.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

No lähtiks se myssy pois silmiltä? – Entä näkyykö muutoksen merkkejä kannabispoliittisessa mielipideilmastossa?

29 lokakuun, 2012

Tosiaankin kesän ja alkusyksyn ajan esillä ollut YAD:n kannabiskannanotto ja sen kylkeen kehkeytynyt Myssy pois silmiltä -kampanja alkaa olla jäähdyttelyvaiheessa tai ainakin hetkellisesti suvannossa ennen seuraavia käänteitä eli asian esittelyä kansanedustajillemme ja tiedotteen julkaisua ehkäisevän päihdetyön viikolla.

Mutta mitä onkaan jäänyt kätöseen tähän mennessä? Paljonkin! Tässä hieman koontia:

  • Vapaaehtoisten keräämiä allekirjoituksia festareilla ja muissa tapahtumissa kesän aikana 409 kpl (mukana mm. Pelle Miljoona ja Tumppi Varonen :))
  • Allekirjoituksia nettiadressiin 163 kpl
  • Keskustelua ja tykkääjiä  FB:n Myssy –ryhmässä 226 kpl
  • Hyvää ja rakentavaa dialogia kannabisaktiivien ja kannabista puoltavien tahojen kanssa eri foorumeilla ja Facebookissa sekä myös face to face!
  • Yhteistyötä erityisesti Suomen virallinen kotikasvattaja -blogin kirjoittajan Mikko Pekkolan kanssa ja asian näkymistä hänen blogissaan (Iso käsi Mikolle ennakkoluulottomasta asenteesta!)
  • Uutisointeja ja blogauksia aiheesta aina verkkomedia- ja some-näkyvyydestä kymppiuutisiin ja lehtijuttuihin saakka
  • Puheenvuoro Kannabisakatemiassa (Ehyt ry:n järjestämä valtakunnallinen keskustelu- ja asiantuntijatilaisuus kannabiskysymyksistä 13.9.)
  • YAD:n imagon päivittymistä ja uskottavuuden lisääntymistä tietyissä piireissä, hämmennystä ja lievää paheksuntaa toisissa (riippuen siitä miten viestimme on haluttu tulkita ja ymmärtää)
  • Raportteja ja kokemuksia kannabiksenkäyttäjiä syrjivistä ja leimaavista käytännöistä -> kooste toimitettu mm. Suomen huumausainepoliittiseen koordinaatioryhmään tiedoksi
  • Toimenpidesuositusten laadintaa kannabiksen käytöstä kiinnijäämisen seurausten lievittämiseksi ja ennakkoluulojen ja syrjäytymistä aiheuttavien käytäntöjen purkamiseksi viranomaisten ja käyttäjien kohtaamistilanteissa
  • Paljon kannustusta ja tukea päihde- ja huumetutkijoiden piireistä (esim. THL, Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos, Nuorisotutkimusseura) sekä kentällä tavatuilta ihmisiltä ja alan ammattilaisilta 🙂
  • YAD:n teettämän Huumeet festareilla –kyselyn tulokset noudattelivat ja vahvistivat kannanottomme linjaa
  • Oppia, ymmärrystä ja lisää oivalluksia kannabiskysymyksen eri puolista sekä meille itselle ja toivottavasti myös niille ihmisille, joita olemme kampanjamme aikana kohdanneet
  • Vahvistusta sille, että yhteistyöllä, ennakkoluulottomuudella, inhimillisyydellä ja suvaitsevaisuudella sekä positiivisella vahvistamisella voidaan saada aikaan isompia ja parempia asioita kuin puhtaasti kieltoihin ja rangaistuksiin keskittymällä!

Summa summarum: oikeilla jäljillä ollaan; ihmisen hyvinvointi edellä, myönteisiä ratkaisuja ja haittoja vähentäviä keinoja etsien jatkamme kannabiskeskustelua tästäkin eteenpäin. Näyttää siltä, että samanlaista henkeä on ilmoilla paljonkin, kunhan asian osaa oikein muotoilla. Ja kieltämättä on tuntunut siltäkin, että monilla tahoilla sympataan meidän näkemyksiä, mutta ei silti uskalleta tai haluta olla julkisesti samaa mieltä tai oikein mitään mieltä. Asenteet ovat kuitenkin lieventyneet, keskustelu on realistisempaa ja kannabiksen käyttö nähdään omana ilmiönään, joka halutaan ainakin osin irrottaa huumeiden ongelmakäyttöä käsittelevästä keskustelusta. Kannabikseenkin liittyy toki problematiikkaa, usein kuitenkin kannabis on yhtenä osatekijänä henkilön jo valmiiksi haastavassa elämäntilanteessa, eikä ongelmien varsinainen tai ainoa aiheuttaja.

Yhtenä ongelmana näyttää edelleen olevan se, että kannabis (huumausaineet ylipäätään) ja siitä julkisesti keskusteleminen on jossain määrin tabu. Jotkut ovat kokeneet, että ymmärtävä tai haittojen vähentämiseen tähtäävä mielipide saatetaan kääntää sinua vastaan tai se voi tulla ongelmaksi jossain elämän vaiheessa, jollei ole tarkkana. Ollaan lisäksi totuttu siihen, että pitää valita puolensa, ja olla tiukasti puolesta tai vastaan. Kun YAD nyt asettui ikään kuin ei kenenkään maalle, jotkut tahot hölmistyivät, että miten niin ”sekä-että”? ”Mihin lokeroon nuo nyt laitetaan vai takinkääntäjiin?” Onkin ollut iso työ koettaa avata sitä, että monenlaisia keinoja, viestejä, näkökulmia ja ratkaisuehdotuksia tarvitaan kannabiskeskustelussa niin ehkäisevän työn kuin palvelujen kehittämiseksi ja ennen kaikkea rikosoikeudellisten ja muiden kiinnijäämisen seurausten ajantasaiseksi linjaamiseksi ja kohtuullistamiseksi niin, että ihmisiä pikemmin aidosti tuetaan ja vahvistetaan, eikä vedetä mattoa jalkojen alta, lyödä leimaa otsaan ja tuupata yhteiskunnan marginaaliin!

