.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Kaveri käyttää kannabista

9 maaliskuun, 2020

”Ensin ollaan ihan pohjalla ja ainoa asia, joka saa sieltä ylös on pilvi. Sitte ku päästään sinne huipulle, niin tiputaan aika kovaa alas. Ja sitte taas ainoa asia mikä sieltä saa ylös on pilvi… Ja sitte se onkin oikeestaan siinä. Kierre on valmis ja koukussa ollaan.”

Sitaatti on suoraan kannabista käyttävän kaverini suusta. Sitä on vaikea katsoa vierestä, kun kavereiden elämä pyörii kannabiksen ympärillä. Se on myös rankkaa kun haluaa olla apuna ja tukena, mutta kun ei toista voi pakottaa hakemaan apua, jos ei hän sitä itse halua. Onko oikein ottaa etäisyyttä, jos ystävien päihteiden käyttö tuntuu liian raskaalta?

Yleisesti ottaen nuorten asenne kannabista kohtaan on myönteisempi kuin aikaisemmin ja kannabiksen satunnaiskäyttöä ei pidetä vaarallisena tai sen haittavaikutuksilta suljetaan silmät. Suurin osa nuorten kannabiskokeiluista jääkin muutamaan kertaan. Vakituisemman käytön taustalla piilee usein mielenterveysongelmia, kuten ahdistusta ja masennusta, johon pilvi tuo hetkellisen helpotuksen. Näin kliseisesti sanottuna: se hetki on ohi menevä. Masennus ja ahdistuneisuus on raskaita kestää kannabiksen astuttua kuvioihin. Aineen vaikutuksen loputtua kaveriporukkani WhatsApp -ryhmään tulee viestiä: ”Vihaatte kaikki varmaan mua.”

Täytyy pitää huolta siitä, että on itse henkisesti hyvässä kunnossa, jotta voi ja jaksaa auttaa kannabista käyttäviä ystäviä. Täysin ei kannata jättäytyä ulkopuolelle ja on tärkeä vetää selvät rajat. Voi esimerkiksi jättäytyä pois sellaisista tilanteista, joissa pilveä poltetaan ja ehdottaa jotain päihteetöntä tekemistä porukalla. Jos kaverit ei lähde mukaan, niin se on heidän oma valintansa ja sitä täytyy kunnioittaa. Toki on hyvä aina välillä kysellä kuulumisia ja mukaan tekemään jotain, mutta oman jaksamisen mukaan. On raskasta olla huumeita käyttävän ihmisen ystävä, sillä taustalla näkee aina kuinka hyvä tyyppi kaveri on ja tuntuu pahalta katsoa vierestä, kun hän on vuoroin ahdistunut ja vuoroin pilvessä.

Kaveria voi tukea ja auttaa, kunhan auttaminen tapahtuu omilla ehdoilla. Auttamista ei ole sellainen teko, joka mahdollistaa kannabiksen käytön tai auttaa häntä sen hankinnassa. Esimerkkinä rahan antaminen, jos on epäily siitä, että se menee kannabikseen. Kannattaa olla tukena, jos kaveri haluaa pohtia käytön vähentämistä tai lopettamista. Painostaminen harvoin on oikea tapa lähestyä asiaa. Tärkeä on myös näyttää välittävänsä kaverista. Kertoa että hän on tärkeä ja arvostettava ihminen päihteiden käytöstä huolimatta. Kaverin huolia ja murheita on hyvä kuunnella ja näyttää olevansa oikeasti läsnä. Aina ei tarvitse edes sanoa mitään vaan monesti pelkkä kuuntelu riittää.

-Huolestunut kaveri

PS. Jos kannabiksen käyttö huolettaa, käy tsekkaan kannabis.eu – oma-apusivusto, josta löytyy välineitä vähentämiseen tai lopettamiseen.

Oliko tämä hyödyllinen sivu?