Keväisin YAD järjestää aktiivisimmille vapaaehtoisilleen Tiimipäivät jossain päin Eurooppaa. Tiimipäivillä tutustutaan esimerkiksi paikalliseen päihdetyöhön. Kevään 2016 Tiimipäivät järjestettiin Kööpenhaminaan ja tutustumassa käytiin Christianian vapaakaupungissa, nuorille päihteidenkäyttäjille suunnatussa U-Turnissa sekä haittoja vähentävään työhön keskittyvässä Maendenes Hjemissä. Tässä blogissa vapaaehtoisemme kirjoittaa Maendenes Hejimissä käymisestä.
Kööpenhaminassa on Skandinavian pahin huumetilanne, kovien huumeiden käyttäjiä on paljon.
YAD:n Tiimipäivillä Kööpenhaminassa tarjoutui kahdeksalle meistä mahdollisuus vierailla Maendenes hjem -nimisen yhdistyksen tiloissa. Vesterbrossa sijaitsevissa tiloissa oli kaksi yhdeksänpaikkaista piikityshuonetta ja yksi kahdeksanpaikkainen poltteluhuone sekä hengailutila kanttiinilla, kahvila, sosiaalityöntekijöiden toimistoja, terveydenhoito-tila sekä erityyppisiä asuntoloita. Yhdistyksellä on myös kiertävä ”piikitysauto”.
Maendenes hjem on tehnyt sosiaalityötä yli sadan vuoden ajan kaikista heikoimmassa asemassa olevien ihmisten kanssa. Alussa asiakkaat olivat lähinnä alkoholisteja, nykyisin enenevissä määrin huumeidenkäyttäjiä. Yhdistys on alunperin kristillinen, mutta viimeisen 20 vuoden aikana uskonnollisuus on vähentynyt. Yhdistyksen toimintaa rahoittaa lähinnä Kööpenhaminan kaupunki, pieni summa tulee myös sosiaali- ja terveysministeriöltä.
Tanskan ensimmäinen piikityshuone avattiin Maendenes hjemin tiloihin 2.9.2012. Ennen sitä tilanne oli alueella erittäin huono. Kovien huumeiden käyttäjät olivat keskittyneet tuolle, päärautatieaseman läheiselle alueelle jo 35 vuoden ajan. Huumeita käytettiin rappukäytävissä, takapihoilla ja kaduilla. Piikityshuoneesta käytiin kovasti julkista keskustelua etukäteen, ja tarvittiin lakimuutos, että se pystyttiin perustamaan. Järjestö valittiin piikityshuoneen järjestäjäksi, koska sillä oli jo etukäteen kosketus käyttäjiin ja kokemusta heidän kanssaan toimimisesta. Aluksi ajateltiin, että toiminta on onnistunutta, jos huoneessa otetaan vuosittain 100-200 annosta. Ensimmäisenä päivänä annoksia otettiin jo 130. Sen jälkeen kävijämäärät kasvoivat vauhdilla ja tilat todettiin liian pieniksi. Siksi pian avattiinkin toinen piikityshuone edellisen läheisyyteen sekä avattiin käyttäjien toivoma poltteluhuone.
Nykyään tiloissa käy päivittäin 600-800 ihmistä, joista suurin osa on Kööpenhaminasta ja sen lähialueilta. Osa kävijöistä tulee Ruotsista junalla, osa on myös muualta Euroopasta, etenkin itäpuolelta. Kohderyhmää ovat alueelta olevat aikuiset, jotka käyttävät kovia huumeita. Tilat tarjoavat hygieeniset, turvalliset käyttöolosuhteet, sillä tarjolla on puhtaat välineet sekä jokaisessa huoneessa sairaanhoitaja, joka voi tarvittaessa auttaa, mutta ei pistä kenenkään puolesta. Yhtenä tavoitteena on myös luoda kontakti käyttäjiin ja auttaa heitä tarpeen mukaan. Vaikka toiminta on lähinnä haittoja vähentävää, ohjataan ihmisiä hoitoon heidän sitä halutessaan. Samoin autetaan muissa terveydellisissä ja sosiaalisissa ongelmissa, kuten kodittomuudessa. Tiloissa saa asioida anonyymisti, ihmiset rekisteröidään nimimerkein.
Tilojen käyttöä mitataan käyttöannoksissa, joita on avaamisen jälkeen ollut yli 600 000. Se onkin yksi suurimmista käyttäjähuoneista maailmassa. Ylivoimaisesti eniten käytetään kokaiinia, toiseksi eniten heroiinia. Tiloissa on ollut yli 500 yliannostustapausta, mutta kukaan ei ole kuollut. Toimintaa meille esitellyt työntekijä kertoi, että hänen mielestään piikityshuone on paras asia, jota kaupungissa on tapahtunut käyttäjille viimeiseen 20 vuoteen. Se on myös hyväksi alueen muille asukkaille, kun huumeita ei enää käytetä ulkona. Maendenes Hjemillä on hyvät suhteet ja läheistä yhteistyötä poliisin kanssa. Suhtautuminen on poliisien taholtakin aika tavalla erilaista kuin Suomessa, sillä jos poliisi löytää käyttäjältä vain pienen määrän huumeita, niitä ei takavarikoida, vaan hänet ohjataan piikityshuoneeseen käyttämään. Vierailu oli todella kiinnostava ja silmiäavaava sekä herätti paljon uusia näkökulmia asioihin. Maendenes hjem ja YAD ovat mielestäni samalla asialla, käyttäjien rankaisu ja tuomitseminen eivät paranna ketään eikä mitään. Aito ihmisten kohtaaminen ja rehellinen keskustelu sen sijaan johtavat pitkälle.
– Riikka, YAD