.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Tuen, en tuomitse. Mikä, mitä ja miksi? 

8 heinäkuun, 2024

Satuitko näkemään 26.6 Tampereen keskustorilla pientä kuhinaa kyltteineen ja kenties kuulit huudon ”tukea, ei tuomioita!”

Tämä teksti olisi pitänyt kirjoittaa jo aikaa sitten, ehkä vuosia sitten. Mutta kerronpa nyt, jotta ymmärrät ensi vuonna, mistä kuhistaan.

Tukea, ei tuomioita eli Support. Don’t Punish on maailmanlaajuinen, ruohonjuuritason aloitteisiin/aktivismiin keskittyvä kampanja, joka tukee haittojen vähentämistä ja huumepolitiikkaa, joka asettaa etusijalle kansanterveyden ja ihmisoikeudet. Kampanja pyrkii vahvistamaan sanomaan siten, että niin tavan kansalainen kuin poliitikko ymmärtäisivät huumeasioita laajemmin.

Support. Don’t Punish on kansainvälinen kampanja, joka perustettiin vuonna 2013, mutta sen juuret ulottuvat syvemmälle, aina 1980-luvulle saakka, jolloin huumeiden vastainen sota kiristyi monissa maissa. Kampanjan tarkoitus on vastata maailmanlaajuiseen tarpeeseen uudistaa huumepolitiikkaa ja keskittyä enemmän kansanterveyteen ja ihmisoikeuksiin kuin rangaistuksiin. Ensimmäinen Maailmanlaajuinen toimintapäivä järjestettiin kesäkuussa 2013, jolloin aktivistit 41 kaupungissa 22 maassa osallistuivat tapahtumaan. Kampanjan keskeisenä tavoitteena on ollut korostaa haittojen vähentämisen merkitystä, lopettaa huumeiden käyttäjien kriminalisointi ja poistaa suhteettomat rangaistukset huumeisiin liittyvistä rikoksista.

Yksi merkittävimmistä päivistä kampanjalle on 26. kesäkuuta, joka on vaihtoehto YK kansainväliselle huumeiden väärinkäytön ja laittoman huumekaupan vastaiselle päivälle. Tänä päivänä kampanja pyrkii muuttamaan keskustelua huumeiden käytöstä rikosoikeudellisesta asiasta kansanterveydelliseksi kysymykseksi, koska ”huumesota”- lähestymistapa lisää stigmaa, aiheuttaa leimaantumista, syrjäytymistä ja haittoja. Kampanja on vuosien varrella kasvanut huomattavasti, ja vuonna 2022 Maailmanlaajuinen Toimintapäivä keräsi tuhansia kampanjoijia 260 kaupungissa lähes 100 maassa.

Support. Don’t Punish -kampanja noudattaa seuraavia keskeisiä viestejä:

* Huumeiden valvontajärjestelmä on rikki ja tarvitsee uudistusta.

* Huumetta käyttävien ihmisten ei tule enää olla rikollisia.

* Huumeiden kauppaan osallistuville ei tule antaa ankaria tai kohtuuttomia rangaistuksia,
jos niitä säilytetään.

* Kuolemanrangaistusta ei tulisi koskaan langettaa huumerikoksista.

* Huumepolitiikan tulisi keskittyä terveyteen, hyvinvointiin ja haittojen vähentämiseen.

* Huumepolitiikan budjetteja on tasapainotettava varmistamaan, että terveys- ja haittojen
vähentämiseen perustuvat toimet rahoitetaan riittävästi.

Huumeiden käyttö on kansanterveydellinen ongelma, arviolta 39,5 miljoonalla ihmisellä maailmanlaajuisesti on huumeiden käyttöön liittyvä häiriö, ja laittomien huumeiden käyttö ja riippuvuus ovat keskeisiä kansanterveydellisiä alueita.

Suomessa huumeiden käyttö on tasaisessa kasvussa. Huumeiden, varsinkin kannabiksen, kokeilu ja käyttö ovat yleistyneet.

”Vuonna 2022 tehdyn 15–69-vuotiaalle suomalaisväestölle suunnatun kyselytut kimuksen mukaan 29 % vastaajista ilmoitti kokeilleensa jotain huumetta ainakin kerran elämässään. Viimeksi kuluneen vuoden aikaisesta käytöstä raportoi 9 % ja viimeksi kuluneen kuukauden aikaisesta käytöstä 4 % vastaajista. Väestöön suhteutettuna tämä tarkoittaa, että arvioilta noin miljoona suomalaista on joskus kokeillut huumeita, viimeisen vuoden aikana käyttäneitä on noin 320 000 ja viimeisen kuukauden aikana käyttäneitä noin 160 000.” -Kertoo päihdelinkki.

Huumeiden kriminalisointi ei toimi.

Monet hallitukset ovat käyttäneet rikosoikeudellisia rangaistuksia, mukaan lukien kuolemanrangaistuksen huumekauppiaille ja huumeita käyttäville, mutta nämä toimet eivät estä huumeiden käyttöä tai kauppaa. Niin kauan kuin huumeita on käytetty, eli aina, rangaistus ei ole ikinä auttanut. Itse asiassa vuonna 2021 joka 17. henkilö iältään 15–64 oli käyttänyt huumeita viimeisen vuoden aikana – 23 % lisäys verrattuna vuoteen 2011.

Vastaus edellisiin asioihin on: Tue. älä tuomitse. Sen sijaan, että olettaisit tietäväsi, mikä kellekin on parasta, suhtaudu asiaan avoimesti. Huumeet eivät aina ole ongelma. Se, mitä me kaikki voimme tehdä on, että lisäämme inhimillisyyttä ja avointa keskustelua. Siksi YAD järjesti rauhanmarssin ja huumerauhanjulistuksen. Tukeminen auttaa aina, tuomitseminen ei juuri koskaan.

Lähteenä on käytetty Support. Don’t Punishin omia sivuja.

Jos aihe kiinnostaa käy lukemassa lisää!
https://supportdontpunish.org/join/

Oliko tämä hyödyllinen sivu?