Pride-viikon kunniaksi Tampereen toimisto avaa ovensa ja järjestää päihdesensitiivisen kohtaamispaikan, jossa on mahdollista tehdä myös oma Pride-teemainen pinssi! Toimistolle (Hallituskatu 25) voi tulla perjantaina 10.6. klo 13-18.
Yksi Pride-viikon kantavista teemoista on yhdenvertaisuus ja sen tukemiseksi YADin toiminnassa noudatamme turvallisemman tilan ohjeita, jottei kukaan kokisi oloaan uhatuksi tai syrjäytetyksi.
YADin toiminnassa:
- otamme toiset huomioon ja toimimme niin, että kaikilla on mahdollisuus halutessaan osallistua toimintaan ja keskusteluun.
- annamme tilaa toisille ja kunnioitamme toisten henkisiä ja fyysisiä rajoja, esim. emme koske toiseen ilman lupaa, häiritse tuijottamalla tai loukkaa tahallisesti sanoin.
- pyrimme välttämään oletusten tekemistä esim. muiden sukupuolesta, seksuaalisuudesta, taustasta, elämäntilanteesta, terveydestä, varallisuudesta tai muusta sellaisesta.
- emme ole päihtyneenä emmekä myy tai välitä päihteitä. Huomioimme muut myös niin, että emme esim. jätä omia tupakkatuotteita tai lääkkeitä muiden näkyville.
- pyrimme puhumaan niin, että kaikki voivat ymmärtää.
- vältämme käyttämästä puheessa syrjiviä tai toiseuttavia ilmaisuja.
- emme kuvaa ihmisiä ilman lupaa ja pyydämme luvan kuvien ja videoiden julkaisemiseen.
Kuinka kunnioittaa henkilön identiteettiä keskustelussa
Niin YADilla kuin missä tahansa muussakin toiminnassa toisen ihmisen identiteetin kunnioittaminen on tärkeää ja keskustelussa täytyisi pystyä ottamaan huomioon seksuaalisuuden, sukupuolen ja identiteettien moninaisuus.
- Hyvä lähtökohta identiteetin kunnioittamiselle on, ettei sitä oleteta. Jos tiedolle identiteetistä kuitenkin on tarvetta, kannattaa oletusten sijaan kysyä avoimia kysymyksiä ja kuunnella aktiivisesti.
- Käytä ihmisen itse kertomaa kutsumanimeä ja viittaa henkilöön neutraaleilla sanoilla, jotka eivät sisällä sukupuolioletusta. Hyviä ilmaisuja ovat esimerkiksi: kumppani, lapsi, vanhempi ja nuori.
- Sukupuolioletuksen sisältäviä ilmaisuja kuten poikaystävä, tytär, vaimo, isä tms. voi käyttää tilanteessa, jossa henkilön sukupuoli-identiteetistä ollaan varmoja.
- Kysymällä ja anteeksi pyytämällä voi yleensä korjata tilanteen, jossa on käytetty henkilön identiteetin vastaista ilmaisua.
- Olennaista on myöskin, että henkilö, kenestä oletus on tehty osaa korjata ilmaisun rakentavasti, eikä syyllistäen. Näin voidaan taata tasavertainen ja turvallinen keskustelu puolin ja toisin.