Aloitimme työt Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -projektissa muutama viikko sitten. Homma on lähtenyt liikkeelle kaoottisen kohkaamisen merkeissä, lähinnä pohtimalla kuumeisesti, mistä tässä kaikessa oikeastaan onkaan kyse. Mitähän tässä siis ollaan tekemässä?
Petra kirjoitti aiemmin tänne hyvän postauksen kokemusasiantuntijuudesta. Lähdetään tässä liikkeelle nyt itse asiasta. Kokemusasiantuntijuus on sanana tavallaan aika yksiselitteinen, mutta tarpeeksi pohtimalla kaikesta saa monimutkaista. Yleisimminhän kokemusasiantuntijaksi sanotaan ihmistä, jolla on omakohtaista kokemusta mielenterveys- ja/tai päihdeongelmasta joko kokijana tai omaisena. Tekeekö siis pelkästään jonkin asian kokeminen asiantuntijaksi? Kuinka paljon jotain tarvitsee kokea, että se pätevöittää? Riittääkö vuoden pirikuuri kuvaannollisiin kokemusasiantuntijan natsoihin? Entä kuka määrittelee, milloin jollakulla on ollut sellainen ongelma, että tietynlaista kokemusta voi katsoa syntyneen?
Kysymyksiä voisi varmaan kysyä loputtomiin. Äh. Meneeköhän tämä nyt pilkun etsimiseksi, jotta sitä voisi edes ruveta viilaamaan? Sitä ei kuitenkaan varmaan moni kiellä, että kokemusasiantuntijaksi tullakseen kokemusten äärelle on täytynyt pysähtyä ja ottaa aikaa niiden syvälliseenkin käsittelyyn. Tälle käsittelytyölle olemme nyt luomassa paikkaa ja tapaa.
Onneksemme meidän ei tarvitse tehdä töitä tyhjiössä ja yksin. Kaikki kohtaamamme ihmiset ovat antaneet apuaan avokätisesti. Innostusta ja luottamusta on herättänyt myös se mielenkiinto, jolla projektiin on suhtauduttu. Ja jos huomaat aiheen herättävän mielipiteitä, haluja, tunteita tai ajatuksia, niin ota yhteyttä. Olemme kaikkialla – eli Tampereella, Facebookissa, sähköpostin päässä ja kännykän kantamassa. Yhdessä tekemällä kun yleensä saa aikaan parempaa ja vahvempaa. Monipuolisuutta syntyy vain yhteistyöllä. Jotta mahtipontisuutemme nousisi uusiin sfääreihin, voisi loppuun vielä lainata Pink Floydia: ”Hey you, don´t tell me there´s no hope at all. Together we stand, divided we fall.”
Tietään eteenpäin etsien,
Susanna ja Juuso,
Kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä -projektin työntekijät, YAD ry / Tampere
Lue projektin esittely: Hanke-esittely, kokemusasiantuntijuus ehkäisevässä huumetyössä
Ylen uutisissa hyvä juttu kokemusasiantuntijuudesta: http://yle.fi/uutiset/reppanasta_asiantuntijaksi__kokemusasiantuntijuus_tekee_potilaasta_parantajan/6585671