“Moikka, street teamista (joskaan ei sen ylläpidosta) Firith täällä!
Ihana ylläpito antoi minulle luvan raapustella tällaisen tekstin. Hieman taustatietoa: toimin tällä hetkellä Euran pääkirjastolla projektityöntekijänä lasten ja nuorten lukutaitoa ja lukemista kehittävän ja edistävän kampanjan, jonka masinoijana toimii Jyty, piirissä. Tehtävänäni on siis kertoa lukemisesta ja lukutaidon tärkeydestä, sekä vinkkailla kirjoja niin kouluissa/nuorisotiloilla kiertelemällä kuin sosiaalisessa mediassakin.
Nyt joku aivan varmasti ihmettelee, miksi ihmeessä kirjoitan aiheesta täällä blogissa? Uskokaa tai älkää, lukeminen on eräs parhaista tavoista ehkäistä syrjäytymistä ja sitä kautta myös huumausaineisiin sortumista. Vaikka sitä luokan takaosassa istuvaa hiljaista lukutoukkaa pidettäisiin jotenkin outona ja ulkopuolisena, ensimmäinen konkreettinen esimerkki lukemisen hyödyistä lienee se, että hänen sanavarastonsa on huomattavasti laajempi kuin sellaisella nuorella, joka ei lue. Tutkimusten mukaan, jos näihin faktoihin mennään, 17-vuotiaan lukevan nuoren sanavarasto on 50000–70000 sanaa, kun taas vastaavasti saman ikäisen, kirjoja kaihtavan nuoren sanavarasto on siinä 15000 sanan kieppeillä. Karkeasti arvioituna minimissään 35000 sanan ero, joka mielestäni on varsin suuri.
Lukeminen vaikuttaa suoraan siihen, millainen keskustelija ihmisestä tulee, noin esimerkiksi. Luonnollisesti sanavaraston kehittyminen vaikuttaa siihen, miten mielipiteensä voi verbaalisesti muodostaa ja perustella, mutta lukeva ihminen pystyy myös muita helpommin omaksumaan keskustelussa muiden mielipiteitä ja pohtimaan niitä useammalta eri kannalta; tämä linkittynee siihen, kuinka luettaessa mukaudutaan useampiin henkilöhahmoihin ja heidän psykologisiin ulottuvuuksiinsa, jolloin myös tunneäly pääsee kehittymään paremmin. Tämä osaltaan ehkäisee jo syrjäytymistä; on helpompi hypätä monenlaisiin eri keskusteluihin mukaan, koski keskustelu sitten small talkin omaisesti päivän säätilaa tai globaalin politiikan vaiheita. Käytännössä vuorovaikutustaidot sekä kognitiiviset prosessit ihmisen mielessä muuttuvat paremmiksi/laadukkaammiksi!
Olen törmännyt töiden ulkopuolella moniin nuoriin monelta eri paikkakunnalta, joille sana ”kirja” tuntuu olevan kirous. Valitettavaa, mutta samalla tulee mieleen, ettei nuorisoa kenties valisteta tarpeeksi paljon eri vaihtoehdoista, joita lukemiseen liittyy. Novellikokoelmat voivat olla esimerkiksi hyvä alku lukemisen aloittamiseen, sillä lyhyet tarinat saattavat houkutella puoleensa paremmin kuin pitkät romaanit. Kun luet laulujen sanoja, luet lyriikkaa, lyyristä runoutta – vaikka et yleisesti runoudesta, kuten Edith Södergranin tuotannosta niin perustaisikaan.
Miten tämä liittyy huumeiden vastaiseen työhön?
No, kaikessa yksinkertaisuudessaan näin: huumeita voi käytännössä käyttää millainen ihminen tahansa, mutta ainakin tietyillä paikkakunnilla niitä käyttävät ihmiset, jotka ovat jollakin tapaa jossain vaiheessa syrjäytyneet tästä yhteiskunnasta ja sen normeista. Kenties he eivät ole kokeneet olevansa käytännössä minkään arvoisia, kenties he eivät ole antaneet itselleen mahdollisuutta esimerkiksi lukemiseen sosiaalisen paineen käytännössä huutaessa sitä vastaan. Lukeminen osaltaan kuitenkin ehkäisee syrjäytymistä juuri sanavaraston, tunneälyn ja myös tilannetajun kehittymisen osalta; joukkoon on kenties helpompi mennä mukaan. Samalla myös yleissivistys ja tietoisuus maailman tapahtumista ja vaiheista kasvaa, jolloin myös keskustelunaiheiden valikoima kasvaa varsin paljon.
Voisi siis sanoa, että lukeminen laajentaa tajuntaa – ja huomattavasti hyödyllisemmin kuin huumausaineet.
Jos jaksoit lukea (ainakin melkein) koko tekstin läpi; mitä ajatuksia tämä herättää juuri sinussa? Keksitkö jotain lisättävää? Kenties keinoja, joilla saataisiin houkuteltua syrjäytymisvaarassa olevia huumeiden sijasta kirjallisuuden pariin?
Kirjavinkkauksia löytyy kirjaston Instagram-tililtä euran_kirjasto. Lisäksi pidän myös kirjallisuusaiheista blogia Kuiskutuksia kirjahyllyn takaa, jonne aika ajoin kirjoittelen myös analyyseja ja vinkkauksia, joskin blogi on vielä aika lapsenkengissään. Tulevaisuudesta sieltä löytää ainakin vinkkejä, kenties juuri se oikea kirja juuri sinullekin! ?
Hyvää kevään jatkoa!
-Firith”
Meidän ihana Street Teamin jäsen halus raapustaa tänne blogiin ihan pirun kinnostavan tekstin nuorten lukemisesta ja pääs helpottamaan mun työtä, että ei ite tarvii keksiä kunnolla raapustettavaa. Kiitos Firithille siitä <3
Kuvan on ottanut ainuh04, joka levitti kirjastossa kauhua tyylikkäästi!
Tällä viikolla oltiin myös saatu huutista jaetusta matskusta, joten muistakaa rakkaat striibaajat levittää matskuja fiksusti, että ei tuu huutista joka tuutista.
- Mömmö-Milja / Street Team Crew -