BLOGI: Oikeus tulla unohdetuksi & GDPR

 

Jokai­nen joka on kos­kaan kir­joit­ta­nut nime­ään, säh­kö­pos­tioi­soi­tet­taan tai mitään hen­ki­lö­koh­tais­ta tie­toa rekis­te­röi­tyäk­seen mil­le tahan­sa verk­ko­si­vuil­le, on var­mas­ti huo­man­nut että laki muut­tuu ja eri tahot päi­vit­tä­vät ehto­jaan. Aina­kin minun säh­kö­pos­ti­ni on kilis­syt tasai­sen jat­ku­vas­ti täs­tä ker­toen! Kysees­sä on siis uusi tie­to­suo­ja-ase­tus-nimi­hir­viö GDPR, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on yhden­mu­kais­taa EU:n tie­to­suo­ja­käy­tän­tö­jä ja paran­taa EU:n kan­sa­lais­ten yksi­tyi­syy­den­suo­jaa, joka vai­kut­taa mm. kaik­kiin rekis­te­rei­hin joi­hin kerä­tään hen­ki­lö­tie­to­ja. Koi­tan tähän blo­giin nyt ava­ta mitä se tar­koit­taa Street Tea­min osal­ta ja miten se vai­kut­taa tei­hin!

 

Street Tea­miin rekis­te­röi­ty­väl­tä hen­ki­löl­tä kysy­tään:

- nimi

- ikä

- osoi­te

- säh­kö­pos­tio­soi­te

– suku­puo­li

Täl­lä het­kel­lä vapaa­va­lin­tai­se­na koh­ta­na voi myös ker­toa oman huu­mei­den käyt­tö­ko­ke­muk­sen­sa, mut­ta se tul­laan pois­ta­maan seu­raa­vas­sa sivu­jen päi­vi­tyk­ses­sä. Mut­ta mik­si me kerä­tään näi­tä tie­to­ja?

Vapaa­eh­tois­ten ikää seu­ra­taan sekä alai­kä­ra­jan vuok­si, mut­ta myös sik­si että rahoit­ta­ja tar­vit­see mei­dän toi­min­nas­ta rapor­toin­tia, mis­sä ker­ro­taan vapaa­eh­tois­ten suku­puo­lien ja ikien mää­riä.  Nimen ja osoit­teen kerääm­me tar­ro­jen ja muun mate­ri­aa­lin pos­ti­tus­ta var­ten. Säh­kö­pos­tin taas yhtey­den­pi­toa var­ten, mut­ta myös sik­si kos­ka käyt­tä­jien lähet­tä­mät mate­ri­aa­li­pyyn­nöt tule­vat säh­kö­pos­tien kaut­ta street tea­min omaan säh­kö­pos­tiin. Säh­kö­pos­tis­ta tyh­jen­ne­tään van­hat mate­ri­aa­li­pyyn­nöt sekä ilmoi­tuk­set uusis­ta rapor­tois­ta. Raport­tei­hin lii­te­tyis­tä kuvis­ta pääs­täm­me läpi vain ne jois­ta ei voi tun­nis­taa ketään yksit­täis­tä ihmis­tä.

Sen lisäk­si yllä­pi­don avuk­si samat tie­dot on koot­tu excel-tau­luk­koon, mihin mer­ka­taan seu­rat­ta­vak­si myös kaik­ki lähe­te­tyt mate­ri­aa­lit. Täl­lä tie­dol­la pysy­tään peräs­sä pal­jon­ko mitä­kin mate­ri­aa­lia lähe­te­tään, mitä mats­kua menee enem­män, eli mikä toi­mii ja mikä ei.

Puhe­lin­nu­me­roi­ta tal­len­ne­taan yllä­pi­don puhe­li­meen strii­ban käyt­tä­jä­tun­nuk­sien nimil­lä tar­vit­taes­sa yllä­pi­don sekä vapaa­eh­tois­ten väli­seen yhtey­den­pi­toon. Street Tea­min What­sapp ‑vies­ti­lis­tal­le kerä­tään nume­roi­ta ket­kä halua­vat sii­hen liit­tyä Koo­dail­laan -teh­tä­vän kaut­ta. Eli halu­tes­saan mas­sa-späm­miä what­sa­pin kaut­ta Street Tea­miin liit­ty­väs­sä tie­do­tuk­ses­sa.

Pie­niä muu­tok­sia asi­aan liit­tyen on tulos­sa Street Tea­min sivuil­le var­mas­ti pian sekä ajan myö­tä aina lisää. Aina­kin rekis­te­röi­tyes­sä strii­baan jat­kos­sa vapa­rin täy­tyy täpä­tä ruk­sit koh­tiin ”olen luke­nut rekis­te­ri­se­los­teen jakäyt­tö­eh­dot” sekä ”Olles­sa­ni alai­käi­nen minul­la on huol­ta­ja­ni suos­tu­mus” (tms.).  Olet­han sä huo­man­nut ja luke­nut sivun ala­lai­das­ta löy­ty­vän rekis­te­ri­se­los­teen sekä käyt­tö­eh­dot?

Sit­ten tulee se tär­kein jut­tu.

  • Emme kerään mitään tie­to­ja joil­la emme perus­tel­lus­ti tee mitään.
  • Hen­ki­lö­tie­to­ja­si ei levi­te­tä mihin­kään tai kenen­kään muun käyt­töön.
  • Halu­tes­sa­si hävi­täm­me kaik­ki omat hen­ki­lö­tie­to­si pois kai­kis­ta rekis­te­reis­täm­me sen ihmeem­piä kyse­le­mät­tä. Sinul­la on oikeus ”tul­la unoh­de­tuk­si”. Kysy­mäl­lä on myös mah­dol­lis­ta sel­vit­tää mitä tie­to­ja meil­lä on sinus­ta.
  • Kerät­ty­jä hen­ki­lö­tie­to­ja käsit­te­le­vät vain yllä­pi­don työn­te­ki­jä sekä har­joit­te­li­jat.

YADil­la seu­raam­me muu­tos­ta aktii­vi­ses­ti ja kan­nam­me vas­tuum­me tei­dän tie­dois­ta! Jos sul­la on asias­ta jotain kysyt­tä­vää, tai tah­dot saa­da tie­to­si selville/hävitetyksi niin alle­kir­joit­ta­neen saa kiin­ni: taneli.hytonen@yad.fi, 0400 234 317 (myös what­sapp), tai YADin toi­mis­tol­ta Luta­ko­nau­ki 3, 40100 Jyväs­ky­lä!

 

- Tane­li / Street Team Crew -

 

ps. blo­gin kuvi­tuk­ses­ta vas­taa Klaus_tamm_

YAD Street Team

FREE
VIEW