Kun aurinko monen kylmän ja pimeän kuukauden jälkeen viimein paistaa, lumi sulaa pikkuhiljaa ja pukeutumistaan voi siirtää Michelin-ukkomaisesta kerrospukeutumisesta hiukan kevyempään tuulitakkimeininkiin, voi olla että ulkoilmakin alkaa yllättäen maistua. Kaupungilla kulkiessa ja lämmöstä nauttiessa voi mielessä käväistä ajatus: ”Pitäiskö mennä terassille juomaan yhdet?” tai ”Olis aiiiika chilliä polttaa yks jointti.”
Keväällä voi alkaa helposti tehdä mieli päihteitä, joillekin ehkä boostaamaan hyvää oloa, toisille vanhoista tottumuksista, syitä on yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Tässä blogitekstissä listaan vinkkejä siihen, miten viettää päihteetöntä kevättä – ja jos se ei tunnu vaihtoehdolta, myöskin vinkkejä siihen miten minimoida käytön riskejä.
Päihteetön kevät
- Keksi itsellesi jotain mielekästä ja vaihtoehtoista tekemistä -> Kun mieli on oppinut yhdistämään päihteiden käytön kevään merkkeihin, on hyvä pyrkiä ohjaamaan toimintaa toisaalle ja etsiä muita hyvän olon lähteitä. Esim. ulkona valokuvaaminen, puistossa lukeminen, urheilu, somepostauksen tekeminen, pelaaminen… You name it!
- Vietä aikaa ystävien ja läheisten (miksei eläintenkin!) seurassa -> Joskus yksin oleminen voi lisätä ahdistuneisuutta, jolloin riski päihteiden käytölle kasvaa. Monesti pelkästään se, että on kivojen tyyppien seurassa tai pääsee puhumaan omista ajatuksistaan ääneen helpottaa oloa ja saa ajatukset pois päihteistä.
- Tutustu ympäristöösi -> Asuit sitten metsän keskellä tai ydinkeskustassa, niin käy tutkimassa paikkoja. Usein me jämähdämme kulkemaan samoja reittejä ja kotikonnuillakin voi olla paljon sellaisia paikkoja, joissa ei ole koskaan käynyt. Mieli saattaa myös yhdistää tietyt paikat päihteiden käyttöön, jolloin voi tehdä hyvää etsiä uusia mestoja, joissa viettää aikaa.
- Liiku ja urheile -> Liikkuminen lisää kropassa hyvän olon hormoneja, joten jos päihteistä hakee hyvää oloa, liikunta on päihteiden käytölle hyvä vastapaino.
- Mieti mitkä tilanteet aiheuttaa halun päihteiden käytölle -> Kun oppii tunnistamaan ja ymmärtämään omia päihteiden käyttötapojaan ja -tottumuksiaan on niitä helpompi lähteä muuttamaan tai muokkaamaan vähemmän haitalliseen suuntaan.
Riskien minimointi
- Käytä päihteitä turvallisessa ympäristössä
- Muista syödä ja juoda hyvin
- Käytä päihteitä luotettavien ja turvallisten ihmisten seurassa
- Älä käytä päihteitä yksin
- Huolehdi käyttämisvälineiden puhtaudesta
- Vältä sekakäyttöä
- Ota pieniä annoksia kerrallaan (riippuen aineesta ja käyttötavasta)
- Hanki päihteet mahdollisimman turvallisista paikoista, jotta voit olla varma niiden sisällöstä
- Tarkkaile rauhassa oloasi, vältä ottamasta uutta tai suurempaa annosta, jos et ole varma aineen vaikutuksesta
- Pyri käyttämään seurassa, jossa on joku, joka kykenee tarvittaessa hankkimaan apua
- Hakeudu avun piiriin matalalla kynnyksellä