.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Dj-kouluista ja päihdekasvatuksesta

13 maaliskuun, 2013

Yhtenä osana DanceWise2-projektia olemme tehneet työparini kanssa dj-kouluja, joiden tarkoituksena on paitsi sytyttää nuorissa kipinä musiikkia kohtaan, myös laajentaa heidän näkemystään levyjensoittamista kohtaan ja synnyttää keskustelua päihdeasioista.

Ihan ongelmatonta päihdeasioiden yhdistäminen dj-koulutukseen ei ole ollut. En puhu nyt teoreettisista seikoista vaan hyvinkin käytännöllisistä jutuista. Kuinka yhdistää aatteellinen ja pohdiskeleva puoli huumeasioita kohtaan levynpyörittämistä käsittelevän koulutukseen sekaan? Nuo kaksi asiaa eivät tunnu välttämättä olevan kovin suorassa yhteydessä keskenään.

Asiaa vauhdittaaksemme kävimme viime vuoden toukokuussa pyörähtämässä Skotlannissa, jossa toimii Crew 2000 –järjestö, jonka työnkuva on hämmentävän samankaltainen omien toimintojemme kanssa. Niin samankaltainen, että heitä voisi luulla meidän sisarjärjestöksi, tai toisinpäin, jollei sattuisi tietämään asioiden todellista tilaa. Mitään aiempia yhteyksiä ei ollut, universumi vaan sattui synnyttämään kaksi samanlaista järjestöä eri puolille maailmaa. Yksi näistä edellä mainituista yhtäläisyyksistä onkin dj-koulu, jota skotit ovat puuhanneet Edinburghin walk-in –liikkeessään jo yhdeksänkymmentäluvun alkupuolelta asti. Lyhyestä virsi kaunis, heidän empiirinen tieto osoitti, että paras tapa edetä asiassa oli antaa asian edetä itse. Toisin sanoen, dj-kouluun osallistuvat nuoret oppivat ensin tuntemaan opettajat ja järjestön tilat ja kiinnostuivat vasta sitten asioista niin, että keskustelusta ja älyllisestä haastamisesta tuli konkreettista ja ylipäätään mahdollista. Tämä tieto sopi sikäli meille, että mietimme dj-koulujemme suunnitteluvaiheessa suhteellisen paljon tätä asiaa emmekä oikein päässeet selkeään lopputulemaan.

djkouluSittemmin olemme toteuttaneet useita dj-koulutuksia useilla eri tavoilla. On käyty läpi niin moniviikkoisia yksilöllisiä koulutuksia kuin myös workshoppeja sekä lyhyitä esittelykouluja. Kaikissa on toki puolensa, mutta varsinaisen keskustelun ja ajatustenvaihdon kannalta toteutusmuodot tuottavat erilaisia lopputuloksia. Esittelykoulutukset ovat luonnollisesti kevyimpiä ja sikäli myös haastavimpia päihdeasioiden kannalta, joten niistä ei tässä yhteydessä välttämättä tarvitse sen enempää puhua. Pidemmissä ja yksilöidyimmissä koulutuksissa on se tehokas puoli, että nuoret tulevat oikeasti tutuiksi ja sikäli kynnys keskustelulle madaltuu oleellisen paljon. Toisaalta koska yksilöllistä aikaa jokaista nuorta kohtaan on suhteellisen vähän, sen käyttö tulisi pystyä optimoida oppimisen suhteen. Pidemmät koulutukset ovat aiheuttaneet ainakin sen, että osa nuorista käy toimistollamme soittamassa vapaamuotoisesti levyjä ja juuri näissä yhteyksissä päihdepuolen juttuja on tuotu esille. Haluaisin uskoa, että asiaan vaikuttaa paitsi se, että toimistomme on kuin mikä tahansa helsinkiläinen asunto, myös se että olemme antaneet nuorten itsensä sanella omat aikataulunsa tulojensa suhteen ja antaneet heidän vapaasti tutustua ympäristöönsä ilman sen ihmeellisempää tuputtamista. YADin tarrat ovat toki myös erittäin hyviä keskustelun avaajia, provokaatio tuntuu olevan tyylinä toimiva, mutta tämähän taitaa olla jo vanha YADilainen viisaus.

