Tänään (4.12.) vietetään vapaaehtoisten päivää. Koko järjestöpuoli nojaa toimintansa vahvasti vapaaehtoisiin ja heidän käyttämään aikaansa. Tänään voisi olla hyvä päivä kiittää heitä vielä kerran. Harva vapaaehtoinen kuitenkaan saa työstään liikaa kiitosta. Muutama kuukausi sitten Presidentti Sauli Niinistökin muistutti vapaaehtoistyön tärkeydestä.
Itse vapaaehtoistyö on edelleenkin jonkinlaisessa muutostilassa. Perinteinen järjestöihin kuuluminen ei ole yhtä suosittua kuin joskus aiemmin. Erityisesti nuorten kohdalla järjestöihin kuuluminen ei tunnu tällä hetkellä trendikkäältä tavalta vaikuttaa tai kuluttaa vapaa-aikaa. Urheiluseurat pystyvät edelleen saamaan nuoria jäseniä joukkoonsa, mutta monet muut vapaaehtoisjärjestöt kamppailevat alenevien jäsenmäärien kanssa.
Toisaalta nuoret tuntuvat tekevän entistä enemmän ”epävirallista” vapaaehtoistyötä osallistuen yksittäisiin tempauksiin ja toimien esimerkiksi virtuaalivapaaehtoisina. Mitä muuta kuin vapaaehtoisuutta on esimerkiksi ylläpitää erilaisia nettisivuja, tietokantoja, keskustelufoorumeita tai sosiaalisen median kohtaamispaikkoja internetissä? Toivottavasti seuraava nuorten vapaa-aikatutkimus valottaa tällaisten uusien vapaaehtoistyön muotojen määrällistä suosiota.
Vapaaehtoisjärjestöille tämä on tuonut haasteen. Monet järjestöt ovat ottaneet käyttöön erilaisia verkkosovelluksia, joilla hallinnoivat ja organisoivat vapaaehtoistyötä. Moneen vapaaehtoistyöhön ilmoittaudutaan verkossa, vaikka itse toiminta tapahtuisikin ihan ihmisten ilmoilla. Yhteydenpitoon käytetään enenevissä määrin sosiaalista mediaa. Markkinointi ja uusien jäsenten rekrytoiminen tapahtuu myös yhä useammin verkossa.
YAD:n kohdalla tähän vapaaehtoistyön muutoksen haasteeseen on pyritty vastaamaan Street Teamillä, jonka toimintaa hallinnoidaan puhtaasti verkon välityksellä. Tiimiläiset toimivat joko yksittäisinä vapaaehtoisina ympäri Suomea tai touhuavat kavereidensa kanssa. Itse vapaaehtoistoiminta tapahtuu niin kaduilla, kotona, nuorisotaloilla kuin verkossakin. YAD Street Teamin toiminta-ajatus on: ”Voit tehdä huumeiden vastaista vapaaehtoistyötä silloin kun haluat, siellä missä haluat, juuri sen verran kun haluat ja valita vielä, millaista työtä haluat tehdä”.
YAD Street Team on toisin sanoen matalan kynnyksen vapaaehtoistyötä. Se ei vaadi jäsenmaksuja, ei edes YAD:n jäsenyyttä. Ainoat asiat, mitkä vaaditaan ovat Street Teamin nettisivuille rekisteröityminen ja yli 13-vuoden ikä. Ja luonnollisesti halu tehdä jotain huumeiden käytön vähenemisen eteen.
Ja mitä tuo tekeminen on? Blogien kirjoittamista, verkkokeskusteluihin osallistumista, YAD:n materiaalien viemistä nuorisotaloille ta niiden antamista kavereille, huumeiden käytöstä keskustelemista omissa vertaisverkostoissa ja ehkäpä omien vanhempienkin kanssa, huumeisiin liittyvän tiedon jakamista sosiaalisessa mediassa, huumeaiheiden käsittelemistä koulutehtävissä sekä erilaisten tempausten keksimistä ja toteuttamista. Street Teamissä kannustetaan oma-aloitteisuuteen ja luovuuteen. Samalla oppii itsekin yhtä sun toista huumeisiin liittyvistä kysymyksistä.
Tähän mennessä Street Teamiin on rekisteröitynyt melkein 1500 nuorta. Tänä vuonna tiimiläisiä on rekisteröitynyt tähän mennessä vajaat 400 ja he ovat tehneet 1377 pientä ja suurta huumeiden vastaista tekoa. Iso kiitos kaikille teille!
Vapaaehtoistyö tarvitsee uusia ja innovatiivisia muotoja vastatakseen tämän hetken nuorten tarpeita. Street Team on yksi tällainen esimerkki.
– Janne Paananen, projektityöntekijä, YAD Street Team –
PS. Jos olet osallistumassa Nuori 2013 –tapahtumaan Jyväskylässä, niin tule kuuntelemaan torstaina 10.1. klo 10.00-10.50 yläkerran kahvilaan ja kerron lisää Street Teamistä!