.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

419 – Mieti vielä

21 huhtikuun, 2016

419-mietiviela-1Kannabiksen (ja kaikkien muidenkin päihteiden) käyttöä on monenlaista. On kokeilukäyttöä, satunnaiskäyttöä, vakiintuneempaa käyttöä ja ongelmakäyttöä. Kokeilukäytölle on tyypillistä uteliaisuus. Halu tietää, että mitä ne kannabiksen vaikutukset oikein ovat ja vastaavatko ne omia mielikuvia.

Käyttö on vakiintunutta siinä vaiheessa kun käyttäjä jo tietää minkälaisia vaikutuksia kannabikselta hakee ja mihin tarpeisiin tai missä tilanteissa sitä haluaa käyttää. Vakiintunut käyttö voi olla satunnaista, vain silloin tällöin ja tietyissä tilanteissa tai tiettyjen ihmisten kanssa tapahtuvaa tai sitten jopa päivittäistä pössyttelyä. Ongelmaksi käyttö muodostuu siinä vaiheessa kun se alkaa vaikuttaa terveyteen, ihmissuhteisiin ja kokemukseen oman elämänsä hallitsemisen mahdollisuuksista.

Olemme YAD:ssa pohtineet miten voisimme auttaa kannabiksen käyttäjiä tunnistamaan omat ”rajansa” ja pohtimaan missä vaiheessa käyttö on siirtynyt ongelmakäytön puolelle. Suurimmalla osalla kannabiksen kokeilijoista käyttö jää kokeilun tasolle, eikä kaikille enemmän käyttävillekään siitä välttämättä muodostu ongelmaa. Mutta osalle käytöstä aiheutuu haasteita elämään.

Etenkin nuorten aikuisten kannabiksen käyttö on lisääntynyt. Näin ollen myös niitä, joille käyttämisestä tulee ongelmia, on aiempaa enemmän. Ongelmat voivat olla esimerkiksi terveydellisiä. Kevyimmillään nämä voivat olla liiallisen kertakäytön aiheuttamia pelkotiloja ja rankimmillaan vakavampia mielenterveyden ongelmia. Ongelmat voivat olla myös sosiaalisia. Kaveripiiri saattaa kaventua lähinnä pilven parissa touhuaviin ja seurauksena voi olla eristäytyminen muista ihmisistä.

Toisinaan nämä ongelmat menevät itsestään ajan kanssa ohi ja toisinaan taas vaativat terveydenhuollon tai päihdepalvelujen apua. Osa ongelmista voi liittyä myös kannabiksen laittomuuteen. Kiinnijäämisen suurin rangaistus saattakin olla leimaantuminen huumeiden käyttäjäksi. Tällä voi olla vaikutuksia niin työelämään, opiskeluihin tai vaikka terveyskeskuksessa saatavaan palveluun.

sitaatti blogiin 2Olemme avanneet 419 – Mieti vielä kampanjasivuston, joka kannustaa kannabiksen käyttäjiä pohtimaan omaa käyttöään ja sitä, miten se vaikuttaa omaan elämään. Joukko kannabiksen käytön lopettaneita ideoi omista kokemuksistaan käsin kysymyksiä, joita voi olla hyvä pohtia rehellisesti.

Kannabiksen poltosta saa helposti itselleen tavan jos liikkuu vain pajautteluporukoissa. Kannabista käyttävien ihmisten keskellä voi olla vaikea sanoa ääneen, jos kokee ongelmia omassa käytössään. Varsinkin jos ympärillä olevat ihmiset eivät koe kannabiksen haittavaikutuksia. Siksi kannattaa pitää jalka myös polttamattomien ihmisten ovenraossa. Niistä on jeesiä siinä tilanteessa jos päättää pyrkiä vähentämään tai lopettamaan kannabiksen käyttämistä.

Haastamme siis kaikki kannabiksen käyttäjät pohtimaan käytön syitä ja miettimään sitä, mitä hyvää ja mitä haasteista kannabiksen käyttö tuo elämään. Vain sinä itse päätät, käytätkö vai et. Me uskomme YAD:ssa, että et jää mistään paitsi, vaikka jättäisit kannabiksen kokeilematta tai päättäisit lopettaa käyttämisen.

– Janne Paananen, toiminnanjohtaja, YAD ry

Oliko tämä hyödyllinen sivu?