Tänään on kansainvälinen Overdose Awareness Day. Australiassa vuonna 2001 alkanut kampanja on laajentunut maailmanlaajuiseksi päiväksi, jonka tavoitteena on muistaa yliannostukseen menehtyneitä ja muistuttaa, että yliannostuskuolemat ovat vältettävissä. Kaikki yliannostukset eivät johda hengenvaaraan, mutta lievätkin yliannostukset ovat yleensä epämiellyttäviä.
Vuonna 2019 Suomessa huumeisiin kuoli 234 henkilöä, joista 167 oli tapaturmaisia myrkytyskuolemia. Suomessa huumekuolemat painottuvat nuorempiin ikäryhmiin kuin Euroopassa keskimäärin. 70% kuolemista tapahtuu alle 40-vuotiaina. Tapaturmaiset myrkytyskuolemat ovat vahinkoja, jotka olisivat vältettävissä.
6 neuvoa yliannostuksen välttämiseksi
1) Vältä eri aineiden sekakäyttöä. Sekakäyttö moninkertaistaa yliannostusriskin.
2) Testaa uusi ja etenkin tuntematon aine ensin nuuskaamalla tai polttamalla. Ne ovat vaarattomampia käyttötapoja kuin pistäminen. Aine ei ole välttämättä sitä, mitä oletat sen olevan.
3) Keskustele kadulla liikkuvista aineista toisten niitä käyttävien kanssa. Jos liikkuu huhuja erityisen puhtaista tai erityisen huonoista aine-eristä, huomioi ne olemalla tavallistakin varovaisempi.
4) Käytä pienempää annosta, jos käytät aineita tauon jälkeen. Moni yliannostus tapahtuu esimerkiksi heti katkon jälkeen. Toleranssi laskee monien aineiden kohdalla nopeasti eli elimistö ei siedä yhtä suurta annosta kuin aikaisemmin.
5) Vältä yksin huumeiden käyttämistä. Jos jokin menee pieleen, kaveri voi soittaa apua. Keskustele etukäteen ystäviesi kanssa, että haluat heidän soittavan sinulle tarvittaessa apua.
6) Uskalla soittaa apua. Jos tunnet itsessäsi normaalista käytöstä poikkeavia oloja tai jos epäilet kaverisi ottaneen yliannostuksen, ole heti yhteydessä hätäkeskukseen numeroon 112. Moni yliannostuskuolema on ehkäistävissä sillä, että apua soitetaan riittävän nopeasti. Kerro rehellisesti, mitä aineita on käytetty. Älä jätä yliannostuksen ottanutta kaveria koskaan yksin. Älä pelkää sitä, että oma tai kaverin huumeidenkäyttö tulee ilmi. Se on pieni hinta siitä, että ihmishenki säilyy.
Lue lisää:
– Friman, Grönroos, Hiltunen: Huumeiden yliannostusten ennaltaehkäisy ja ensiapu: https://tinyurl.com/yliannostustenennaltaehkaisy (lataa tiedoston)
– THL:n blogi: Huumeisiin kuolee joka viikko yli neljä ihmistä: https://tinyurl.com/fyf7ra8s
– EMCDDA: Prevention of drug-related deaths: https://tinyurl.com/emcdda-prevention