YAD:n alkutaipaleelta lähtien musiikki on ollut monella tapaa toiminnassa mukana. Festarit ovat olleet yksi järjestön toimintakentistä jo pian 30 vuoden ajan. Järjestön vapaaehtoiset ovat näyttäneet mallia, että festareilla voi pitää hauskaa ja hyvää elämää ilman nuppia turruttavia aineita. Ja näin luonnollisesti tänäkin kesänä. YAD:n #streittinäfestareilla turnee lähti käyntiin viime viikonloppuna Kivenlahti Rockista ja Purple Flash-tapahtumasta ja kaarros päättyy elokuun lopussa Lutakko Liekeissä -festariin. Väliin mahtuu monenlaista ja -kokoista tapahtumaa.
Festariduunien lisäksi YAD on järjestänyt vuosien saatossa useita päihteettömiä keikkoja ja musiikkitapahtumia. Yksi ensimmäisistä Rock Against Drugs -keikoista taisi olla Bottalla Helsingissä 90-luvun alkupuolella kera Honey B. & the T-Bonesin, Veeti & Elastic Familyn ja Tarharyhmän. Vuosina 2003-2007 YAD järjesti säännöllisesti Tampereen pakkahuoneella Rock Against Drugs -tapahtumia, joissa house bandin eteen astui eturivin muusikoita. YAD:n paikallisosastot järjestävä pienempiä keikkoja edelleen silloin tällöin.
2005 vuonna alkaneen Rave Against Drugs -projektin myötä YAD ujuttautui myös konemusiikkikulttuureihin ja järjesti vuosien saatossa useita päihteettömiä konemusiikkitapahtumia. Rave Against Drugseja sekä S|deffect-bileitä järjestettiin pääasiassa pääkaupunkiseudulla, mutta muutamia myös muuallakin.YAD myös tuotti 2000-luvulla useita kokoelmalevyjä. Timo Rautiainen oli tuolloin järjestössä töissä ja hän kokosi ensimmäisen Rauta-aika nimeä tottelevan levyn. Kokoelmia seurasi lähivuosina neljä lisää.
YAD Street Teamin myötä ilmestyi verkkoon sivusto, jonne voi lisätä huumeista kertovia biisejä. Huumebiisit.fi tarjoaa neutraalin alustan huumebiiseistä keskustelemiseen. Olipa sanojen sävy huumemyönteinen tai kriittisemmin aihepiiriä tarkasteleva, ovat kaikki kappaleet sivulle tervetulleita. Vanhimmat kappaleet tuolla sivustolla ovat 1920-luvulta, joten aihe ei suinkaan ole uusi musiikkimaailmassa.
Silloin tällöin joku artisti on halunnut tukea YAD:n toimintaa esimerkiksi lahjoittamalla osan levyn tai kappaleen myynnin tuotoista järjestölle. Viimeksi muutama vuosi sitten Anssi Kela lahjoitti “Viisautta ja rauhaa” kappaleen tuotot YAD:n festarityön tueksi. Anssi Kela ei suinkaan ehtinyt ensimmäiseksi. Jo 90-luvun alussa Laulu- ja soitinyhtye Laskuteline julkaisi 7 tuumaisen vinyylin: VilleKoo / Maricräkkihasa 🙂 Tarina ei kerro, että kuinka monta markkaa tuolloin YAD:n kassaan siirtyi.
Monet muutkin artistit ovat halunneet osoittaa jollain tapaa sympatiaa YAD:n toiminnalle. Kaikkein viimeisimpänä Optinen Harha julkaisi omakustannelevyn “Kaikella kunnioituksella” ja hän toivoi YAD:n logon koristavan levyn kantta. Sanoitusten sisältö oli painavaa ja aihepiiri osui, joten tämä luonnollisesti kävi.
Musiikki on terapeuttista ja auttaa jaksamaan. Monella meistä jokin tietty kappale on ollut kantavana voimana kun olemme kohdanneet elämän tyrskyjä. Eli laput korville, volyymi kaakkoon ja kohti festareita. Ja sieltä etsit sitten sen keltamustan teltan ja käyt vaihtamassa kuulumiset!
– Janne Paananen, YAD, toiminnanjohtaja –