https://phpstack-518792-4258215.cloudwaysapps.com/sites/streetteam.konsepto-asiakas.fi/files/palautukset/kuvat/snapchat-8576346411.jpg

BLOGI: Lukeminen ehkäisemässä syrjäytymistä (ja sitä kautta huumeiden käyttöä)

“Moik­ka, street tea­mis­ta (jos­kaan ei sen yllä­pi­dos­ta) Firith tääl­lä!
Iha­na yllä­pi­to antoi minul­le luvan raa­pus­tel­la täl­lai­sen teks­tin. Hie­man taus­ta­tie­toa: toi­min täl­lä het­kel­lä Euran pää­kir­jas­tol­la pro­jek­ti­työn­te­ki­jä­nä las­ten ja nuor­ten luku­tai­toa ja luke­mis­ta kehit­tä­vän ja edis­tä­vän kam­pan­jan, jon­ka masi­noi­ja­na toi­mii Jyty, pii­ris­sä. Teh­tä­vä­nä­ni on siis ker­toa luke­mi­ses­ta ja luku­tai­don tär­key­des­tä, sekä vink­kail­la kir­jo­ja niin kouluissa/nuorisotiloilla kier­te­le­mäl­lä kuin sosi­aa­li­ses­sa medias­sa­kin.
Nyt joku aivan var­mas­ti ihmet­te­lee, mik­si ihmees­sä kir­joi­tan aihees­ta tääl­lä blo­gis­sa? Usko­kaa tai älkää, luke­mi­nen on eräs par­hais­ta tavois­ta ehkäis­tä syr­jäy­ty­mis­tä ja sitä kaut­ta myös huu­mausai­nei­siin sor­tu­mis­ta. Vaik­ka sitä luo­kan takao­sas­sa istu­vaa hil­jais­ta luku­touk­kaa pidet­täi­siin joten­kin outo­na ja ulko­puo­li­se­na, ensim­mäi­nen kon­kreet­ti­nen esi­merk­ki luke­mi­sen hyö­dyis­tä lie­nee se, että hänen sana­va­ras­ton­sa on huo­mat­ta­vas­ti laa­jem­pi kuin sel­lai­sel­la nuo­rel­la, joka ei lue. Tut­ki­mus­ten mukaan, jos näi­hin fak­toi­hin men­nään, 17-vuo­ti­aan luke­van nuo­ren sana­va­ras­to on 50000–70000 sanaa, kun taas vas­taa­vas­ti saman ikäi­sen, kir­jo­ja kaih­ta­van nuo­ren sana­va­ras­to on sii­nä 15000 sanan kiep­peil­lä. Kar­keas­ti arvioi­tu­na mini­mis­sään 35000 sanan ero, joka mie­les­tä­ni on var­sin suu­ri.
Luke­mi­nen vai­kut­taa suo­raan sii­hen, mil­lai­nen kes­kus­te­li­ja ihmi­ses­tä tulee, noin esi­mer­kik­si. Luon­nol­li­ses­ti sana­va­ras­ton kehit­ty­mi­nen vai­kut­taa sii­hen, miten mie­li­pi­teen­sä voi ver­baa­li­ses­ti muo­dos­taa ja perus­tel­la, mut­ta luke­va ihmi­nen pys­tyy myös mui­ta hel­pom­min omak­su­maan kes­kus­te­lus­sa mui­den mie­li­pi­tei­tä ja poh­ti­maan nii­tä useam­mal­ta eri kan­nal­ta; tämä lin­kit­ty­nee sii­hen, kuin­ka luet­taes­sa mukau­du­taan useam­piin hen­ki­lö­hah­moi­hin ja hei­dän psy­ko­lo­gi­siin ulot­tu­vuuk­siin­sa, jol­loin myös tun­neä­ly pää­see kehit­ty­mään parem­min. Tämä osal­taan ehkäi­see jo syr­jäy­ty­mis­tä; on hel­pom­pi hypä­tä monen­lai­siin eri kes­kus­te­lui­hin mukaan, kos­ki kes­kus­te­lu sit­ten small tal­kin omai­ses­ti päi­vän sää­ti­laa tai glo­baa­lin poli­tii­kan vai­hei­ta. Käy­tän­nös­sä vuo­ro­vai­ku­tus­tai­dot sekä kog­ni­tii­vi­set pro­ses­sit ihmi­sen mie­les­sä muut­tu­vat paremmiksi/laadukkaammiksi!
