BLOGI: Street Team ottaa kantaa part X!

Tänään blo­gis­sa pää­pai­no anne­taan Firithille sekä  Mil­ma Mealle ja hei­dän rapor­teil­leen teh­tä­vään Ota kan­taa! Teh­tä­vä onkin ajan­koh­tai­nen näin edus­kun­ta­vaa­lien lähe­tes­sä, nyt jos kos­kaan on oiva aika tuo­da mie­li­pi­tei­tään esil­le ja vai­kut­taa. Mut­ta ennen­kun pääs­tän hei­dän teks­tit vapau­teen, heh­ku­tan ensin Kios­kin uusin­ta ALL X PANEL video­ta huu­me­his­ta. Tie­tä­jät tun­nis­taa myös YAD taus­taa jou­kos­ta. Videon kat­so­mi­ses­ta ilmes­tyi eilen Ins­ta­gra­miin myös Surpri­se-Task jos­sa luvat­tiin 15 pis­tet­tä jos kat­soo videon ja rapor­toi teh­tä­vään 3 asi­aa jot­ka jäi­vät vah­vi­ten mie­leen. Vin­kvink. Pis­tey­tän vaik­ka tari­na ker­keäi­si­kin häviä­mään ins­tas­ta. Tämän blo­gin kuvi­tuk­ses­ta kii­tos kris­tae­li­sa­betille!

- Tane­li / Street Team Crew -

 

 

 

ONKO HUUMEIDEN KÄYTTÖ JOKAISEN OMA ASIA?

“Eihän se ketään muu­ta satu­ta, jos minä käy­tän!” Tämän lauseen muis­tan jos­kus aiko­ja sit­ten kuul­lee­ni — ken­ties muu­ta­man pai­no­kel­vot­to­man sanan höys­tä­mä­nä — erääs­sä baa­ris­sa olles­sa­ni. Pai­kal­li­nen, nuo­ri nar­ko­maa­ni oli ilmei­ses­ti päät­tä­nyt pis­tää rii­dan pys­tyyn parin kave­rin­sa kans­sa, ja jon­kin aikaa sitä seu­rai­lin­kin ennen kuin ovi­mik­ko puut­tui asi­aan. Niin, näin­pä se nar­ko­maa­ni väit­ti, ettei hänen käyt­tön­sä ketään muu­ta satut­tai­si. Onko asia kui­ten­kaan todel­li­suu­des­sa näin; ovat­ko huu­meet vain hen­ki­lö­koh­tai­nen asia?

Vali­tet­ta­vas­ti vas­taus on ei.

On ylei­nen har­ha­luu­lo, että huu­mei­den käyt­tö oli­si joten­kin vain jokai­sen oma asia, vain omaa elä­mää kos­ket­ta­va asia, mut­ta todel­li­suus on toi­sen­lais­ta. Esi­mer­kik­si ihmis­suh­teet; jot­kin niis­tä raken­tu­vat pel­käs­tään päih­tei­den käy­töl­le, kun taas toi­set kariu­tu­vat jon­kun poru­kas­ta alkaes­sa käyt­tää. Huu­mei­den käyt­tö kos­ket­taa niin kave­rei­ta, ystä­viä kuin per­heen­jä­se­niä­kin; muis­tan luke­nee­ni erääs­tä tapauk­ses­ta, jos­sa äiti aina toi­voi poi­kan­sa tule­van kotiin. Yleen­sä tämä tuli­kin, aina jos­kus aina­kin rahaa ker­jää­mään, kun­nes erää­nä päi­vä­nä ei enää tul­lut­kaan — eikä kos­kaan sen jäl­keen. Huu­meet siis kos­ket­ta­vat aina­kin ihmis­suh­tei­ta, eivät­kä toden­nä­köi­ses­ti kovin posi­tii­vi­sel­la taval­la. Huo­li kaverista/ystävästä/perheenjäsenestä voi ajaa ihmi­sen perä­ti itse hake­maan apua omaan elä­män­ti­lan­tee­seen­sa; ahdis­tuk­seen ja masen­nuk­seen, ken­ties pel­koon sii­tä, että joku kau­nis päi­vä nar­ko­maa­ni aineis­sa olles­saan käy hei­dän kimp­puun­sa.

