.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Jakkupuvun tuolla puolen

7 elokuun, 2012

Kevätkokous, vuosibudjetti, vastuualue, kokousmuistio, pöytäkirja, strategialinjaus. Nämä kuivilta maistuvat termit ovat osalle ihmisistä lähes kirosanoja, mutta arkipäivää YAD:n hallituksen jäsenille. Hallitus kokoontuu noin kahdeksan kertaa vuodessa päättämään asioista, tosin työtä toki riittää myös kokousten lisäksi. Hallitustyö koostuu monesta osa-alueesta, kuten budjettien laatimisesta ja hankkeiden linjaamisesta.

Kaikkia osa-alueita ei tietysti tarvitse täydellisesti hallita. Jokaisen meistä ei oleteta olevan taloushallinnon tai päihdetyön ammattilainen. Kaikilla hallituksen jäsenillä on oma vastuualueensa, joka on pyritty nakittamaan jäsenen oman mielenkiinnon ja mahdollisesti ammatillisen osaamisen perusteella. Vastuualueita ovat mm. koulutukset, viestintä sekä erilaiset hankkeet kuten tällä hetkellä sosiaalinen tilinpito.

YAD:n hallituksen jäseneksi voi hakea kuka tahansa 18 -vuotta täyttänyt YADin jäsen, ammatista riippumatta. Tällä hetkellä hallitukseemme kuuluu eri alojen opiskelijoita sekä työntekijöitä. Edustettuna on mm. nuorisotyö, päihdetyö, terveys- sekä IT-ala. Hieman siis sekalainen seurakunta, mutta ei onneksi sekava.

Erityisesti nykyiseen hallitukseen on valikoitunut ihmisiä, joilla on vankkaa kokemusta vapaaehtoisena tai työntekijänä toimimisesta YAD:ssa. Tämän pohjalta jäsenet tuntevat järjestön periaatteet ja ymmärtävät tavoitteet sekä toimintatavat. Yhteinen ymmärrys YAD:n arvoista helpottaa työskentelyä sekä päätöksentekoa. Puheenjohtajan ei siis tarvitse leikkiä viiksekästä diktaattoria, koska kaikki ovat jo valmiiksi yhdessä rintamassa. Hallituksen jäsenistö on myös poikkeuksetta kiinnostunut ehkäisevästä huumetyöstä sekä laajemmalti päihteisiin liittyvistä asioista. Vapaaehtoispohja, kiinnostus päihdealaan sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen yhdistettynä hyvään motivaatioon antaa meille mielestäni mainion pohjan hallitustyölle.

2012-2014 hallituskauden vapautuneille paikoille oli enemmän hakijoita kuin miesmuistiin. Hallituksen jäsenmäärää kasvatettiin ja näin ollen myös varajäsenten määrää. On hienoa huomata, miten kuivana ja tylsänä pidetyn vapaaehtoistyön muoto kerää taas näinkin paljon innokkaita osallistujia. Riippuu ihmisestä pitääkö hallitustyötä tylsänä, mutta vastuuta se ainakin tuo enemmän kuin käytännön vapaaehtoistyö. Paperien pyörittelyn ei tarvitse olla suuri intohimo, mutta ei sitä inhotakaan voi. Itselleni hakeminen hallitukseen lähes 10 vuoden muun vapaaehtoistyön jälkeen oli luonnollinen päätös. Tuntui, että oma panos käytännön työhön oli annettu, mutta halusin vielä olla mukana mahdollistamassa hyvät puitteet muille toimia YAD:ssa. YAD:n arvojen ja asenteiden ajaminen on edelleen mahdollista, ehkä vain hieman virallisemmalla tavalla.

YAD:n hallituksessa ei istu yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisia henkilöitä, kuten poliitikkoja tai julkkiksia. Meillä jäsenillä ei ole valmiiksi mitään statusta, jonka perusteella media kuuntelisi meitä. Nykyaikainen tietoyhteiskunta mahdollistaa kuitenkin sen, että pienempikin järjestö tai muu vaikuttaja saa halutessaan paljon meteliä aikaiseksi. Tähän tarvitaan asiasta kiinnostuneita ja vaikuttamishaluisia ihmisiä, jotka ovat valmiita ottamaan osaa erilaiseen toimintaan sekä kampanjoihin. Tuorein tällainen hanke on Myssy pois silmiltä -kampanja, jolle on saatu huomiota valtamedioissa rummuttamalla asiaa sosiaalisessa mediassa sekä myös perinteisten lehdistötiedotteiden avulla.

YAD:n hallitus on siis järjestön taustalla vaikuttava voima, jossa ei harrasteta turhan virallista pönötystä jakkupuvut/pingviiniasut päällä, monokkeli silmässä. Hommat kuitenkin hoidetaan asiallisesti ja vastuullisesti. Kiitokset kaikille hallituksen jäsenille sekä varajäsenille.

 

MinnaS, YAD ry:n hallituksen jäsen

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.