.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Kesä on nautintojen aikaa 

27 kesäkuun, 2022

Oletko huomannut, että nyt kesällä mielialassasi olisi tapahtunut muutoksia? On todettu, että valolla on merkittävä vaikutus ihmisen mielialaan. Auringonvalo vaikuttaa myös hormonitoimintaamme, esimerkiksi dopamiinin ja testosteronin tuotantoon, ja täten myös aistimme virittäytyvät huomaamaan herkemmin nautintoa tuottavia virikkeitä. Mielialalla sekä hormonitoiminnallamme on selkeä yhteys myös seksuaaliseen haluumme, jonka vuoksi kevään ja kesän aikana etsimme aktiivisemmin erilaisia nautinnon lähteitä. Meillä on myös usein odotuksia kesää kohtaan, koska pääsemme kesälomalle ja olemme suunnitelleet talven aikana mitä kaikkea haluamme loman aikana tehdä. Helmikuussa varatut festariliput voivat poltella jo taskussa, lämmin kesäyö kaupungilla kutkuttelee tai haluat vaan chillata erilaisin keinoin rentoutuen.

Niin kuin sanottua, kesällä etsimme aktiivisemmin erilaisia nautinnon lähteitä. Nautintoa voi tuottaa esimerkiksi päihteiden käyttö. Kesällä saatamme kuumana päivänä hakea nautintoa viileästä oluesta ravintolan terassilla tai nauttia nurmikolla savujen antamasta rauhasta, jonka käyttö voi auttaa pysähtymään hetkeen. Saatamme myös sekoittaa erilaisia nautinnon tuottajia keskenään, jotta maksimoisimme kokonaisvaltaisen nautinnon tunteen. Savujen jälkeen seksi voi tuntua erityisen hyvältä tai päihteen antamalla rohkeudella uskallamme lähestyä vetovoimaa huokuvaa ihmistä toivoen mahdollista seksuaalista kanssakäymistä. 

Kesään kohdistuneiden odotusten vuoksi meidän voi olla joskus haastavaa kontrolloida halujamme nautinnon suhteen. Odotusten vuoksi meidän voi olla haastavaa rajata itseämme ja nautinnon vapauttamat hormonit vievät mennessään. Terassilla otettu olut voi venähtää aamuyön pikkutunneille tai otamme liian ison annoksen päihdyttävää ainetta. Kun menetämme otteen kontrollista päihteiden käytön suhteen, niin meidän on myös haastavampaa tunnistaa omia rajojamme seksin suhteen. Päihteiden käyttö yhdistettynä seksiin on varmasti monelle meistä tuttua, sillä niin kesä kuin päihteetkin virittävät aistimme nautinnolle ja tekevät meidät rohkeammaksi lähestyä intiimissä mielessä. Päihteet kuitenkin vaikuttavat meidän estoihimme, jonka johdosta saatamme rikkoa omia tai kumppanin rajoja. Päihteiden liikakäyttö voi vaikeuttaa orgasmin saamista sekä pitkässä juoksussa vaikuttaa seksuaalisiin haluihimme.  

Päihteet pieninä annoksina voivat olla vaarattomia, jos otat niitä sinulle tutussa ja turvallisessa seurassa ‒ ne voivat auttaa vapautumaan ja rentoutumaan. Jos haluaa nauttia seksistä sekä päihteistä samanaikaisesti, on hyvä pitäytyä aineissa, joiden vaikutukset ovat sinulle ennestään tuttuja. Silti päihteiden käytön ja seksin yhdistämisessä on syytä olla varovainen, sillä päihteen vaikutukseen ja seksuaaliseen suoriutumiseen vaikuttavat myös muut tekijät, kuten väsymys ja stressi. On kuitenkin tärkeää tarkastella itseään vastaten kysymykseen: voiko seksiä harrastaa ilman, että on päihteiden vaikutuksen alaisena?

Koska päihteet vaikuttavat estoihimme ja sitä kautta rajoihimme, on meidän hyvä olla tietoisia siitä, minkälaisesta kosketuksesta pidämme ja mitä emme halua lakanoiden välissä tehdä. Omat rajat ovat sitä, että tietää kuka saa sinua koskettaa, miten saa koskettaa ja milloin saa koskettaa. Omiin rajoihin kuuluu myös fyysisyyden lisäksi tapa, miten haluat sinulle puhuttavan. Seksiä harrastavien ihmisten välillä on oltava suostumus. Yhteinen suostumus seksiin saadaan puhumalla, esimerkiksi kysymällä suoraan “pannaanko” tai tilanteen edetessä varmistaa, että kosketus tuntuu hyvältä. Kun koet, että rajasi ylittyvät voit sanoa, ettet halua enää jatkaa tai voit poistua tilanteesta kokonaan. 

Rajojen lisäksi kesällä on erityisesti huomioitava turvaseksin tärkeys. Päihteiden vaikutuksen alaisena tai kesän kiimassa ehkäisy saattaa unohtua helposti, kun haluat mahdollisimman nopeasti sukeltaa nautinnon syövereihin. On tärkeää kuitenkin pitää kortsut ja suuseksisuojat mukana tai käyttää ehkäisypillereitä, joiden avulla vapaudut nauttimaan seksistä ilman huolta seksitaudeista tai raskaudesta. Tekevälle kuitenkin sattuu, jonka vuoksi säännölliset seksitautitestit ovat jokaiselle seksiä harrastavalle paikallaan. Kortsut (joista voi tehdä myös suuseksisuojan) voi hakea tänäkin kesänä YADin infopisteeltä. YADin vapaaehtoisnuoret ovat pitämässä tuttuja infopisteitä kesän festareilla. Infopisteellä festarikävijät saavat halutessaan vastata muutamaan huumeaiheiseen kysymykseen, josta palkinnoksi voi valita kondomipaketin, korvatulpat tai tikkarin.

Haluan levittää seksin ilosanomaa, jonka vuoksi kannustan teitä kaikkia nauttimaan tänä kesänä itsestänne sooloseksin muodossa ja/tai kumppanista/kumppaneista suojatusti, sekä omat rajanne tunnistaen. Seksi on parasta selvinpäin, sillä silloin pystyt olemaan alttiimpi omille aisteillesi, nautinnollesi ja sen rajoille. Seksi tuottaa aivoissa luonnollista oksitosiinia. Oksitosiini sekoitettuna kesällä voimistuneeseen dopamiinin tuotantoon on paras nautinnon cocktail, mistä voit päihtyä ilman erillisiä nautintoaineita. Seksuaalinen nautinto voi hetken huuman lisäksi myös ennaltaehkäistä tai lievittää stressiä sekä helpottaa kiputiloja.  

Nauti siis kesällä luonnollisesta hormonicocktailista, jonka avulla voit päihtyä nautinnosta. Ei muuta kuin sex, hugs & rock’n’roll everybody! 

– Lumikki Selander, sosionomi ja tuleva seksuaalineuvoja

Lähteet: 

Oliko tämä hyödyllinen sivu?