BLOGI: Vuosi 98?

(kuva: Aadaシ︎)

Tämä viik­ko alkoi toi­mis­tol­la mie­len­kiin­toi­ses­ti, kun You­tu­ben algo­rit­mi päät­ti suo­si­tel­la minul­le video­ta kou­lun päih­de­va­lis­tuk­ses­ta vuo­del­ta 1998. On tie­tys­ti hie­noa, että huu­meis­ta on puhut­tu kou­lus­sa jo pit­kän aikaa, mut­ta video­ta kat­sel­les­sa huo­mio hyvin nopeas­ti kiin­nit­tyi sii­hen, miten niis­tä on puhut­tu rei­lu pari­kym­men­tä vuot­ta sit­ten. Tot­ta kai sil­loin on päih­de­va­lis­tus­ta teh­ty sen het­ken par­haal­la tie­dol­la ja tar­koi­tus on ollut hyvä, mut­ta nyky­päi­vä­nä vas­taa­va tun­ti toden­nä­köi­ses­ti eroai­si täs­tä aika pal­jon. Se teh­täi­siin enem­män kes­kus­te­le­vas­ti aja­tuk­sia herät­täen ja väl­tet­täi­siin pelot­te­lua. Huu­meis­sa on pal­jon vaa­ro­ja ja hait­to­ja, mut­ta nyky­päi­vä­nä nii­den lisäk­si puhu­taan pal­jon myös niis­tä juu­ri­syis­tä mik­si huu­mei­ta käy­te­tään. Mitä käy­töl­tä hae­taan ja mitä mui­ta vaih­toeh­to­ja on saa­vut­taa ne samat tar­peet mihin huu­mei­ta joku saat­taa käyt­tää.

 

Täs­tä intou­tu­nee­na lai­toin täs­tä Surpri­se-Tas­kin Discor­diin sekä snapc­hat­tiin, johon­ka pari hyvää vas­taus­ta tuli­kin jo jot­ka lisään alle. Miet­ti­kää toki omat mie­li­pi­teen­ne ja pis­tä­kää rapot­tia tule­maan. 10 pis­tet­tä kun vas­taat seu­raa­viin kysy­myk­siin:

 

https://youtu.be/JkL94oiuq_Q

 

1. Mil­lä taval­la huu­meis­ta ja huu­mei­den­käyt­tä­jis­tä puhu­taan videol­la?

2. Mitä videos­ta jäi par­hai­ten mie­leen?

3. Miten videol­la näh­ty kes­kus­te­lu ero­aa sii­tä miten sul­le on puhut­tu huu­meis­ta kou­lus­sa?

4. Miten toi­vot että tämän päi­vän huu­me­va­lis­tus ero­aa videon kes­kus­te­lus­ta?

 

eez­me­ral­da:

En halua kat­too tätä huu­me­va­lis­tus videoo kos­ka, tuo mies sel­väs­ti oot­taa tiet­ty­jä vas­tauk­sia nuo­ril­ta. Tus­kin nois­ta kukaa oppii mitää ko ne vaa vas­taa sen mitä ne odot­taa että tuo mies halu­aa kuul­la.…

1: Apua, men­nee har­ras­tuk­set, kave­rit, per­he, kou­lu, kaik­ki nii­ko mitä. Mut­ta joo huu­mei­den käyt­tä­jät­hän siis menet­tää tän mukaan kai­ken, eikä toi­voo oikeen mis­tään oo. Teh­hää rikok­sia, jot­ta voi­jaa rahot­taa kaik­ki. Nyt oikees­ti ymmär­rän miks huu­meis­ta puhu­mis­tyy­lin on muu­tut­ta­va niin pal­jon. Jos tänä päi­vä­nä saman­lai menis luok­kaan, nii mel­ko nopee­ta sais vas­ta argu­ment­te­ja oppi­lail­ta. Mut­ta huu­mei­den käyt­tö on sel­väs­ti aina käyt­tä­jän syy, ettäs tiiät. Eli aivan tosi tuo­mit­se­vaa, sanop­pa tuos­sa että joku tut­tu pää­ty käyt­tään paha­no­lon­vuok­si huu­mei­ta, kun tuo­mi­taan jo aja­tuk­ses­ta.

2: Par­hai­ten mie­len jäi tuo tyy­li puhua, ”Mitä tapah­tuu, tul­lee­ko hyvä olo, jne” joh­dat­te­le­vat kysy­myk­set ja joten­ki se syyt­tä­vä vas­taan­ot­to tun­nin pitä­jäl­tä. Kau­hee­ta 😀

3: No tuos­sa käy­tiin tar­kem­min huu­mei­ta läpi, muis­tan vaan kun ker­rot­tiin et näi­tä ne on ja näi­tä aiheut­taa. Tosi aine poh­ja­ses­ti, mut­ta tuos­sa käy­tiin joi­tain asioi­ta jopa parem­min ja perus­teel­li­sem­min läpi.



4: Toi­von että nyky­päi­vä­nä nuo­ret saa­vat kysyä, kysee­na­lais­taa, ja tilan­ne on yhden­ver­tai­sem­pi päih­de­kas­va­tus tilan­tees­sa jokai­sel­le. Tie­dos­te­taan että on paha, mut­ta ei se ole nyt vaan syy. Ei tuo­mi­ta noin, ei joh­da­tel­la vaan kes­kus­tel­laan ja herä­tel­lään jokai­sen omia aja­tuk­sia. Ja tähän saa onnek­si itse omal­la työl­lä vai­kut­taa <3

Essi on taas puhu­nu. Kii­tos.

 

Möl­li:

1. Epä­kun­nioit­ta­vas­ti, puhu­taan vää­ril­lä ter­meil­lä mm nark­ka­ri. Pelo­tel­laan mikä ei ole toi­mi­va tapa ennal­ta ehkäi­se­väs­sä päih­de­työs­sä. 

2. Hyök­kää­vä asen­ne ker­toa asioi­ta. Säräh­ti kor­vaan jat­ku­va nark­ka­ri nimi­tys

3. Sil­loin ku itse opis­ke­lin perus­kou­lus­sa en muis­ta saa­nee­ni min­kään­lais­ta valis­tus­ta mis­tään aihees­ta. 

4. Ei pelot­te­lua, kes­kus­te­lua ja ajat­te­lua herät­tä­vää, käy­te­tään oike­aa ter­mis­töä, tuo­da ilmi mis­tä voi saa­da apua päih­deon­gel­maan

 

PS: Uusi Yadcas­tin jak­so tubes­sa ihan just…

- Tane­li / Street Team Crew -

YAD Street Team

FREE
VIEW