.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Ryhmä tukena uuden elämän luomisessa

18 maaliskuun, 2013

YAD:n tukiystävätominta on suunnattu entisille päihteiden käyttäjille, jotka ovat olleet ilman päihteitä kolme kuukautta, tai ovat hoidon piirissä. Toiminnan tarkoitus on luoda ja ylläpitää sosiaalista turvaverkkoa syrjäytymisvaarassa ja kuntoutumisvaiheessa olevien päihdeongelmaisten tukemiseksi.

Ryhmätapaamiset tapahtuvat tukiryhmässä, jossa on mukana tuettavia, koulutettuja tukiystäviä sekä tukitoiminnan koordinaattori. Tavoitteena on edistää raitista elämäntapaa, tukea mielekkään elämän rakentamista, ehkäistä retkahduksia ja auttaa yhteiskuntaan sopeutumisessa.

jousiampujaTuettavat ja tukiystävät toimivat keskenään tasavertaisina riippumatta taustoistaan. Ryhmähenki on kannustava ja keskusteleva. Ryhmäläisten välillä onkin erityinen side, joka on hyvin välittävä ja lämmin. Tämä on mahdollistanut vertaistuen ja ystäväsuhteiden muodostumisen. Tukiystävät osoittavat empatiaa ja ovat tärkeä osa positiivista ilmapiiriä.

Toiminta koostuu erilaisista aktiviteeteista, joiden kokeilemisen tavoitteena on löytää uusia harrastuksia ja mielekästä tekemistä arkeen, joka puolestaan edesauttaa elämäntaitojen ja arjenhallinnan saavuttamista. Toiminnassa mukana olevat ovat itse saaneet suunnitella toteutettavat aktiviteetit. Muutaman kerran vuodessa tehdään myös sellaisia asioita, joista osallistujat voivat saada “huippikokemuksia”. Nämä ovat tärkeitä, sillä ne osoittavat päihteistä juuri irti päässeille, että huippufiiliksiä voi kokea myös selvin päin.

Vuonna 2012 ohjelmassa on ollut mm. oopperassa käynti, pilatestunti, ratsastusta, Heurekassa käynti, mikroautoilua, Kiasmassa vierailu, Omien vahvuuksien tunnistaminen -workshoppi, Linnanmäki-ilta, frisbeegolffia, keilausta, leffassa käynti, jouluillallinen ja pikkujoulujuhlat.

Kaikista eniten suosittuja ovat kuitenkin olleet toimistolla pidettävät peli-illat, joissa laitetaan yhdessä ruokaa ja kokeillaan erilaisia pelejä. Tämä on antanut osallistujille tilaisuuden tutustua toisiinsa entistäkin paremmin, sillä tällöin aika kuluu luonnollisesti seurustellen ja arkisista elämyksistä nauttien. Tuokioissa toteutettu, helpon ja terveellisen ruuan laitto ja leipominen ovat luonteeltaan sellaisia, joiden tekemistä voi jatkaa myös kotona. Näin osallistujat huomaavat,  että myös kotona voi edullisesti harrastaa ja saada elämäänsä sisältöä.

Tukiryhmä kokoontuu Helsingissä kahden viikon välein. Vuoden aikana uusi ryhmä käynnistää toimintansa myös Jyväskylässä.

– Annukka Blom, tukitoiminnan koordinaattori –

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.