Joulunalusaika on hyvä hetki hiukan pysähtyä, reflektoida mennyttä vuotta ja antaa aikaa itselle. Olet sen ansainnut, vai oletko :)? Koko vuosi on taas painettu aamusta iltaan, katse aina seuraavassa työtehtävässä, tapahtumassa, liikuntasuorituksessa tai muussa tavoitteessa, vielä yksi asia…
Kunhan jaksan vielä tämän viikon, niin viikonloppuna sitten helpottaa ‒ mutta viikonloppuna homma jatkuu: nyt täytyy ehtiä nähdä kavereita, käydä liikkumassa, mennä elokuviin, käydä avannossa, tehdä koulutehtäviä, siivota kämppä, pestä pyykkiä, käydä kaupassa, suunnitella seuraavaa viikkoa. Pitää priorisoida, optimoida, järkeillä ja analysoida ajankäyttö tehokkaasti, jotta mitään ei jäisi kokematta tai tekemättä. Jokaisella elämän osa-alueella pitää olla tehokas ja onnistua hyvin.
Suhtautuminen elämään ja itseen muuttuu, jos ei muista välillä ottaa aikaa rauhoittumiselle ja rentoutumiselle. Kun kuormittuu liikaa, lasi on yleensä ennemmin puoliksi tyhjä kuin täynnä. Kun aikaisemmin ei välittänyt vaikka bussi olikin hiukan myöhässä, nyt kaikki ärsyttää: se että taas sataa, kassajono liikkuu hitaasti, ihmiset ärsyttää, elämä tuntuu taakalta. Katse on koko ajan tulevassa, samalla murehtien menneitä asioita ja suhtautumalla nykyhetkeen stressillä. Silloin järkevin asia olisi varmasti hidastaa tahtia. Voisi suhtautua itseensä sekä muihin lempeämmin ja tehdä enemmän asioita mistä nauttii ja missä kokee latautuvansa. Usein käy niin, että siinä kohtaa vauhdin hiljentämisen sijasta painetaan lisää kaasua.
Tietoisuustaidot ovat hyvä tapa harjoitella pysähtymistä, päästä ulos pään sisältä ja keskittyä tähän hetkeen. Ne ovat mielen punttisalitreeniä, jossa penkkitulokset kasvavat pikkuhiljaa toistoilla.
Mitä on tietoinen läsnäolo?
- Keskittymistä, tarkkaavaisuutta ja tietoisuutta siitä mitä tapahtuu kehossasi ja sen ulkopuolella.
- Se on ajatusten ja tunteiden hyväksymistä sellaisina kuin ne ilmenee.
- Se on olemista hereillä tässä ja nyt, läsnä omassa elämässä.
Mitä hyötyä siitä on?
- Opit olemaan paremmin läsnä tässä hetkessä.
- Tekemään tietoisempia valintoja elämässäsi.
- Suhtautumaan hyväksyvästi ajatuksiisi ja tunteisiisi.
- Ymmärtämään mieltäsi ja kehoasi paremmin.
Miten sitä voi harjoittaa?
- Voit tehdä sitä vaikka lenkillä: Keskity hengitykseen ja mitä näet ympärilläsi, miltä maa tuntuu jalkojesi alla, miltä ilma tuoksuu. Kun huomaat jääneesi jumiin ajatuksiisi, palauta keskittymisesi takaisin ympärilläsi oleviin asioihin ja hengitykseen.
- Erilaisilla puhelinsovelluksilla kuten Oiva, voi tehdä ohjattuja harjoituksia kuulokkeilla kuunnellen, vaikka bussissa.
- Kokeile joululahjojen hakureissulla täydessä kauppakeskuksessa kiireen keskellä tietoisesti hidastaa tahtia. Keskity hetki hengitykseen, kuuntele hälinää ja tarjoa paikkaasi kassajonossa kiireisemmälle.
Kiiretöntä ja rauhallista joulua!
– Ville Nieminen, YAD
Lisää käytännön harjoituksia sekä tietoa aiheesta alla
Kirjat: Suomalainen zen-opas (Mikael Niinimäki), Joustava mieli (Arto Pietikäinen), Läsnäolon voima (Echart Tolle), Olet jo perillä; Tietoisen läsnäolon voima (Jon Kabat- Zinn)
Harjoituksia: http://www.mentores.fi/fida/harjoitukset.pdf
Lähteet: Oiva puhelinsovellus, Suomalainen zen- opas (Mikael Niinimäki)