.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Kamaa somessa

13 helmikuun, 2020

Tällä viikolla vietetään mediataitoviikkoa. Verkon ja sosiaalisen median sisältövirrassa voi tulla vastaan melkein mitä vain, joten kriittisen medialukutaidon merkitys on kasvanut. Ehkäisevän huumetyön yhdistyksenä olemme halunneet vahvistaa medialukutaitoa ja itsenäistä ajattelua erityisesti sosiaalisen median päihde- ja huumesisältöjen suhteen. Kamaa somessa -niminen tehtäväkokonaisuus on luotu siihen tarpeeseen. Koulutuksessa nuori tarkastelee myös omaa suhtautumistaan huumeisiin sekä sosiaaliseen mediaan. Medialukutaidon vahvistamisen lisäksi tehtävät antavat valmiuksia ja osallistavat vertaisvaikuttamiseen verkossa.

Tehtäviä voi tehdä milloin ja missä vain, itsenäisesti tai nuorten ryhmissä. Tehtäväpankin tehtävät soveltuvat nuorten parissa työskentelevien hyödynnettäviksi, osana ryhmien tai yksilöiden kanssa tehtävää päihde- ja mediakasvatusta.

Kamaa somessa -koulutus julkaistiin vuonna 2017 Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman ”Mutku netissä luki – Päihdekriittinen mediakasvatuskokonaisuus verkkovapaaehtoistyöhön” -hankkeen tuotoksena. Koulutus koostuu noin kymmenestä monipuolisesta tehtävästä, joita tekemällä nuori etenee koulutuspolkua tasolta toiselle. Koulutuksen pääkohderyhmää ovat 13–17-vuotiaat nuoret.

Vuonna 2019 koulutukseen osallistui 90 nuorta. Nuorilta saatu palaute on ollut hyvää, tässä muutama:

”Parasta oli oppia uutta ja asioista lisää. Kannustavat palautteet raporteista oli hyvät, jotka innosti koulutusta vauhilla.”

”Oma ajatust niistä (huumeista) on koulutuksen avulla tullut selkeemmäksi ja syvällisemmäksi, koska aikaisemmin en tiennyt ihan varmaks miten ajatella asiaa.”

www.kamaasomessa.fi

Artikkelin kirjoittaja

Taneli Hytönen

Verkkovapaaehtoistyön suunnittelija

Oliko tämä hyödyllinen sivu?