Asioita, jotka innostavat toisia ja tuntuvat toisista jo tammikuun alussa kulahtaneilta: uusi alku, uuden vuoden lupaukset, kesää kohti (koska sinne menee vielä niiiin pitkään), kesäkuntoon 201X, tipaton tammikuu, uusin voimin uuteen vuoteen… Eli ne asiat, mistä varmasti kuulet, luet ja keskusteletkin tämän kuukauden aikana. Netistä voi lukea, miten osa ihmisistä on kurkkua myöten täynnä aihetta jo ensimmäisellä viikolla. Miksi niistä jaksetaan puhua aina uudestaan?
On melkein itsestään selvää, että jos joulu merkitsee hiljentymistä ja pysähtymistä, seuraa sitä lopulta liikkeellelähtö. Miksipäs ei palaisi arkeen ajatellen, että nyt alkaa jotain uutta ja hyvää? Silloin antaa itselleen mahdollisuuden tehdä muutoksia mielekkäämpään suuntaan. Kunhan se mielekäs tarkoittaa myös sitä, että muistaa pitää kiinni siitä, mikä elämässä on hyvää ja arvostaa sitä. Uusi mielekkäämpi elämä voi olla sopimus itsensä kanssa, että pysähtyy useammin – ei vain jouluna.
Uusi alku on niin ehkäisevässä kuin korjaavassakin päihdetyössä tärkeä sanapari. Muutos on se, mihin tässä työssä pyritään. YAD:ssa kaikkia tuetaan ja innostetaan tavoittelemaan kunkin itsensä näköistä hyvää elämää ja hyvinvointia. Kyynisyys on ehkä kiinnostavaa, mutta elämästä nauttiminen haluttavampaa. Voisihan sitä jotain tammikuussakin itsensä eteen tehdä. Onpa se sitten tipaton kuukausi (https://www.facebook.com/tipaton) tai vaikka omien arvojen pohtimista. Arvoihin liittyen täytyy ihan suositella teosta, jota tekemässä on ollut edellisessä työssään myös tuo meidän Sami: Tutkimusmatka Tarkoitusten merellä – Tarkoituskeskeinen menetelmä nuorten itsemurhien ehkäisemiseksi. Kannattaa tutustua, jos kaipaa kättä pidempää elämän tarkoitukseen liittyviin kysymyksiin.
Hyvä ON hyvää.
– Susanna EXPAsta