Huu­mei­den käyt­tö on ehdot­to­mas­ti myös yhteis­kun­nal­li­nen asia. Jokai­nen hal­lus­sa­pi­tä­jä, jokai­nen käyt­tä­jä ja jokai­nen dii­le­ri on käy­tän­nös­sä rikol­li­nen. Vuo­sit­tain päih­de­riip­pu­vais­ten hoi­toon suun­na­taan rahaa yhteis­kun­nan puo­lel­ta, mikä tiet­ty on hyvä asia — mut­ta entäs ne muut resurs­sit, esi­mer­kik­si jos aja­tel­laan polii­se­ja? Hei­tä kun ei täs­sä maas­sa enää nykyi­sin ole tar­peek­si. Jos, ja vali­tet­ta­van usein kun, huu­me­vel­ko­jen peri­mi­nen yltyy veri­sek­si ja pahim­mas­sa tapauk­ses­sa kyl­men­tää jon­kun, suun­na­taan polii­sien resurs­sit pahoinpitelyn/törkeän pahoinpitelyn/kuolemantuottamuksen/tapon/murhan (ja lis­ta oli­si vie­lä pidem­pi, jos otet­tai­siin huo­mioon kaik­kien tör­keät ja lie­vät vai­heet), jol­loin se puo­les­taan on muul­ta tut­kin­nal­ta ja pahim­mas­sa tapauk­ses­sa myös kent­tä­työl­tä pois. Ja aina parem­pi oli­si, jos yhteis­kun­nan ei tar­vit­si­si suun­na­ta rahaa päih­de­riip­pu­vais­ten hoi­toon; sehän tar­koit­tai­si, että päih­de­riip­pu­vuus on saa­tu kit­ket­tyä pois.

Huu­meil­la saa pilat­tua oman elä­män­sä hyvin tehok­kaas­ti — mut­ta var­sin lois­tok­kaas­ti niil­lä saa monen muun­kin elä­män pilat­tua. Ja, kuten mai­nit­tua, huu­mei­den käyt­tö on kal­lis­ta myös yhteis­kun­nal­le; siis­pä ihmet­te­len­kin vah­vas­ti, mik­si ihmees­sä aina välil­lä jul­ki­suu­des­sa edes poh­di­taan kan­na­bik­sen käy­tön lail­lis­ta­mis­ta, kun jo nyt näh­dään, mitä kan­na­bis ja sitä voi­mak­kaam­mat huu­mausai­neet voi­vat ihmi­sil­le teh­dä. Pis­tää miet­ti­mään.

- Firith

 

 

 

Huu­meet ja huu­mei­den käyt­tö.

Huu­mei­ta käy­te­tään mm. bile­huu­mei­na tai sit­ten vain koke­muk­sen halu­na huu­meit­ten käyt­töön on monia eri syi­tä mik­si nii­tä käy­te­tään.

Bile­huu­meet nimen­sä mukaan käy­te­tään bileis­sä esim kon­ser­teis­sa, fes­ta­reil­la tai muu­ten vaan kun läh­tee ulos. Bileis­sä huu­mei­ta yleen­sä käy­te­tään kave­ri­po­ru­kan vai­ku­tuk­sen alai­se­na. Jot­kut voi­vat aja­tel­la että huu­meet ovat parem­pi vaih­toeh­to alko­ho­lil­le, omas­ta mie­les­tä näin ei ole. Fes­ta­reil­le on jär­jes­tet­ty telt­ta jos­sa on kes­kus­te­lua­pua sin­ne voi men­nä kes­kus­te­le­maan tai sel­viy­ty­mään olosta.Sain käsi­tyk­sen että nämä tuki­hen­ki­löt tel­tal­la ovat kes­kus­te­lua var­ten mut­ta ihmi­set voi­vat halu­ta käy­dä esim omal­la tel­tal­la tai autol­la ja nämä hen­ki­löt voi­vat läh­teä mukaan. Huu­mei­den­käyt­tä­jiä voi pelot­taa men­nä puhu­maan näil­le hen­ki­löil­le sil­lä pel­kää­vät polii­sei­ta mut­ta nämä aut­ta­vat tel­tat halua­vat olla mata­lan­kyn­nyk­sen telt­to­ja jon­ne voit men­nä kun sil­tä tun­tuu ilman pel­koa.

Kaduil­la liik­kuu myös muun­to­huu­mei­ta eli ainei­ta jot­ka päih­dyt­tä­vät. Nämä ovat  yleen­sä kemi­kaa­li­sia ainei­ta joi­ta ei vie­lä luo­ki­tel­la huu­meik­si näi­tä val­mis­te­taan pal­jon labo­ra­to­riois­sa ympä­ri maa­il­maa. Omas­ta mie­les­tä tämä on hyvin pelot­ta­vaa että ihmi­set uskal­ta­vat käyt­tää muun­to­huu­mei­ta eikä  vält­tä­mät­tä tie­dä kuin­ka nämä vai­kut­ta­vat ihmi­seen