Olen tör­män­nyt töi­den ulko­puo­lel­la moniin nuo­riin monel­ta eri paik­ka­kun­nal­ta, joil­le sana ”kir­ja” tun­tuu ole­van kirous. Vali­tet­ta­vaa, mut­ta samal­la tulee mie­leen, ettei nuo­ri­soa ken­ties valis­te­ta tar­peek­si pal­jon eri vaih­toeh­dois­ta, joi­ta luke­mi­seen liit­tyy. Novel­li­ko­koel­mat voi­vat olla esi­mer­kik­si hyvä alku luke­mi­sen aloit­ta­mi­seen, sil­lä lyhyet tari­nat saat­ta­vat hou­ku­tel­la puo­leen­sa parem­min kuin pit­kät romaa­nit. Kun luet lau­lu­jen sano­ja, luet lyriik­kaa, lyy­ris­tä runout­ta – vaik­ka et ylei­ses­ti runou­des­ta, kuten Edith Söder­gra­nin tuo­tan­nos­ta niin perus­tai­si­kaan.
Miten tämä liit­tyy huu­mei­den vas­tai­seen työ­hön?
No, kai­kes­sa yksin­ker­tai­suu­des­saan näin: huu­mei­ta voi käy­tän­nös­sä käyt­tää mil­lai­nen ihmi­nen tahan­sa, mut­ta aina­kin tie­tyil­lä paik­ka­kun­nil­la nii­tä käyt­tä­vät ihmi­set, jot­ka ovat jol­la­kin tapaa jos­sain vai­hees­sa syr­jäy­ty­neet täs­tä yhteis­kun­nas­ta ja sen nor­meis­ta. Ken­ties he eivät ole koke­neet ole­van­sa käy­tän­nös­sä min­kään arvoi­sia, ken­ties he eivät ole anta­neet itsel­leen mah­dol­li­suut­ta esi­mer­kik­si luke­mi­seen sosi­aa­li­sen pai­neen käy­tän­nös­sä huu­taes­sa sitä vas­taan. Luke­mi­nen osal­taan kui­ten­kin ehkäi­see syr­jäy­ty­mis­tä juu­ri sana­va­ras­ton, tun­neä­lyn ja myös tilan­ne­ta­jun kehit­ty­mi­sen osal­ta; jouk­koon on ken­ties hel­pom­pi men­nä mukaan. Samal­la myös yleis­si­vis­tys ja tie­toi­suus maa­il­man tapah­tu­mis­ta ja vai­heis­ta kas­vaa, jol­loin myös kes­kus­te­lu­nai­hei­den vali­koi­ma kas­vaa var­sin pal­jon.
Voi­si siis sanoa, että luke­mi­nen laa­jen­taa tajun­taa – ja huo­mat­ta­vas­ti hyö­dyl­li­sem­min kuin huu­mausai­neet.
Jos jak­soit lukea (aina­kin mel­kein) koko teks­tin läpi; mitä aja­tuk­sia tämä herät­tää juu­ri sinus­sa? Kek­sit­kö jotain lisät­tä­vää? Ken­ties kei­no­ja, joil­la saa­tai­siin hou­ku­tel­tua syr­jäy­ty­mis­vaa­ras­sa ole­via huu­mei­den sijas­ta kir­jal­li­suu­den pariin?
Kir­ja­vink­kauk­sia löy­tyy kir­jas­ton Ins­ta­gram-tilil­tä euran_kirjasto. Lisäk­si pidän myös kir­jal­li­suusai­heis­ta blo­gia Kuis­ku­tuk­sia kir­ja­hyl­lyn takaa, jon­ne aika ajoin kir­joit­te­len myös ana­lyy­se­ja ja vink­kauk­sia, jos­kin blo­gi on vie­lä aika lap­sen­ken­gis­sään. Tule­vai­suu­des­ta siel­tä löy­tää aina­kin vink­ke­jä, ken­ties juu­ri se oikea kir­ja juu­ri sinul­le­kin! ?

Hyvää kevään jat­koa!

-Firith”

Mei­dän iha­na Street Tea­min jäsen halus raa­pus­taa tän­ne blo­giin ihan pirun kin­nos­ta­van teks­tin nuor­ten luke­mi­ses­ta ja pääs hel­pot­ta­maan mun työ­tä, että ei ite tar­vii kek­siä kun­nol­la raa­pus­tet­ta­vaa. Kii­tos Firithille sii­tä <3

 

https://yad.fi/st/wp-content/uploads/2019/04/snapchat-8576346411.jpg

Kuvan on otta­nut ainuh04, joka levit­ti kir­jas­tos­sa kau­hua tyy­lik­kääs­ti!

Täl­lä vii­kol­la oltiin myös saa­tu huu­tis­ta jae­tus­ta mats­kus­ta, joten muis­ta­kaa rak­kaat strii­baa­jat levit­tää mats­ku­ja fik­sus­ti, että ei tuu huu­tis­ta joka tuu­tis­ta.

 

- Möm­mö-Mil­ja / Street Team Crew -

YAD Street Team

FREE
VIEW