.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Melkein vuosikymmen järjestöviestintää

13 lokakuun, 2022

Vuoden 2013 maaliskuussa olin onnessani, sillä olin juuri saanut osa-aikatöitä YAD:sta puoleksi vuodeksi. En olisi silloin uskonut, että lopulta pesti venyisi 9,5 vuoden mittaiseksi.

Viestintä on vuosikymmenessä muuttunut monelta osin. Kun aloitin työt, sosiaalinen media oli vielä hyvin pitkälti synonyymi Facebookille, eikä YAD:ssakaan oltu vielä Instagramissa, Twitterissä, YouTubessa saati TikTokissa. Vuosien varrella olemme ottaneet kanavan kanavalta haltuun työyhteisön, harjoittelijoiden ja vapaaehtoisten työpanoksella ja sometaidoilla. On ollut etuoikeus työskennellä porukassa, jossa ideoita, intoa ja osaamista riittää.

Somemaailman murroksen lisäksi päihdeilmiöihin liittyvä kielenkäyttö ja termistö on mennyt uusiksi. Vielä vuosikymmen sitten yleisesti puhuttiin käyttäjistä tai narkomaaneista eikä huumeita käyttävistä ihmisistä. Sittemmin olemme yhdessä muiden ehkäisevän päihdetyön järjestöjen kanssa tehneet työtä marginalisoivan kielenkäytön kitkemiseksi. On ollut myös peiliin katsomisen paikka: olemme työyhteisön ja vapaaehtoisten kanssa syynänneet läpi YAD:n vanhoja, mutta vielä käytössä olevia tuotteita, ja parhaamme mukaan poistaneet niistä toiseuttavaa termistöä ja kuvastoa. Olemme ideoineet tilalle paremmat vaihtoehdot. On tärkeää, että kielenkäyttöön – ja sitä kautta omiin ajatuksiin ja asenteisiin – kiinnitetään huomiota. Työ jatkukoon.

Vuosikymmen sitten älypuhelin oli useimmille uusi juttu, jäsenlehti Yadilainen oli mustavalkoinen, uutiskirjeemme lähti tilaajille liitetiedostona ja YAD:n verkkosivuja oli hankala selata puhelimella. Tilalle on tullut värikkäämpi jäsenlehti, sähköinen uutiskirje sekä eri kokoisille näytöille skaalautuvat (eli responsiiviset) verkkosivut, joilla on pyritty huomioimaan tietosuoja-asetus (GDPR) sekä saavutettavuusvaatimukset. Kehitys on todellakin kehittynyt myös YAD:ssa!

YAD on nuorten ääni ehkäisevän huumetyön kentällä. Siksi on tärkeää, että nuoret myös pääsevät ideoimaan ja toteuttamaan viestintää. YAD:n menetelmät, koulutukset ja monenlaiset materiaalit ovat nuorten kanssa ideoituja. Viime vuonna lanseeratut Vaikuta! -illat lisäävät nuorten osallistumista viestinnän tekemiseen entisestään.

Monet toiminnassa mukana olleet nuoret ovat kertoneet YAD:n olevan yhteisö, jossa jokainen hyväksytään sellaisena kuin on. Hyväksyvän ilmapiirin ansiosta myös allekirjoittanut on oppinut rohkeutta, niin viestijänä kuin ihmisenä. Olen oppinut, että on parempi tehdä rohkeasti – vaikka epäonnistuen, kuin jättää asioita tekemättä mokaamisen pelossa. Tämä pätee viestintään, mutta myös elämään ylipäätään.

Kiitos rohkeudesta YAD, se on tarttuvaa!

Saara Mansikka-aho, YAD ry:n järjestötiedottaja 18.03.2013-20.10.2022

PS. Aloitan 24.10. uuden työn MAF Suomen varainhankinnan ja viestinnän koordinaattorina.

Artikkelin kirjoittaja

Eino Leinonen

Projektityöntekijä, Rullataanko

Oliko tämä hyödyllinen sivu?