THL on tenyt kyse­lyn 2014 voi­ko huu­mei­ta käyt­tää hal­li­tus­ti. kyse­lyn mukaan yhä­useam­pi on sitä miel­tä että huu­mei­ta voi käyt­tää hal­li­tus­ti ilman ongel­mia, joka voi joh­tua sii­tä että monel­la ihmi­sel­lä voi olla tut­ta­va­pii­ris­sään huu­mei­den käyt­tä­jiä joil­la ei ole vie­lä näky­viä ongel­mia huu­mei­den käy­tös­tä. Minun mie­les­tä huu­mei­ta voi käyt­tää johon­kin asti hal­li­tus­ti mut­ta nopeas­ti tulee kouk­ku huu­mei­siin ja sit­ten sitä ei voi enää hal­li­ta.

resep­ti­lääk­kei­siin­kin voi jää­dä kouk­kuun. Kun näi­tä lääk­kei­tä käy­tät tar­peek­si pit­kän aikaa ja ne ote­taan sinul­ta sit­ten pois niin et pys­tyk­kään enää olla ilman nii­tä. Täm­möi­siä lääk­kei­tä ovat esi­mer­kiks rau­hot­ta­vat­lääk­keet ja kovat kipu­lääk­keet. Kun käy­tät resep­ti­lääk­kei­tä vähän­ai­kaa ja resep­tin mukaan niin ovat ne tur­val­li­sia ja tar­peel­li­sia.

Ylei­sin huu­me on kan­na­bis suo­mes­sa jota ihmi­set voi­vat kas­vat­taa jopa koto­naan, jota mel­kein jpkai­nen huu­mei­ta käyttänyt/käyttävä on kokeil­lut. Todel­la pal­jon myös käy­te­tään piris­tä­viä ainei­ta kuten amfe­taii­nia, eks­taa­sia ja kokaii­nia  ja jon­kun ver­ran muun­to­huu­mei­ta eli sie­niä ja LSD:tä.

Voit jää­dä hel­pos­ti huu­mei­siin kouk­kuun, kun olet kou­kus­sa huu­mei­siin et väli­tä vaik­ka mitä kävi­si.  Kun huu­mei­den kokei­lu on haus­kaa ekal­la ker­ral­la niin vähän ajan pääs­tä olet käyt­tä­mäs­sä jo vah­vem­pia huu­mei­ta. Täs­tä hyvä esi­merk­ki on kave­ri­ni jol­la huu­meit­ten seu­rauk­ses­ta pysäh­tyi sydän ja hänet saa­tiin vie­lä hen­kiin mut­ta sekään ei veil hänel­le riit­tä­nyt hänet kyl­lä sit­ten saa­tiin lopet­ta­maan huu­meit­ten käyt­tö ja tänä päi­vä­nä hän on jo street tea­mis­sa muka­na.

Huu­meit­ten käy­tön lopet­ta­mi­sen aja­tus täy­tyy tul­la itse huu­mei­den käyt­tä­jäl­tä kukaan ei voi pakot­taa käyt­tä­jää lopet­ta­maan käyt­töä sil­lä hän toden­nä­köi­ses­ti ei sil­lä tule sitä lopet­ta­maan. Käyt­tä­jä kun itse haluat huu­meet lopet­taa on sinul­le pal­jon apua tar­jol­la sekä tukea voit toi­pu­va­na käyt­tä­jä­nä saa­da tuki­hen­ki­lön kun­ta­si sosi­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­luil­ta sekä opis­ke­lia- ja ter­veys­työ­pal­ve­luis­ta. Minun miels­tä­ni tämä on hyvä että apua on tar­jol­la sil­lä sitä tar­vi­taan.

 

  Mitä on ter­veel­li­nen elä­mä?

Ter­veel­li­seen elä­mään liit­tyy pal­jon asioi­ta mm. Oikein syö­mi­nen urhei­lu sekä moni muu asia johon pereh­dym­me nyt­ten täs­sä kir­joi­tuk­ses­sa.

ter­veel­li­sen elä­män takaa ter­veel­li­set elä­män­ta­vat perus­pi­la­rei­ta tähän ovat lii­kun­ta, ter­veel­li­nen ruo­ka sekä­riit­tä­vä uni.
Myös lop­pu­pe­leis­sään mie­le­käs teke­mi­nen aut­taa hyvään elä­mään. Tie­tys­ti elä­mä täy­tyy elää täy­sil­lä että lopus­sa tun­tuu sil­le että ollaan maa­lis­sa eikä sit­ten enää jää­dä katu­maan mitä teh­tiin tai ei teh­ty.
Kun koto­na sinut on kas­va­tet­tu ter­veel­li­see­ne­lä­mään tulee ne myö­hem­min sinul­ta hel­pom­min rutii­nei­hin. Tämä sama kos­kee urhei­lua. Kun har­ras­tat lap­se­na ja nuo­re­na urhei­lua on ne elä­mäs­sä­si muka­na myös sil­loin kun olet aikui­nen tai van­hus. Kos­kaan ei ole lii­an myö­häis­tä aloit­taa urhei­lua voit teh­dä sen joko vain itsel­le­si ilok­si esim lenk­kei­le­mäl­lä tai voit har­ras­taa jotain urhei­lu lajia seu­ras­sa.

