.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Päihde- ja mielenterveyspalveluiden vuoro!

14 maaliskuun, 2022

Me yadilaiset osallistuimme pienellä, mutta innokkaalla joukolla Pirkanmaan Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen verkoston järjestämään mielenilmaukseen 7.3.2022. Kokoonnuimme Pakkahuoneen aukion portailla, jossa muutama esiteini-iässä oleva ihminen kysyi huvittuneena: ”Pitäiskö meijänkin osallistua mielenilmaukseen? Miks nää ees on täällä?” YADin vapaaehtoistyön koordinaattori Ella vastasi nuorukaisille, että: ”Osoitetaan mieltä päihde- ja mielenterveyspalveluiden parantamisen puolesta. Tulkaa ihmeessä mukaan, jos kiinnostaa.” Mutta pikku-ihmiset vain katsoivat meitä hämmentyneinä ja jäivät mieluummin portaille skeittaamaan. 

Puimme yllemme pinkit huomioliivit, joiden selkään olimme hetkeä aikaisemmin kirjoittaneet symbolisesti: IHMINEN, sillä jokainen meistä ansaitsee tulla kohdatuksi ja kohdelluksi inhimillisesti sekä tasa-arvoisesti päihde- tai mielenterveystaustaan katsomatta. Niinpä lähdimme marssimaan kyltteinemme ja liiveinemme kohti Keskustoria seuraavien huutojen saattelemana:

”AIKA LUNASTAA LUPAUKSET!” 

Halusimme mielenosoituksella muistuttaa aluevaltuuston jäseniä vaalilupauksista, joita mielenterveys ja päihdepalveluiden suhteen on tehty.

”MINÄ OLEN TÄRKEÄ!” 

Jokaisen ihmisen ongelmat, olivat ne millaisia tahansa ansaitsevat tulla kuulluiksi ja nähdyiksi. Jokainen meistä on arvokas ja kenenkään hoidon piiriin pääsemistä ei pitäisi pitkittää tai rajoittaa.

”HOITOA, EI HÄPEÄÄ!”

Vaikka nykyään puhutaankin melko avoimesti päihde- ja mielenterveysongelmista, liittyy niihin silti edelleen häpeää, joka saattaa nostaa kynnystä avun hakemisen suhteen ja siten pitkittää tai pahentaa ongelmia. Joskus kohtaamiset terveydenhuollossa voivat olla hyvinkin stigmaa ja häpeää lisääviä. Tähän tarvitaan muutosta.

Kulkiessamme kaduilla herätimme kiinnostusta. Osa kuvasi marssiamme, osa taputti ja eräs kahvilan asiakas löi nyrkkiä kannustavasti ilmaan. Vanhemman puoleinen vastaantulija kysyi minkä takia me marssimme ja vastauksen kuullessaan sanoi: “Te marssitte tärkeän asian puolesta!”

Saapuessamme Keskustorille tökkäsimme kylttimme näkyville lumihankeen, kaivoimme termospullon esiin ja teetä hörppiessämme kuuntelimme kokemusasiantuntijoiden puheenvuorot, jotka kuvastivat hyvin päihde- ja mielenterveyspalveluiden hankalaa tilannetta ja muutoksen tarvetta. Illan pimetessä ja kylmyyden levitessä varpaisiimme, kuulimme myös puolueiden edustajien puheenvuoroja, joissa oli paljon hyviä pointteja ja toivon todella, että edustajat ymmärtävät tilanteen vakavuuden.

Toivon, että mielenilmaus avasi aluevaltuuston silmiä ja vaikutti jollain tapaa positiivisesti päihde- ja mielenterveyspalveluiden tulevaisuuteen. Aika näyttää.

Oliko tämä hyödyllinen sivu?