.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Aitous on keskeistä kokemusasiantuntijuudessa

25 helmikuun, 2015

Expa – Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -projektissa on tähän mennessä järjestetty kolme Jalostamoa (eli koulutusta kokemusasiantuntijoille). Tällä hetkellä toiminnassa mukana olevia kokemusasiantuntijoita on yhteensä 14 ja toimintaa on Tampereen lisäksi Jyväskylässä. Vuoden 2014 päihdekasvatuskeikoilla tavoitettiin 70 nuorta tai nuorta aikuista. Nyt voisi siis koota ajatuksia siitä, mistä kokemusasiantuntijan hommat alkavat: Jalostamosta.

FunnyGoingOnJalostamo on muuttunut projektin aikana suuresti. Ensimmäisen koulutuksen aikana kehitettiin kokemusasiantuntijoiden kanssa päihdekasvatusmenetelmää ja pohdittiin laajemmin aihealueen kysymyksiä. Se siis kesti kuukausia ja sisällöt vaihtelivat laidasta laitaan. Sen aikana kirkastuivat toiminnan periaatteet ja keskeiset tavoitteet. Kiitoksia kokemusasiantuntijoille yhdessä puurtamisesta 🙂

Olemme halunneet säilyttää mahdollisimman pitkälle kokemusasiantuntijan omaleimaisuuden, emmekä kouluttamaan hänestä tyypillistä (teoreettista) asiantuntijaa. Koemme aitouden olevan keskeistä kokemusasiantuntijuudessa – etenkin YAD:ssa. Siten Jalostamo-koulutuksen sisällöiksi ovat valikoituneet pääosin aineettomat työvälineet, joilla kokemustietoa pystyy hyödyntämään itseään vahingoittamatta ehkäisevän päihdetyön välineenä.

RcgnizeKäytännössä koulutus on tiivistetty kahden illan ja viikonlopun kestäväksi kokonaisuudeksi. Koulutuksen sisällöt käydään läpi pääosin ohjattujen ryhmäkeskustelujen tai toiminnallisten menetelmien avulla. Vapaaehtoiset ovat mahdollisimman suuressa osassa koko koulutuksen ajan.

Koulutuksen tavoitteena on:

  • Harjoitella käyttämään omia kokemuksia työvälineenä (oppia, mitä kannattaa nostaa esiin ja miten rajata asioita itsensä suojelemiseksi)
  • Pohtia omaa kokemusta (sen yleisyys ja yleistettävyys, kokemusten erot ja yhtäläisyydet)
  • Tarjota tietoa ehkäisevän huumetyön periaatteista
  • Perehdyttää YAD:n toimintaan ja arvoihin
  • Tarjota kokemuksia osallistumisesta ja osaamisesta
  • Opetella käyttämään päihdekasvatusmenetelmä Ränniä
  • Tukea osallistujien hyvinvointia ja päihteetöntä elämää

Ei toki pidä unohtaa työn ja oppimisen vastapainoa: iloa ja päihteettömiä elämyksiä. Kokemusasiantuntijoiden kanssa ollaan käyty muun muassa Stand up-keikoilla, elokuvissa, keilaamassa, joogassa, tekemässä sirkusta ja mökkeilemässä. Keväällä tiedossa on laitesukellusta Jyväskylässä ja kartingia Tampereella. Ensi syksynä lähdetään ahkerimpien kokemusasiantuntijoiden kanssa tutustumaan ulkomaiden vastaavaan toimintaan. Parasta itselle on kuitenkin ollut vapaaehtoisten halu antaa aikaansa ja jakaa kokemuksiaan tässä tärkeässä aiheessa – connection against addiction. Sanoinko jo, että kannattaa ottaa yhteyttä, jos haluaa mukaan toimintaan?

– Susanna Kärki, projektityöntekijä, YAD ry

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.