.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

”Sun pitäs lopettaa toi älypuhelimen käyttö ensin..” 

27 helmikuun, 2024

Töiden jälkeen istun sohvalle. Otan puhelimeni ja alan lukea viestejä. Havahdun kahden tunnin päästä kaverin soittoon…

Olen selaamassa Instagramia. Kaveri ihmettelee, miksi en vastaa viestiin. Mieleni yrittää muistaa olenko lukenut viestin ja mitä siinä sanotaan. Huomaan myös, että on nälkä. En ole tehnyt itselleni ruokaa töiden jälkeen. Oli tarkoitus käydä lenkilläkin. Pyydän anteeksi kaverilta ja kerron mitä tapahtui. Vitsailemme puhelinriippuvuudesta kevyesti. Puhelun jälkeen teen itselleni voileipiä ja tuumaan, että lenkki saa jäädä. Katson puhelinta ja mietin, että ehkä voisi olla hyvä käyttää sitä vähemmän. Tämän jälkeen otan puhelimen käteen ja selailen uutisotsikot leipää syödessä.  

 Kohtaan töissä 23-vuotiaan nuoren. Hän on käyttänyt kannabista viisi vuotta. Kaksi viimeisintä vuotta päivittäin. Hän kertoo, että kannabis on auttanut selviämään ahdistuksesta, jota mm. vaikeat koulukiusaamiskokemukset aiheuttavat. Lisäksi kannabis auttaa rentoutumaan opintojen jälkeen. Haittoja hän pohtii, että mahdollisesti jotain asioita jää välillä tekemättä kannabiksen käytön takia, muisti saattaa pätkiä ja ehkä jotain kavereita tulee nähtyä vähemmän. Lisäksi ruuan tekeminen herkästi jää ja tulee syötyä roskaruokaa. Tämä nuori on yrittänyt hakea keskusteluapua ahdistukseen ja arvelee, että terapia voisi olla tarpeen lapsuuden ja nuoruuden kiusaamiskokemusten käsittelemiseksi. Hän oli varannut ajan opiskeluterveydenhuoltoon. Opiskeluterveydenhuollossa sanottiin, että ensin pitää antaa puhtaat seulat. 

Mitä ajatuksia herättäisi, jos pitäisi lopettaa älypuhelimen käyttö ennen kuin saisi keskusteluapua esimerkiksi työuupumukseen? Teoreettisesti puhelimen käytön lopettaminen voisi vähentää merkittävästi uupumuksen oireita. Ihminen voisi puhelimesta luopuessa alkaa liikkua enemmän, syödä terveellisemmin, nähdä kavereitaan viestittelyn sijaan, lukea kirjoja ja saada paremmat yöunet. Käytännössä monelle meistä pyyntö tai vaatimus lopettaa puhelimen käyttö tuntuisi kuitenkin kohtuuttomalta ja jopa vähän hullulta idealta. Älypuhelimista on tullut luonteva osa meidän arkeamme ja sen käytön seinään lopettaminen toisi mukanaan monenlaisia hankaluuksia. Lopettamiseen kehottamisen sijaan moni meistä hyötyisi hyvinvointiin vaikuttavista asioista keskustelusta ja saattaisi sen myötä alkaa käyttää älypuhelinta harkitummin. 

Kun kohtaat nuoren, joka kertoo käyttävänsä kannabista, asennoidu keskusteluun samalla tavalla kuin keskustelisit älypuhelimen käytöstä. Lopettamiseen suoraan kehottaminen harvoin auttaa. Pyyntö tai käsky lopettaa voi tuntua täysin kohtuuttomalta ja hullulta. Aloita kuuntelemalla, mihin nuori itse kaipaa apua. Pysähdy pohtimaan, milloin kannabiksen käyttö on este keskusteluavulle ja esim. ahdistuksen hallinnan harjoittelulle. Jos on tarpeen puhua kannabiksesta, käy keskustelua siitä, mihin kaikkeen kannabiksen käyttö liittyy ja millainen merkitys sillä on nuorelle.  Jos kannabiksen käyttö täytyy lopettaa, tue nuorta tai etsikään yhdessä taho, josta nuori saa tukea. Älä jätä nuorta yksin lopettamisvaatimuksen kanssa. 

Lopuksi vielä viisi vinkkiä haittojen vähentämiseen, oli kyseessä sitten kannabis tai älypuhelin: 

  1. Viivytä päivän ensimmäistä käyttökertaa. 
  1. Pidä tauko. Se voi olla tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia tai vuosia. Sinä päätät.  
  1. Älä käytä sängyssä. 
  1. Älä käytä ajaessa autoa, pyörää tai sähköpotkulautaa. 
  1. Jos oma käyttö mietityttää, keskustele asiasta läheisen tai ammattilaisen kanssa. 

Oliko tämä hyödyllinen sivu?