksi  YAD:n jalkautuvan ensiaputiimin vapaaehtoiset olivat mukana yhdessä elektronisen musiikin festaritapahtumassaensiaputeltalla sekä festarialueella kiertäen.

infopiste2015YAD on valtakunnallinen ehkäisevän huumetyön yhdistys, jonka yksi vanhimmista toimintamuodoista on musiikkifestareilla kiertäminen. YAD:n infopisteellä käyneille tutuksi tulleeseen ”huumetestiin”, eli huumeaiheiseen kyselyyn vastaajat saavat valita itseään kiinnostavan aiheen kymmenestä eri vaihtoehdosta. Kesän 2015 festari-infopisteillä käyneistä 1821 henkilöstä 44 % teki huumetestin. Eniten keskustelua herättivät oma päihteiden käyttö, kohtuukäyttö ja päihteiden käyttö. Keskustelujen tarkoituksena on herättää ajatuksia ja keskustelua sekä haastaa kävijöitä pohtimaan valitsemiaan aiheita.

infopisteella2015Kesällä 2015 YAD:n teltalla oli mahdollista huumetestien lisäksi osallistua erilaisiin peleihin ja toimintoihin, kuten huojuvan tornin rakentamiseen tai petekan pelaamiseen, tai vaikkapa jonglööraukseen ja diabolon heittelyyn. YAD:n infopisteillä on jaettavana erilaisia materiaaleja, joista festarikansaa kiinnostivat eniten huumetietokortit, vesitatuoinnit ja tarrat.

Huumeita festareilla?

YAD on toteuttanut vuodesta 2007 asti internetissä täytettävää Huumeet festareilla -kyselyä. Vuosittaisen kyselyn tavoitteena on kartoittaa festareilla käyvien nuorten huumeasenteita ja mielipiteitä päihdepalveluista festareilla. Vuoden 2015 kyselyyn vastasi 284 henkilöä, suurimpana vastaajaryhmänä 22-29-vuotiaat. Vastaajista 14 % kertoi käyttäneensä huumausaineita festareilla. 77 %:lle vastaajista ei oltu tarjottu huumeita festareilla.

Edellisvuoden tapaan vastaajat nimesivät kolmeksi yleisemmäksi syyksi käyttää huumeita festareilla erityisten fiilisten ja kokemusten hakemisen, tunnelman kohottamisen, sekä halun olla sekaisin. Syiksi huumeiden kokeilemiseen festareilla vastaajat nimesivät mm. alkoholille vaihtoehtoisen päihtymistavan etsimisen, festaritunnelmaan paremmin kiinnipääsemisen ja tilaisuuden käyttää jotain, mikä ei olisi mahdollista festareiden ulkopuolella. Vastaajista suurin osa kuitenkin kertoi, että ensimmäiset päihdekokeilut eivät ole tapahtuneet festareilla. Yleisin huumausaine johon kävijät olivat tänä vuonna festareilla törmänneet oli kannabis. Vastaajista 13 % oli käyttänyt festareilla joskus myös itse kannabista.

Vastaajista 45 % toivoi festareille päihteidenkäytölle vaihtoehtoista tekemistä kuten kilpailuja, maalausta, osallistavaa ja yhteisöllistä tekemistä, pelejä, elämystoimintaa sekä liikunnallista tekemistä ja terveellistä ruokaa. Päihdepalveluista festareille kaivattiin eniten kuskien puhallutusta (79 %), päihde-ensiapua (77 %) ja selviämistelttaa (73 %).

Suurin osa (71 %) vastaajista oli sitä mieltä että päihteiden käyttöön olisi syytä puuttua, varsinkin alaikäisten kohdalla. Vastaajista 13 % oli sitä mieltä, että huumeiden käyttöä tulisi vain valvoa puuttumisen sijaan. Päihteidenkäytön riskien ehkäisemiseksi vastaajat ehdottivat mm. infoa aineista ja niiden vaaroista, selväpäistä tekemistä, realistista informaatiota ja avun antamiseen koulutetun henkilön läsnäoloa.

Seurauksina huumeiden käytöstä kiinnijäätäessä festareilla vastaajat haluaisivat että asiasta tehdään poliisitutkinta (42 % vastaajista) tai annetaan rikesakko käyttörikoksesta (32 %). 32 % vastaajista ei sallisi huumeiden käytöstä rankaisematta jättämistä minkään huumeen osalta tai missään tilanteessa. 25 % ajatteli, että kannabiksen kohdalla voitaisiin jättää rankaisematta. Kannabishaittoja voitaisiin vastaajien mielestä vähentää tarjoamalla tukea ja palveluita niille, jotka haluavat vähentää/lopettaa käytön (37 % vastaajista), puuttumalla paremmin alaikäisten kannabiskokeiluihin (35 %) tai kiristämällä rangaistuksia (31 %).

YADilaisten kokemuksia festarikiertueelta

YAD:n vapaaehtoiset kirjoittivat festarikesältä reissupäiväkirjaa blogiin, jossa he tuovat esille toisenlaisen tavan viettää festareita, kertovat fiiliksistä, tunnelmista ja kohtaamisista. Tapahtumien kohokohdat ja fiilikset käydyistä keskusteluista voit lukea festariblogistamme.

– Ville Nieminen, YAD ry

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.