.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Mental Health Youth X change – alkutäpinät!

14 elokuun, 2020

Idea nuorisovaihdosta sai alkunsa YAD Jyväskylän paikallistiimissä kevättalvella 2020. Paikallistiimin vetäjät kutsuivat YAD:n projektityöntekijä Samin kertomaan tarkemmin, mikä nuorisovaihto on ja mitä niissä voi tehdä. Tämän jälkeen nuoret pohtivat mikä olisi hyvä teema, jota haluttaisiin nuorisovaihdossa käsitellä. Teemaksi valikoitui mielenterveys. Se kiinnosti aiheena osallistujia ja kaikilla tuntui olevan jotain sanottavaa siihen liittyen. Koska kansainvälistä vaihtoa olisi hankala tehdä ilman toista osapuolta, lähetettiin eri puolille Eurooppaa kumppaninhakukirje ja Sami käytti omia kontaktejaan ja saimmekin Kyproslaisen NECI (Network for European Citizenship and Identity) järjestön kumppaniksi projektiin. Nyt kun sekin oli selvillä, niin alkoi Erasmus+ -hakemuksen täyttäminen.

Nuoret Suomessa ja Kyproksella pohtivat syitä ja perusteluja projektin toteuttamiselle ja vastaukset koottiin yhteen hakemusta varten. Hakemuksen jätimme Suomen kansalliseen toimistoon Opetushallitukseen ja sitten jäimme odottamaan ja valmistautumaan. Kun projektille sitten näytettiin kansallisesta toimistosta vihreää valoa, lopullinen suunnittelu voitiin startata. 

Epävarmuutta ja oman haasteensa projektin suunnittelussa ja valmistelussa antoi tietenkin koronavirus, jonka vuoksi kaikki kevään suunnittelu tapaamiset täytyi järjestää verkossa.

Nuoret itse ovat avainasemassa projektin kehittelyssä ja toteutuksessa. Tähän mennessä on suunniteltu ja järjestelty seuraavia asioita: APV (Advance Planning Visit) eli valmistelutapaaminen, majoitus, ruokailut, päiväohjelma, erilaiset aktiviteetit ja alustava aikataulu, joka valmistelutapaamisessa lyödään lukkoon.

Kun nuorilta kysyttiin, miksi he haluavat olla mukana projektissa, esiin nousi seuraavia syitä: mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, haastaa itseään ja oppia uutta, uudet kokemukset, kansainvälisyys, uuteen kulttuuriin tutustuminen, halu oppia ja auttaa mielenterveyteen liittyvissä asioissa.

Otathan blogin seurantaan, seuraavaksi tulossa juttua valmistelutapaamisestamme.

Voit seurata meitä myös Instagramissa, josta löydät viimeisimmät kuulumiset @Mentalhealth_exchange

– Katrina

Oliko tämä hyödyllinen sivu?