.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Myssyt pois silmiltä. Uusi blogi puhkeaa kukkaan!

19 kesäkuun, 2012


Viime viikot YAD:n toimipisteillä on tiiviisti hiottu kannabiskannanottoamme ja siihen liittyvää kampanjamatskua julkaisukuntoon. Nyt on valmista, eli kannanottoa voi ladata nettisivuiltamme, keskusteluun osallistua Myssy pois silmiltä -facebook ryhmässä tai halutessaan allekirjoittaa nettiadressin.

Kannanotossamme painotamme monipuolisia keinoja kannabishaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Näkemyksemme ovat kuitenkin aiheuttaneet jo melkoista hämmennystä.

Yksi kolmesta kehittämisehdotuksestamme on kannabiksen käytöstä kiinnijäävien rikosoikeudellisten (ja muidenkin) seuraamusten kohtuullistaminen. Esitämme, että huomautusmenettely pitäisi ottaa laajempaan käyttöön sakkorangaistuksen sijaan. Näemme tärkeänä, ettei kiinnijääminen johtaisi narkomaanileiman lyömiseen henkilöihin, jotka saattavat olla hyvin asiansa hoitavia, täysin tavallisia ihmisiä. Sekä tutkimuksissa, että kannabisaktivistien omilla foorumeilla nousevat esiin kokemukset, joissa viranomaisten toimenpiteet ovat toisinaan täysin ylimitoitettuja kannabiksen käytöstä epäiltyjen kohdalla.

Ongelmallisena näemme myös poliisirekisterien vuodot ulkopuolisille, joilla tietoihin ei pitäisi olla mitään pääsyä. Näihin epäkohtiin puuttumisen YAD näkee tarpeellisena, ja on niiltä osin samoilla linjoilla kannabismyönteisten ryhmien kanssa. Ilahduttavaa tässä kampanjassa onkin ollut hyvässä yhteistyöhengessä käydyt keskustelut kannabisaktiivien kanssa. Tämä ei tarkoita sitä, että YAD olisi kääntänyt kelkkansa huumeiden käytön ehkäisyyn liittyvien tavoitteidensa suhteen tai yllyttäisi lakien rikkomiseen. Näemme vain, että  kannabiksen käytön seurauksia voisi kohtuullistaa ja  käyttäjien oikeusturvan tulisi toteutua nykyistä paremmin.

Tämä linja on tosiaan herättänyt kysymyksiä siitä, että ollaanko nyt puolesta vai vastaan ja voivatko huumeidenvastaisesti ajattelevat enää luottaa YAD:iin? Toisaalta olemme saaneet palautetta siitäkin, ettei kannanotossa ole riittävän rohkeita avauksia, vaan tyydytään toimenpiteisiin nykylainsäädännön raameissa. No tekipä niin tai näin niin selvää on se, että kaikkia ei voi, eikä tulekaan, miellyttää.

YAD:n linja on pitkälti entisensä. Jo yhdistyksen varhaisina vuosina 80 -luvun lopulla YAD:n aate muotoiltiin tähän tapaan: “Huumeita vastaan -huumeiden käyttäjän puolella”.  Henki on edelleen sama.  Vaikka YAD:n tavoitteena on edistää huumeetonta elämää, sitä ei tehdä sulkemalla silmät realiteeteiltä tai käyttäjien asemaa ja oikeusturvaa polkemalla. Siksi yleisinhimilliset perustelut ja arvot heijastuvat YAD:n tavoissa käsitellä huumausainekysymyksiä.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että vastuullisessa päihdepolitiikassa säännellään ja rajoitetaan eri päihteiden käyttöä yhteiskunnan ja sen jäsenten, eli meidän kaikkien parhaaksi. Huumeita, tässä tapauksessa kannabista käyttävä henkilö on tehnyt valinnan toimia lainvastaisesti ja siten tiedostaa, että joitain seuraamuksia valinnasta saattaa koitua. Näiden seuraamusten tulee olla kuitenkin tolkullisessa mittasuhteessa rikokseen nähden. Käyttörikossakkoon liittyvä menettely on monivaiheinen oikeuteen asti menevä prosessi, jonka voisi korvata kannabiksen käytöstä tai omaan käyttöön viittaavasta hallussapidosta, poliisin antamalla huomautuksella. Toistuvasti kärähtäville hyödyllisempää voisi olla ohjaus matalankynnyksen palvelujärjestelmän piiriin pohtimaan omaa käyttöään, etenkin jos käyttö johtaa jatkuvasti tekemisiin virkavallan kanssa. Näihin matalankynnyksen palveluihin viittaamme kannanottomme toisessa kohdassa. Ihan oma haasteensa on sitten saada hoitoonohjauskäytännöt toteutumaan nykyistä paremmin huumausainerikoksista kiinnijääneiden kohdalla. Siihenkin toivomme toki aidosti toimivia malleja.

Tällä avauskirjoituksella haluaisin korostaa kaikille, joita linjavalintamme on hämmentänyt, että ehkäisevään huumetyöhön voi ja meidän mielestä pitää kuulua myös huumeiden käyttäjien hyväksyminen ihmisinä ja huolehtia siitä, ettei järjestelmämme ehdoin tahdoin syrjäytä ketään liioitelluilla toimenpiteillä. Ei voi olla niin, että käytöstä kiinnijäämisen seuraukset syrjäyttävät varmemmin kuin itse huumausaineenkäyttö. Ehkäisevää työtä on siten muukin kuin pelkkä huumeidenkäytön ehkäisy.

Myssy pois silmiltä –kampanjaa toteutetaan tämän kesän ajan festarityössämme, netissä keskustellen ja nimiä keräten. Syksyllä vedämme yhteen kampanjan tulokset ja toimitamme tiedotteen sekä kerätyt nimet kansanedustajille ja ministereille. Sitä ennen toivon, että sinäkin kommentoit, kysyt tai otat kantaa!

Rosita Juurinen

YAD Youth Against Drugs ry / toiminnanjohtaja

Lue koko kannanotto ja sen taustamateriaalit täältä.

Facebook ryhmä: www.yad.fi/myssy

Nettiadressi: www.adressit.com/ota_kantaa_kannabikseen

 

 

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Yksi kommentti artikkeliin ”Myssyt pois silmiltä. Uusi blogi puhkeaa kukkaan!”

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.