.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Valinnan tekemisen vaikeudesta

7 lokakuun, 2014

Mainokset ja monet muut kulttuurin muodot väittävät meille jatkuvasti, että olo voisi olla aina parempi ja voisit itse olla parempi. Mäkkäri vie nälän, joogaamalla olet zen, kangaskassin kanssa eko, maratoonaamalla itsekurijumala, i-luuri tuo kavereita… Nykymaailmassa vaihtoehtojen vyöry voi tyrmätä meidät alleen. Minkälaisen valinnan teen valitsemalla tämän tomaattisoseen – entä raakaruoka, lähiruoka, halpa hinta, valmis mättö tai tacosoossi? Yhdysvaltalainen tekee keskimäärin 35 000 valintapäätöstä päivittäin. Voimmeko siis odottaa, että jaksamme aina tehdä hyviä valintoja? Mitä me hyödymme tästä valintapaljouden ihanuudesta? Tutkijoidenkin mukaan valinnanvapaus on tyydyttävää vain, jos vaihtoehdot oikeasti eroavat toisistaan (mm. Botti& McGill,2006, lisää tietoja Naish, 2009).

oneway

Miten tämä liittyykään ehkäisevään huumetyöhön? Ehkä tomaattisose ei liitykään, mutta kuvitelma helposti saavutettavasta aina vain paremmasta itsetunnosta, elämänilosta, täyttymyksestä tai itsetietoisuudesta liittyy. Kokemusasiantuntijuus-projektin aikana eri ihmiset ovat kuvanneet minulle, millaisia ovat huumeiden kokeilijat, käyttäjät tai addiktit. He ovat puhuneet kokeilunhalusta, kyvyttömyydestä tai haluttomuudesta kohdata omia tunteita ja toiveista, että elämä voisi olla vielä hekumallisempaa. Toipuvat kuvaavat nauttivansa nykyisin pienistä ja arkisista asioista ja panostavansa perusasioihin, kuten hyvään uneen, liikuntaan, hyviin ystäviin tai hyvään ruokaan ja ennen kaikkea tähän hetkeen.

Jokaisen kannattaisi ajoittain kysyä itseltään seuraavat kysymykset: Jäätkö aina miettimään paranisiko vaihtamalla tai kokeilemalla uutta? Tyydytkö siihen, mitä sinulla on? Vai oletko siihen tyytyväinen? Haluammeko olla luomassa jatkuvan vertailun, riittämättömyyden, kahminnan ja tavoittelun maailmaa vai toimia mallina siitä, että välillä ihan hyvä riittää?

Lopetus Epikuroksen sanoihin: ”Mikään ei riitä sille, jolle riittävä on liian vähän”.

– Susanna EXPA-hankkeesta

PS. Lisätäkseni vaihtoehtojen määrää: meillä alkaa kokemusasiantuntijuuskoulutus Jalostamo lokakuun lopussa. Tule mukaan, jos asut Tampereen alueella, olet lopettanut huumehien käytön ja haluat jakaa kokemuksiasi muiden viisaudeksi. Ota yhteyttä minuun (susanna.karki@yad.fi)tai Juusoon (juuso.armila@yad.fi).

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.