.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Tarkastele asiaa ruohonjuuritasolta 

8 huhtikuun, 2024


Nostin pakasta kortin, jossa sanottiin ”Tarkastele asiaa ruohonjuuritasolta”.

Ensimmäiset ajatukseni kortista: Mikä on ruohonjuuri? Ruoho kasvaa, juuri on maan sisällä. Juuri ottaa veden ja ravinnon, jotta vahvistuu. Mitä on se vesi? Mitä on se ravinto? Kenen juuri? Pitääkö tarkastella maan alta? Juurta ei voi tarkastella käsittelemättä muita osia ja ympäristöä.

Ruoho on juuren maanpäällä kasvava osa. Jos tarkastellaan ruohonjuuritasolta, täytyy siis tarkastella myös maan alla kasvavaa osaa. Juuret ovat monimuotoisia ja niillä on erilaisia ominaisuuksia ja tarpeita. Juuren hyvinvointiin ja toimintakykyyn vaikuttaa kasvupaikka, ja se, onko tarpeeksi ravinteita ja vettä, valoa ja turvaa. Osa juurista viihtyy parhaiten itsekseen, toiset taas yhdessä muiden juurien kanssa.  

Juuri toimii varastona, johon säilötään elintärkeitä ravinteita ja nestettä, jotta ruoho voi jatkaa kasvuaan, vaikka elinolot olisivat hetkittäin hankalampia. Mitä kauemmin juuri saa kasvaa omalle hyvinvoinnilleen tärkeissä olosuhteissa, sitä vahvemmaksi juuri muodostuu. Pitkä ja vahva juuri pitää ruohon paikallaan. Jos ympäristö vahingoittaa ruohoa, pystyy vahva juuri käyttämään resurssejaan ruohon osien korjaamiseen. Vääränlainen hoito voi vahingoittaa juurta merkittävästi, mikä vaikuttaa ruohon hyvinvointiin.

Jokaisella ruoholla taas on luokka, alaluokka, kaari, alakaari, heimo, kanta, suku, lahko ja laji, mitkä vaikuttavat siihen, millainen ruoho maanpäällä kasvaessaan on. Ruoho voi kasvaa maassa, osa kasvaa kiinnittyneenä toiseen kasviin ja osasta tulee köynnöksiä. Ruoho voi olla yksi korsi, siinä voi olla erimuotoisia lehtiä, ruoho voi kukkia ja kasvattaa marjoja.

Lyhyesti: ruohon ja juuren hyvinvointiin vaikuttaa merkittävästi kasvuolot, ympäristö, omat ominaisuudet ja tarpeet. Mieti tilannetta: Ruoho kasvaa auringonpaisteessa onnellisena, kunnes tulee joku ruohonleikkuri, joka katkaisee ruohon. Ei ole ihan yksinkertaista kasvaa uudestaan. Varsinkaan, jos ei ole saatavilla tarvittavia resursseja ja turvallista ympäristöä.

Tämä ruoho, on se nuori, jonka kohtaat. (Stop stigma.)

Artikkelin kirjoittaja

Akseli Kiviniemi

Oppisopimustyöntekijä

Oliko tämä hyödyllinen sivu?