Viemme siis viestimme piakkoin myös päättäjille ja alamme suunnitella kannabisspesifiin päihdekasvatukseen soveltuvaa toiminnallista menetelmää. Pidämme yllä aktiivisen keskustelijan roolia myös tulevaisuudessa. Haluamme korostaa myös sitä, että aina voi ja pitää tarkistaa, kirkastaa, pöllyyttää myös omia linjauksia, ajatuksia ja keinoja. Maailma muuttuu ja meidän tulee muuttua sen mukana. Vaikkemme pystyisikään tarjoamaan aina oikeinta, parasta ja autuaaksi tekevää ratkaisua johonkin huumepoliittiseen ongelmaan, se ei tarkoita ettemmekö uskaltaisi nostaa asioita ja ehdotuksia keskusteluun!

Kiitos hirmuisesti kaikille kampanjan eteen töitä tehneille ja aiheesta ennakkoluulottomasti keskustelleille! Rohkeasti ollaan vedetty! Respect 🙂

Myssy-saagan kolmatta näytöstä odotellen… to be continued!

– Rosita Juurinen
YAD Youth Against Drugs ry / toiminnanjohtaja

Ps. Kannabisaiheesta keskustellaan myös YAD:n Kamakoulutuksessa la 10.11. Kannabiksen käyttäjän elämää valottamassa Mikko Pekkola.

Lisäys: Pe 9.11. lähetetty mediatiedotteet tiedotusvälineille sekä tiedotteet eduskuntaan ja ministeriöihin + itse kannabiskannanotto ja toimenpide-esitykset. Nuo matskut nyt ladattavissa yadin nettisivujen etusivulta. Tsekkaa sieltä!!

Linkkejä:

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

3 kommenttia artikkeliin ”No lähtiks se myssy pois silmiltä? – Entä näkyykö muutoksen merkkejä kannabispoliittisessa mielipideilmastossa?”

  1. Kannatan toki tätä YAD-esitystä, mutta ehkäpä kannattaisi miettiä hieman tuota sakotus- ja rekisterimerkintäasiaa realistisemmalta kannalta.
    JOS poliisille jää mahdollisuus viedä selvinpäin autonratissa esiintyvältä ihmiseltä ajokortti sen vuoksi, että tämä on jäänyt vaikkapa kadulla kannabiksen hallussapidosta kiinni, juurikin niin käy ja sillä sitten poliisi mediassa perustelee omaa ja toimintansa tärkeyttä.

    Aivan 100% prosenttisesti sama asia tulee todennäköisesti niiden kohdalle, joilla on ehkä lapsia sosiaalitoimen tunkeutuessa elämään ja uhaten lasten viemisellä oletetun päihdeongelman johdosta, mitä ei tosiasiallisesti edes ole.

    Ajatus on kaunis tuossa Myssy-kampanjassanne, mutta edelleenkin kannabista käyttävä olisi rikollinen ja edelleenkin jokainen nykyisin kiinnijääville sattuva seuraus koituisi edelleenkin tuonkin myötä.

    Sakko käteen itse tilanteessa ja pari päivää myöhemmin kutsu asemalle, missä ajo-oikeus ehkä peruttaisiin, kuten nykyisin käy kaikille ajokortin haltijoille, jotka jäävät kiinni.
    Kiinnijäämättömät käyvät töissä ja elävät elämäänsä normaalisti.

    Poliisirekisteri vuotaa sitäpaitsi kuin seula, joten työpaikanmenetys olisi jotakuinkin yhtä varma, kuin nykypäivänäkin…

    Tämä, eli mahdollisuus menettää todella paljon, pelkästään huonolla tuurilla, ei missään nimessä ole millään tasolla järkevää, vaan asia, jota kritisoin ja ilmeisesti vielä kauan.

    Vastaa
    • Hei, kiitos mielipiteestäsi, nostit esiin tärkeitä pointteja! Vaikka tuossa varsinaisessa kannanotossamme emme pystyneetkään kovin laajasti nostamaan esiin eri epäkohtia olemme keränneet juuri tämänkaltaista aineistoa kesän ja syksyn mittaan ja listanneet näitä epäkohtia sekä ehdotuksia tilanteen parantamiseksi (niin käytännön toimenpiteiden kuin asenteen tasolla). Kun toimitamme kansanedustajille kannanottomme, on siinä liitteenä on myös nämä ehdotukset sekä muuta aineistoa. Esittämäsi asiat ja epäkohdat eivät kuitenkaan ole ihan helppoja / nopeita ratkottavia. Tietoisuuden lisääntyminen olisi ensimmäinen askel. Poliisin toiminnasta liikkuu myös paljon mutu -tietoa ja oletuksia, joista puhutaan tosiasioina, siksi pyrimme myös korjaamaan mahdollisia virheellisiä käsityksiä viranomaisten toimintaan liittyen. Totta on kuitenkin, että se miten viranomaisten pitäisi lain mukaan toimia ja miten käytännössä toimitaan, eivät aina ole yksi ja sama asia. Yksi iso muuri ovat asenteet ja ennakkoluulot puolin ja toisin. Niitä tulisi purkaa, jotta rakentava vuoropuhelu mahdollistuu. Jatketaan vaikuttamista! -Rosita

      Vastaa

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.