Workshop-malli on ollut tehokkuudessaan kuitenkin selkeästi paras toteutusmuoto. Kun isohkon joukon kanssa viettää aikaa muutaman päivän erittäin intensiivisesti, on aika luonnollista, että puheenaiheeksi nousee dj-asioiden ohella muitakin juttuja. Resurssimme rajallisuuden vuoksi valtaosa nuorista ei voi olla samaan aikaan dj-kamppeiden edessä, joten luppoajalla on tehtävä jotain muuta. Tässä vaiheessa kuvioon astuvat YADin materiaalit sekä vapaa keskustelu. Lapinjärvellä toteutettu workshop olikin tässä suhteessa erinomainen kokemus. Nuoret saivat soittaa täysin vapaasti (toki kuitenkin ohjatusti) ja tutkia materiaaleja täysin vapaasti. Keskustelu lähti heidän aloitteestaan ja eteni hyvin pitkälti heidän ehdoillaan. Minulle ei kertaakaan tuon viikonlopun aikana tullut sellainen tunne, että liikuttaisiin sellaisella maaperällä, jossa nämä nuoret liikkuvat vain siksi, koska heidän täytyy. Kun voi nojata taaksepäin ja katsoa, kuinka keskustelu pyörii nuorten kesken ilman sen suurempaa “nyt puhutaan huumeista” –pakotetta, täytyy olla aika tyytyväinen.

Dj-koulut ovat toki myös ennaltaehkäisevää päihdetyötä siinä mielessä, että ne tarjoavat mielekästä tekemistä nuorille ja ovat siten aito vaihtoehto jollekin muulle. Emme tietenkään ennen koulutuksien aloittamista ajatelleet, että päihteistä keskusteleminen olisi jotenkin mielekästä päälle liimatulla tyylillä, mutta koimme kyllä näiden kahden asian yhdistämisen haasteellisena. Kokemus on kuitenkin näyttänyt, että kun nuorille antaa tilaisuuden tehdä jotain sellaista, jota ei pääse normaalisti tekemään, madaltuu kynnys kaikkeen muuhunkin samassa yhteydessä. Ehkä myös levyjen soittamisen cool-aste on tarpeeksi korkealla, jotta meitä ei nähdä niinkään valistajina vaan jossain määrin jopa vertaisina. Se on tuntunut hienolta ja palkitsevalta. Alunperin kiinnostuin näistä töistä juurikin oman dj-taustan takia ja nyt tuntuu siltä, että ympyrä on tietyllä tapaa sulkeutunut. Oma tausta ja työn ideologinen puoli ovat kohdanneet sellaisella tavalla, joka tuntuu erittäin toimivalta ja joka on selkeästi myös kohderyhmän mieleen.

Kevät ja kesä tuo tulleessaan uusia dj-koulutuksia, joista ensimmäinen toteutuu Leppävaarassa. Espooseen matkustaa paitsi dj-kamat ja opettajat, myös vahvistunut kokemus siitä, että työmme perimmäinen tarkoitus saadaan myös tuotua esille luontevasti ja sopivasti. Jos sinua kiinnostaa dj-koulu tai sellaisen toteuttaminen jossakin hyvässä paikassa, ota yhteyttä DanceWise2 –työntekijöihin (yhteystiedot löytyvät nettisivuilta). Resurssimme ovat rajatut, mutta ainakin workshoppeja voimme järjestää vielä useita ja mielellämme niitä myös teemme. Levylautasen pyörimisen ohella voimme myös pyörittää mielipiteitä ja asenteita päihdekulttuureita kohtaan.

Cheers,

– Tuukka / DW2 –

PS. Seuraava DanceWisen jalkautuvan tiimin koulutus järjestetään 4.-5. toukokuuta Allianssi-talolla, Helsingissä. Jos olet täysi-ikäinen, kiinnostunut päihde-ensiavusta ja haluat toimia osana osaavaa konemusiikkitapahtumia kiertävää tiimiä, niin ilmoittaudu messiin! Koulutuksesta saa myös EA1-pätevyyden. Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet DW:n sivuilla.

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.