YAD:n Dancewise 2 –projekti loppui tammikuussa 2014. Yksi projektin työmuodoista, jalkautuva päihde-ensiaputiimi, siirrettiin osaksi YAD:n perustoimintaa. Miten siirto suoritettiin ja mitä kehitysprojektissa luodun toimintamallin juurruttaminen vaatii? Alla vinkkejä YAD:n kokemusten perusteella.
1. Avoin prosessi
Tiimin toiminnasta vastaava työntekijä valittiin heti, kun oltiin tehty päätös toiminnan juurruttamiseksi osaksi perustoimintaa. Työntekijä osallistui yhdessä projektin työntekijöiden kanssa viestintään tulevista muutoksista ja juurruttamisen vaikutuksista tiimin toimintaan. Vapaaehtoisilla oli mahdollisuus osallistua keskusteluun, kysellä ja kommentoida tilannetta.
2. Vapaaehtoisten asiantuntemuksen kunnioittaminen
Jalkautuvan päihde-ensiaputiimin vapaaehtoiset olivat parhaita asiantuntijoita kertomaan, miten tiimissä on aiemmin toimittu ja mitkä toimintatavat halutaan säilyttää. Vapaaehtoiset olivat aktiivisesti mukana juurruttamisprosessissa tuoden huomioita kenttätyön erityistarpeista ja hyvistä käytännöistä. Työntekijä on kysynyt tiimiläisiltä apua ja mielipidettä melko matalalla kynnyksellä ja samalla pitänyt vuoropuhelun jatkuvana. Samalla vapaaehtoisilla on ollut mahdollisuus tutustua uuteen tiiminvetäjään.
3. Tiimin ohjausmalli
Projektin työntekijät työstivät toimintamuodosta kirjallisen ohjausmallin, johon kirjattiin ylös tiimin ohjauksessa huomioitavia asioita. Pitkälti työntekijöiden hiljaisena tietona olleet asiat avattiin vuosikelloiksi, taulukoiksi, yhteystietolistoiksi ja tekstiksi, joiden pohjalta uusi työntekijä on voinut suunnitella miten limittää jalkautuvan tiimin ohjauksen osaksi omaa työtään.
Ensimmäinen YAD festaritoiminnan takainen jalkautuvan tiimin kesä oli 2014. Vaikka pientä hapuilua ohjauksen puolelta olikin, niin voidaan sanoa, että jalkautuva päihde-ensiaputoiminta on saatu juurrutettua onnistuneesti perustoimintaan osaksi YAD:n festarityötä. Iso kiitos tästä erityisesti jalkautuvan tiimin vapaaehtoisille, jotka ovat olleet joustavia, kärsivällisiä ja ennen kaikkea erittäin motivoituneita jatkamaan ja kehittämään toimintamuotoa eteenpäin.
– Petra Pohjonen, ehkäisevän huumetyön suunnittelija, YAD ry