.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Tipattoman monet muodot

3 helmikuun, 2023

Nyt kun – mahdollisesti Tipaton tammikuu on ohitse, on hyvä hetki pysähtyä miettimään omia päihteiden kulutustottumuksia. Minkälainen fiilis on jäänyt, jos Tipatonta on viettänyt? Oliko se vaikeaa vaiko kenties yllättävänkin helppoa? Voisiko Tipattomasta tulla elämäntapa vai onko alkoholin tai muiden päihteiden käyttö niin suuressa osassa elämää, sosiaalisissa suhteissa tai rentoutumisessa, ettei siitä halua luopua?

YADin Instagramissa kysyin: ”Vietätkö Tipatonta tammikuuta?”. Vastaukset jakautuivat seuraavalla tavalla:

Jep 15 %
Noup 26 %
Tipaton ympäri vuoden 45 %
En täysin tipatonta, mutta olen vähentänyt 14 %

Selkeä enemmistö (45 %) kertoi viettävänsä Tipatonta ympäri vuoden ja toisiksi eniten (26 %) ihmiset kertoivat, etteivät he vietä Tipatonta. Tuloksia tarkastellessa on tärkeä muistaa, että nyt on kyse YADin seuraajakunnasta, eikä tulokset ole valtakunnallisia!

Mielestäni on melko mielenkiintoista, miten monella tapaa ihmiset Tipattomaan suhtautuivat. Yksikään näistä tavoista ei ole toista huonompi. Onkin tärkeää ymmärtää ja kunnioittaa toisen valintaa, silloinkin kun se poikkeaa omasta.

Seuraavaksi kysyin seuraajilta: ”Saako Tipaton pohtimaan omaa päihteiden käyttöä?”. Vastaukset jakautuivat seuraavalla tavalla:

Kyllä 55 %
Ei 32 %
En osaa sanoa 13 %

Vaikka kaikki eivät Tipatonta vietäkään, selkeä enemmistö kuitenkin kertoi pohtineensa omaa päihteiden käyttöään. Ei siis automaattisesti pidä ajatella Tipattoman palvelevan tarkoitustaan vain tilanteessa, jossa ihminen on täysin ilman alkoholia tai päihteitä kuukauden ajan, vaan se voi olla onnistunut siinäkin vaiheessa, kun ihminen alkaa kyseenalaistamaan ja miettimään tarkemmin omaa suhdettaan päihteisiin. Sekin on jo alku terveemmälle päihteiden käyttö kulttuurille.

Artikkelin kirjoittaja

Ellen-Maarit Juuso

Järjestötiedottaja

Oliko tämä hyödyllinen sivu?