.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

MENIKÖ TUNTEISIIN?

4 kesäkuun, 2024

Tämä teksti on kirjoitettu ammattilaisille, niille ketkä kohtaavat ihmisiä työssään. Ketä tahansa ihmisiä. Teksti on erityisesti niille ketkä ovat valta-asemassa sen suhteen, että miten vaikuttavat eri ihmisten elämään. Asiakaskohtaamista tekeville ammattilaisille, ihmisten asioita hoitaville ammattilaisille, niille ketkä voivat vaikuttaa.

Samalla tämä teksti on meille jokaiselle, koska jokainen meistä voi vaikuttaa sanomisillaan ja teoillaan.

Tehdään seuraavaksi mielikuvaharjoittelu.

Muista, ole rehellinen itsellesi ja ajatuksillesi.

Hetki ennen kohtaamista. Sinulla on pian tapaaminen erään henkilön kanssa, jonka tiedät käyttävän huumeita silloin tällöin. Mitä ajatuksia sinulla on tästä tulevasta kohtaamisesta? Mitä mielikuvia kohdattava henkilö sinussa herättää? Ovatko ajatuksesi negatiivisia vai positiivisia vai jotain siltä väliltä? Miksi ajatuksesi kallistuvat tiettyihin tunteisiin? Onko sinulla ennakkoluuloja tai ajatuksia liittyen kohdattavaan henkilöön? Millaisia ne ovat?

Välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan, että menikö joku asia tunteisiin ja, että vaikuttaako se omaan toimintaasi sekä siihen, millä tavoin kohtaat toisen ihmisen. YADin agendana on herättää keskustelua ja kyseenalaistaa, laajentaa ihmisten ajatusmaailmaa siitä, kuinka asiat eivät ole, eivätkä voi olla ”joko/tai”. Huumeiden käytön stigman vähentäminen on YAD ry:n kattoteemana ja kuinka jokainen meistä voi omilla sanoillaan ja teoillaan tähän vaikuttaa.

Miksi kannattaa vaikuttaa? no, ensinnäkin kohtaamalla toisemme aidosti ja ilman ennakkoluuloja, voidaan tarjota oikeanlaista apua.

Miten voit vaikuttaa? Esimerkiksi, jos kuulet, että joku käyttää ”nisti” tai ”narkomaani” sanaa, niin siihen voidaan puuttua ja tätä kautta vähentää ennakkoluuloista ajattelua. Teko on pieni, mutta ajansaatossa vaikuttaa isommin kuin kukaan meistä voi osata kuvitellakaan.

Huumeiden käytön stigma – pyramidi avaa sekä antaa hyvin ajatusta sille, kuinka me jokainen omalla toiminnallamme voimme vaikuttaa stigman vähentämiseen ja miksi nimenomaan just sun ajatuksilla ja asenteilla on merkitystä.

Artikkelin kirjoittaja

Iida Porkka

Ehkäisevän huumetyön suunnittelija

Oliko tämä hyödyllinen sivu?