Youth Against Drugsin 419 -kampanja: Mieti vielä
.

Vähentämisellä on väliä

Kannabiksen käytön vähentämisellä ja tauottamisella on myönteisiä vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Vähentäminen vaikuttaa masennusoireiden riskin [1], psykoosioireiden riskin [2] sekä muiden taustalla olevien psyykkisten ongelmien, kuten ahdistuneisuus- ja paniikkioireiden, riskin pienentymiselle [3]. Kannabiksen vähentämisen ja tauottamisen myötä myös rahaa säästyy, tapaturmien riski pienenee sekä rikosoikeudelliset haitat vähenevät.

Koronavirusuhalla ja vallitsevalla poikkeustilalla voi olla monenlaisia vaikutuksia arkeen. Jos kannabis ja sen käyttö ovat osa sitä, niin muutokset voivat näyttäytyä uhkina tai mahdollisuuksina.

Olemme koonneet alle 5 motivaatiotekijää, jotka tukevat vähentämistä suunnitellessa.

1. Nyt on otollinen aika vähentää

Eristäytymisen ja sosiaalisten kontaktien välttämisen takia kannabiksen hankkiminen saattaa olla tällä hetkellä hankalampaa. Tämän voi nähdä myös mahdollisuutena. Nyt voi olla hieman helpompi vähentää käyttöjä tai pitää taukoja kannabiksen käytössä. Käytön vähentämisellä myös hakukerrat ja turhat sosiaaliset kontaktit vähenevät. Tiedätkö mitä käytät, jos joudut hankkimaan kannabista tuntemattomalta ihmiseltä? Tunnetko kannabiksen alkuperän ja tuotteen sisällön? Jos mahdollista, suosi kannabista, jossa THC-pitoisuudet ovat matalampia ja/tai tuotteita, joissa CBD:n pitoisuus on korkea suhteessa THC:hen [4, 5].

2. Seuraamalla käyttöäsi vähentäminen voi olla helpompaa

Jos kasvatat itse kannabista (tai muutoin sinulla on sitä helposti saatavilla), niin kotioloihin vetäytyminen ja ylimääräinen aika voivat johtaa oman käytön lisääntymiseen. Siksi myös kotikasvattajan kannattaa nyt seurata oman käytön määriä sekä vaikutuksia. Oletko aiemmin seurannut, kuinka paljon käytät kannabista? Punnitse annokset tarkkuusvaa’alla ja seuraa kertyviä käyttökertoja. Käytön seuraamisen apuna voit käyttää sähköistä kannabispäiväkirjaa.

Kuvakaappaus kannabispäiväkirjan sivuilta. Kannabispäiväkirja löytyy osoitteesta kannabis.eu.

Seurannan avulla voit huomioida, minkälaiset tekijät vaikuttavat kannabiksen käytön tarpeeseen. Esimerkiksi piristävien kofeiinipitoisten juomien nauttiminen voi vähentää kannabiksen koettua vaikutusta ja lisätä määrällistä tarvetta [6, 7]. Annostarkkailun ja käyttökertojen seuraamisen myötä kannabiksen määrällinen vähentäminen voi helpottua. Suurin osa käyttäjistä voi vähentää yhden neljäsosan viikottaisesta käyttöannoksestaan ilman huomattavia vieroitusoireita [8].

3. Pidä taukoja, jotta pienemmät annokset riittävät

Nyt voi olla otollinen aika pohtia käytön tauottamista, joka laskee myös toleranssia [6]. Päätä itsellesi sopivan mittainen tauko – vaikka kaksi viikkoa tai kuukausi pilvettömiä päiviä. Toleranssin laskun myötä myös kannabiksen kulutus vähenee. Kannabiksen määrällisen tarpeen laskun myötä myös rahaa säästyy. Onko sinulla mielessä jokin mukava asia, johon voisit säästää?

4. Vaihda vähemmän haitalliseen käyttötapaan

Koronavirus voi aiheuttaa äkillisen hengitystieinfektion ja osassa tapauksia pahentuessaan keuhkokuumeen. Tupakointi on määritelty koronaviruksen riskitekijäksi [9]. Lisäksi erityisesti kannabiksen kanssa poltettaessa hengityselimistöön kohdistuvat riskit kertautuvat [10]. Polttamista kannattaa vähentää tai vielä parempi olisi pidättäytyä siitä kokonaan. Jos tauko kannabiksen käytöstä ei tunnu itselle sopivalta vaihtoehdolta, kannattaa miettiä käyttötavoiksi kannabiksen vaporisointia tai syömistä. Koronaviruksen tartunnan ehkäisemiseksi tulee pidättäytyä jointin, piipun, bongin ja muiden käyttövälineiden jakamisesta. Käyttövälineitä kannattaa muutenkin puhdistaa säännöllisesti [11].

5. Keksi itsellesi mielekästä tekemistä

On hyvä tarkastella niitä tekijöitä, jotka tuovat luonnollisia hyvänolon tunteita. Mitä mukavia asioita teet tai olet aikaisemmin tehnyt ilman päihteitä? Onko sinun juttusi liikunta, ulkoilu ja retkeily, lukeminen, musiikin tai podcastien kuuntelu, leffojen tai sarjojen katselu, soittaminen, kotitöiden tekeminen? Olisiko nyt aikaa opiskella tai opetella jokin uusi taito? Tee itsellesi lista hyvää oloa tuottavista päihteettömistä tekemisistä ja poimi sieltä joka päivälle ainakin yksi juttu. Kun sinulla on muuta tekemistä, voi olla että tarve kannabiksen käyttöön vähenee. Kannabista ei kannata lähteä korvaamaan alkoholilla tai muilla päihteillä. Tukea ja apua tilanteeseen voi saada esimerkiksi terveydenhuollosta, nuorisoasemalta tai verkkopalveluista.

419-hengessä jaamme Instagramissa @kannabispaku-tilillä kannabista käyttäneiden nuorten ajatuksia kannabiksesta ja sen käytön vähentämisestä post-it-lappujen muodossa. Vähentämiselläkin kun on väliä.


Poimintoja nuorten omista ajatuksista. Lisää löytyy @kannabispakun feedistä Instagramissa!

Oliko tämä hyödyllinen sivu?