.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Timanttisesta dialogista tukea puheeksi ottamiseen

13 helmikuun, 2018

Huolesta puhuminen ja päihteidenkäytön puheeksi ottaminen ei aina ole helppoa. Se saattaa jännittää monesta syystä ja sille voi tuntua olevan useita esteitä. Miten hän tähän reagoi? Tuntuuko hänestä, että tongin hänen asioitaan? Mitä jos huoleni on turha? En tiedä aiheesta mitään, miten osaan puhua siitä? Ajanko hänet vain kauemmas ottamalla asian puheeksi? Oli kyse huolessasi sitten kaveristasi, lapsestasi tai vaikkapa työtoveristasi, on puheeksi ottamiseen rohkaistuminen silti äärimmäisen tärkeää peloista huolimatta. Vaikka huolenaiheuttaja ei loppujen lopuksi osoittautuisikaan päihteidenkäytöksi, voi ilmetä jokin muu asia, jossa hän tarvitsee tukea. Ja vaikka huolesi olisi ollut aiheeton, se tuntuu silti useimmiten vastaanottajasta hyvältä. Kukapa meistä ei haluaisi tuntea, että meistä välitetään? Puheeksi ottaminen ei vaadi sinulta asiantuntijuutta päihteisiin liittyen. Riittää, että välität ja olet valmis kuuntelemaan.

Puheeksi ottamista voi helpottaa hyödyntämällä dialogin periaatteita. Perinteinen keskustelu ja dialogi eroavat toisistaan muutamilla tavoilla. Dialogin tavoitteena on oppia toisiltaan, käydä vuoropuhelua ja pohtia käsillä olevan asian eri puolia, yhdessä. Keskustelussa taas pyritään yleensä pääsemään jonkinlaiseen lopputulokseen ja päätökseen. Dialogi itsessään on hyvin järkeenkäypää, eivätkä sen periaatteet ole mutkikkaita tai työläitä toteuttaa aivan arkipäiväisessäkään kanssakäymisessä.

KUVA. Timanttisen dialogin kulmakivet.

Kuuntele. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta unohtuu herkästi. Kuuntele aidosti, mitä toisella on sanottavaa. Usein kuuntelemme vain siksi, että voimme valmistautua esittämään asiaan jonkin vasta-argumentin. Jos vain itse puhut, muttet kuuntele, anti jää melko yksipuoliseksi. Me kaikki haluamme tulla kuulluksi ja kokea, että sanoillamme on merkitys ja että niiden avulla voi vaikuttaa

Kunnioita. Kunnioitus tarkoittaa sitä, että olet valmis todella kuulemaan, mitä toisella on sanottavaa ja olet myös valmis oppimaan siitä. Se tarkoittaa myös sitä, että olet valmis jatkamaan keskustelua, ja myös kyseenalaistamaan omat näkemyksesi, huolimatta mahdollisista vastakkaisista näkökulmista. Kunnioitus on myös konkreettisia tekoja: katso silmiin, kysele ja ole kiinnostunut, älä häärää samalla jotain muuta.

Odota vuoroasi. Joillakin ajatustensa ilmaisemisessa sanoiksi saattaa kestää kauemman kuin toisilla. Odota siis rauhassa, että toinen saa asiansa sanottua. Jos et ymmärrä, mitä toinen tarkoittaa, täsmennä ja kysy lisää. On ihan okei olla ulalla, keskustellen ja kysellen voitte molemmat oppia lisää.

Puhu suoraan ja sydämestäsi. Älä kiertele, vaan kerro suoraan ajatuksistasi ja mielipiteistäsi – rehellisesti. Usko omiin mielipiteisiisi ja itseesi. Vaikka mielipiteesi olisi täysin eriävä kuin keskustelukumppanillasi, voi sen esittäminen viedä keskustelua täysin uuteen suuntaan ja herättää ajatuksia, joita ei muutoin olisi syntynyt. Muista kuitenkin käyttää minäviestintää, eli kerro asioista siten, miten ne sinun näkökulmastasi näyttäytyvät. Kukaan muu kuin henkilö itse ei voi tietää miten hän asiat kokee ja mitä hän niistä ajattelee, joten älä kyseenalaista hänen kokemustaan omasta elämästään.

Jos kaipaat vielä lisärohkaisua puheeksiottamiseen, ole meihin yhteydessä, me voimme auttaa!

Antoisia dialogihetkiä toivotellen,

Jemina Niemi, ehkäisevän huumetyön suunnittelija, YAD ry

 

 

 

 

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

2 kommenttia artikkeliin ”Timanttisesta dialogista tukea puheeksi ottamiseen”

  1. Moikka Laura!

    Jos saatte tarpeeksi porukkaa (vähintään 6 hlö) kokoon, niin voidaan järjestää teille Iisalmeen vaikka ihan oma koulutus! Kannattaa olla tämän tiimoilta yhteyksissä Anne Hämäläiseen (yhteystiedot nettisivuilta tai Facessa Anne YAD), niin saatte sovittua yksityiskohdista.

    Terveisin,

    Petra YADilta

    Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.