Tässä ajassa tarvitsemme eniten rauhaa ja yhteyttä rakentavaa kulttuuria. Vuoden 2025 keskeisenä tavoitteena on stigman vähentäminen ja moninaisen huumausainekeskustelun vahvistaminen, eli Huumerauhaa. Haluamme luoda turvallisen ympäristön, jossa huumeista voidaan puhua ilman pelkoa tuomitsemisesta. Tarjoamme päihteetöntä toimintaa ja kannustavaa yhteisöä kaikille.
Huumeisiin liittyvät kuolemat ovat kasvaneet, erityisesti 15–24-vuotiaiden keskuudessa. On tärkeää ymmärtää, että huumekuolemat koskettavat meitä kaikkia, eivät vain tiettyjä taustoja omaavia nuoria. Huumekuolemien ehkäisy on keskeinen kysymys ehkäisevässä päihdetyössä.
Nuorten huumeiden kokeilu ja käyttö ovat kasvaneet, mutta suurin osa kokeilijoista ei jatka käyttöä. Meidän on vastattava tarpeeseen ehkäistä vakavia haittoja. THL:n asiantuntijaryhmä (HEAR) on esittänyt toimenpiteitä huumekuolemien vähentämiseksi, joissa korostuu stigmaa purkavan ja inhimillisen kohtaamisen merkitys. (https://thl.fi/aiheet/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/huumeet/huumekuolemien-ehkaisyn-asiantuntijaryhma)
YADissa olemme valinneet seitsemän toimenpidettä (lue edellinen blogiteksti, painopistealue), jotka edistävät huumerauhaa ja vähentävät negatiivista leimaa. Teemme konkreettisia pieniä tekoja huumekuolemien ehkäisemiseksi ja jaamme ajatuksiamme blogissa kuukausittain. Voit myös tilata seinäkalenterin vuodelle 2025, jonka tuotot menevät nuorten päihteettömän toiminnan tueksi.
Olemme kymmenen vuotta sitten tehneet etujoukoissa työtä stigman eteen siitä näkökulmasta, että toipumisen kokemuksen omaavat ovat saaneet määritellä itseään uudessa viitekehyksessä, tulleet näkyviksi kokemusasiantuntijoina ja päihderiippuvuussairauden stigma on vähentynyt. Nyt meidän tulee tehdä voimallisesti töitä sen eteen, ettei huumeita kokeilleihin tai käyttäviin ihmisiin kohdistu stigmaa. Tämä edellyttää ensiksi sitä, että huumeista pitää voida puhua moninaisista näkökulmista. Rauhaa olla siinä hetkessä sellaisessa tilanteessa oman käytön suhteen kuin on. Tuumailla hyviä puolia ja pohtia keinoja vähentää haittoja. On tärkeää normalisoida huumeista puhuminen ja etsiä yhdessä vaihtoehtoisia hyvinvointia tukevia keinoja.
Make love, Not war!