Ensinnäkin, iso kiitos kaikille vapaaehtoisille kaikesta! ❤️ Sekä iso kiitos yhteistyökumppaneille ja toiminnan rahoittajille❤️ Kiertueesta toteutuivat Yläkaupungin Yö, Vankimessut, Taidefest, Provinssi, Mellakka ja Puntala-Rock.
Vuoden 2024 kattoteemana on ollut huumeiden käytön stigman vähentäminen. Ja tämä on näkynyt meidän kaikessa toiminnassa. Kaikki mitä me tehdään ja miten me vapaaehtoisvoimin vaikutetaan, ajaa asiaa eteenpäin pidemmällä aikavälillä. Festaritoiminnassa vapaaehtoiset herättivät keskustelua aiheen tiimoilta sekä lisäsivät ihmisten tietoa ja ymmärrystä huumausainekysymysten äärellä. Avasimme huumeiden käytön stigmaa havainnollistavalla pyramidilla. Stigmapyramidissa on esimerkkejä siitä, miten huumeiden käytön stigma vaikuttaa ihmisen elämään sekä miten syvissä rakenteissa stigmaa ilmenee, niin päivittäisessä arjessa kuin yhteiskunnallisella tasolla. Stigma sanana pitää sisällään ennakkoluuloja ja negatiivisia asenteita, esimerkiksi jotakin tiettyä ihmisryhmää kohtaan, jolloin se vaikuttaa stigmaa kokevan ihmisen elämään negatiivisesti.
Vapaaehtoiset haastoivat ihmisiä pohtimaan seuraavia kysymyksiä:
🖤 Mitä mielestäsi huumeisiin liittyvällä stigmalla tarkoitetaan?
🖤 Miten stigma vaikuttaa yksilöllisesti ja yhteiskunnallisesti?
🖤 Millaisilla teoilla voit itse vaikuttaa huumeisiin liittyvään stigmaan?
Vapaaehtoiset kohtasivat keskustelujen myötä 1079 hlöä kiertueen aikana. Voidaan siis todeta, että lisäsimme tietoa huumausainekysymysten äärellä suorasti yli 1000 ihmisen kohdalla sekä ajansaatossa välillisesti jopa 10 000 ihmisen kohdalla. Infopisteillä tapahtuneissa keskusteluissa huomattiin, että aika paljon ihmisille piti ensin avata sanaa stigma (häpeäleima), että mitä se oikein tarkoittaakaan ja mitä se meidän näkökulmasta tarkoittaa. Ja tämän jälkeen päästiin keskustelemaan siitä, että miten huumeiden käytön stigma näkyy päivittäisessä arjessa ja, että kuinka kukin omalla toiminnallaan voisi vaikuttaa tämän häpeäleiman vähentämiseen.
Sillä on väliä miten ja millä tavoin me puhutaan ja kohdataan toisiamme. Parhaimmillaan, kun kohdataan toinen ilman ennakko-olettamuksia ja negatiivisia asenteita, voidaan saada aikaan paljonkin hyviä juttuja ja vaikutuksia. Siksi vaikuttamisella on väliä myös ihan sanallisella tasolla. Sillä on merkitystä millä termeillä sä puhut. Sillä on merkitystä millä asenteella sä kohtaat toisen ihmisen. Kaiken keskiössä on ymmärrys sekä nähdyksi tuleminen ja kokemus siitä, että toinen todella haluaa aidosti jeesata ja lisätä sun hyvinvointii jokapäiväisessä elämässä.
Iida Porkka,
Ehkäisevän huumetyön suunnittelija, YAD ry