Ravin­nos­sa on tär­kein­tä että et nau­ti ruo­kaa lii­kaa etkä lii­an vähän vaan sopi­vas­ti ja sii­nä täy­tyy olla sopi­vas­ti ravin­toai­nei­ta. Kun syöt lau­tas­mal­lin mukai­ses­ti saat tar­peek­si rain­toai­nei­ta niin­kuin kui­tu­ja ja pro­tei­nia. Sinun kan­nat­taa syö­dä myös kas­vik­sia jos et vält­tä­mät­tä halua syö­dä kaa­lia niin on aina muit vaih­toeh­to­ja tar­jol­la. Ruu­an kans­sa yleen­sä kan­nat­taa juo­da mai­toa saat sii­tä kal­siu­mia. Tosin itse en voi juo­da mai­toa sil­lä se ei ole makuu­ni vaik­ka kaik­ki mai­to vaih­toeh­dot ollaan käy­ty läpi.

Uni on myös todel­la tär­keä osa ihmi­sen hyvin­voin­tia. Unen tar­ve on hyvinn yksi­löl­lis­tä mut­ta yleen­sä ihmi­nen tar­vit­see 8–10 tun­tia unta yös­sä. Lii­an vähäi­nen uni vai­keut­taa aivo­jen toi­min­taa seu­raa­va­na päi­vä­nä ja uuden oppi­mis­ta. Väsy­nyt ihmi­nen valit­see hel­pos­ti epä­ter­veel­lis­tä ruo­kaa lau­ta­sel­leen ja näin tapah­tuu pai­non­nousu. Nuk­ku­mi­nen vah­vis­taa vas­tus­tus­ky­kyä ja sai­rauk­sis­ta toi­pu­mis­ta tämän takia sai­raa­na olles­sa täy­tyy levä­tä. Moni suo­ma­lai­nen kär­sii uni­vai­keuk­sis­ta ja nii­tä voi olla kai­ken ikäi­sil­lä. Jos ennen nukah­ta­mis­ta olet ollut tie­to­ko­neel­la tai surf­fan­nut isos­sa pahas­sa int­ter­ne­tis­sä et saa niin hyvin unta kun jät­täi­sit 2h aijem­min puhe­li­men pois kun olet käy­mäs­sä nuk­ku­maan, niil­le kave­reil­le ker­keät vas­taa­maan muul­loin­kin kuin juu­ri sil­loin kun olet käy­mäs­sä nuk­ku­maan. Tosin itse välil­lä sor­run tähän että olen puhe­li­mel­la ennen nuk­ku­maan menoa.

Kun haluat vaih­taa elä­mäs­sä­si suun­nan ja haluat ter­veel­li­se­ne­lä­män niin itse­ku­ri täy­tyy olla kova ettet mene joka päi­vä syö­mään jon­nek­kin pika­ruo­ka ravin­to­laan.  Kai­kil­la ihmi­sil­lä ter­veel­li­nen elä­mä on vähän eria­sia eli ter­veel­li­sen elä­mön kuvia on yhtä pal­jon kuin ihmi­siä on. Tos­sa ylhääl­lä on pal­jon ker­ron­taa sitä mitä yleen­sä ter­veel­li­seen elä­mään kuu­luu, mut­tä tämä täy­tyy muis­taa että se on sil­loin hyvä kun se on sinun lai­nen ja olet onnel­li­nen sii­tä. Sinun ei kan­na­ta ottaa muil­ta neu­vo­ja sinun elä­mää­si kos­ka toi­sel­la on erin­lai­nen näke­mys kuin sinul­la ja ne eivät vält­tä­mät­tä toi­mi sinul­la.

Minul­le tär­keim­piä seik­ko­ja on ter­veel­li­ses­sä elä­mäs­sä on voi­da hyvin sekä hen­ki­ses­ti että fyy­si­ses­ti. Haluan olla tasa­pai­nos­sa ja vaa­din myös toi­sil­ta ihmi­sil­tä vakaut­ta kenen kans­sa olen. Voin huo­nos­ti jos jol­lain muul­la menee elä­mä huo­nos­ti, haluan pitää kai­kis­ta ympä­ril­lä­ni huol­ta niin hyvin kuin voin ja luo­da lähel­lä ole­vil­le­ni hyvän ympä­ris­tön.

- Mil­ma Mea

YAD Street Team

FREE
VIEW