.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Noin paljon poikia!?

1 huhtikuun, 2015

YAD:n matalan kynnyksen verkkovapaaehtoistyöhön, Street Teamiin, liittyi viime vuonna ennätysmäärä poikia. Viime vuonna rekisteröityneistä nuorista yli 70 prosenttia oli poikia, joista suurin osa osallistui aktiivisesti toimintaan. Poikien suuri määrä yllätti, sillä Street Teamin toimintaan on aina osallistunut tyttöjä ja poikia suurin piirtein saman verran. Yleensä sosiaali- ja terveysalan nuorisojärjestöjen vapaaehtoistoiminnassasitaatti pojat on mukana tyttöjä huomattavasti poikia enemmän.

Varmaa syytä sille, miksi Street Teamin toiminta vetoaa juuri poikiin ei ole, mutta poikien palautteissa konkreettinen tekeminen, huumeiden vastaisuus ja toiminnan pelilliset elementit ovat olleet kaikkein tärkeimpiä syitä toimintaan osallistumiselle. Poikien innostus Street Teamia kohtaan kertoo siitä, että yleensä vapaaehtoistyöstä poissaolollaan loistavia on mahdollista innostaa mukaan, kun sopivat osallistumisen tavat löytyvät.

Millainen vapaaehtoistoiminta kiinnostaa nuoria?

Vuoden 2013 Nuorisobarometrissa käsiteltiin nuorten osallisuutta ja vaikuttamista. Barometrin mukaan nuoret pitävät tehokkaimpina vaikuttamisen keinoina äänestämistä ja aktiivista toimimista nuorisovaltuustoissa ja järjestöissä. Vaikka äänestäminen ja järjestötoiminta ovat nuorten mielestä tehokkaita vaikuttamisen keinoja, nuorten äänestysaktiivisuus ja innokkuus osallistua järjestötoimintaan on kuitenkin ollut viime vuosina suhteellisen vähäistä.

Striiba converseNuorisobarometrin mukaan suurimmalla osalla nuorista vaikuttamisen motiivit eivät ole poliittisia tai ideologisia, vaan motiivina on yleisen hyvän tai jonkin itselle tärkeän asian edistäminen. Myös sosiaalisuus ja hauskanpito painavat vaakakupissa, kun nuori punnitsee osallistumista vapaaehtoistoimintaan.

Nuorten vapaaehtoistoiminnan tulisi siis paitsi tarjota konkreettisia toimintaa, olla myös sosiaalista ja hauskaa. Toimintaan osallistumisen pitäisi olla mahdollisimman helppoa ja toimintaa tulisi kehittää nuorten toiveista ja ideoista käsin.

Kysyvä ei tieltä eksy – nuorten toiveet ja palautteet toiminnan kehittämisen lähtökohtana

Street Teamin vapaaehtoisilta on kerätty säännöllisesti palautetta toiminnasta ja he ovat saaneet itse vaikuttaa toiminnan sisältöön mm. keksimällä uusia tehtäviä Street Teamin tehtäväpankkiin. Nuorten osallistuminen toiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen on ollut vahvuus Street Teamin kannalta.

Palautekyselyissä parhaimmiksi jutuiksi Street Teamissa on listattu tehtävät (konkreettinen tekeminen), toiminnan arvot (mm. huumeidenvastaisuus ja yhdenvertaisuus), kaverit (sosiaalisuus), sekä pelillisyys ja palkinnot (hauskuus). Kerätyt palautteet tukevat Nuorisobarometrin tuloksia sen suhteen, mitkä asiat tekevät vapaaehtoistoiminnasta nuoria kiinnostavaa.

Kevään aikana Street Teamista valmistuu opinnäytetyö, jonka tavoitteena on selvittää tarkemmin Street Teamin toimintaan osallistuvien nuorten motiiveja ja arvoja toimintaan osallistumisen taustalla. Odotamme tuloksia mielenkiinnolla ja opparin valmistuttua jaamme ne luonnollisesti myös muille nuorten verkkovapaaehtoistyötä kehittäville tai siitä kiinnostuneille.

– Hanna Ikonen, projektityöntekijä, Street Team 2- hanke

 

 

 

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.