.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Ole ehjä – älä särki. Tai ole vaikka lipeäkala, kuha olet.

15 joulukuun, 2016

Perinteet – mitä varten niitä oikeastaan vaalitaan? Joulunajan perinteisiin voi kuulua esimerkiksi piparit ja lanttuloota, himosiivous, bling-bling-koristelu, joulustressi tai joulukännit. Tutut ja toistuvat asiat, kuten se, että aurinko nousee joka aamu, tai että tietyt asiat tehdään joka joulu, tekevät olon turvalliseksi. Siitä huolimatta, ettei turvan hakeminen esimerkiksi jallupullosta välttämättä tosiasiassa lisää turvallisuutta. Eikä se komeron jynssääminen. Jos rehellisiä ollaan.

Perinteistä, niin hyvistä kuin huonoista, syntyy myös yhteisöllisyyden tunne; näin tehdään muissakin suomalaisissa kodeissa. Osalla meistä on onneksi varaa valita omannäköinen joulu ja ihan omat jouluperinteet. Perinteet ovat parhaimmillaan lämpöä, yhteisöllisyyttä ja turvallisuuden tunnetta lisäävä juttu, jota kannattaa vaalia.

Pahimmillaan jouluperinteistä syntyy jo etukäteen stressiä ja jopa pelkoa. Yhtään kyynelehtimättä – on tosiasia, että osa meistä kärsii joulunakin (tai erityisesti jouluna) omasta tai perheenjäsenten päihteidenkäytöstä. Ei ole väärin irtisanoutua joulunajan perinteistä, varsinkaan jos ne ovat haitallisia, stressaavia tai pelkoa aiheuttavia. Ei ole väärin myöskään viettää joulua yksin, tai viettää jouluna ihan tavallista päivää.

Kaikki eivät voi valita osaansa tai osattomuuttaan, perheenjäseniään tai yksinäisyyttään. Silloin on hyvä muistaa, että et ole yksin vaikka olisit yksin. Alle on koottu joulun aikaan auki olevia palveluita (osa erityisesti nuorille suunnattuja):

15400999_10154002743666960_4921443943857065986_n

  • Tukinet: SPR liveryhmä nuorille tukinetissä tiistaisin klo 18-20 ja joulupäivänä SPR:n Nuorten turvatalojen tarjoamat virtuaaliset joulupuurot chatin muodossa 25.12. klo 15-18.
  • Verkkonuorisotalo Netari (jouluviikolla kiinni, chatit ennen joulua ja välipäivinä)
  • MLL Lasten ja nuorten puhelin 116 111 ma-pe 14-20, la-su 17-20
  • paihdeneuvonta-fiihdeneuvonta 24/7 0800 900 45 vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Chat joka päivä 18-19.
  • Turvakodit päivystävät ympäri Suomea. Nettiturvakodin joulukuun aukioloajat.
  • Mielenterveysseuran kriisipuhelin päivystää myös joulun aikaan numerossa 010 195 202 arkisin klo 9-07, viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15–07.
  • Kirkon palveleva puhelin 010 190 071 joka ilta klo 18-01 ja viikonloppuisin 18-03.
  • Ota selvää, mitä tilaisuuksia omalla paikkakunnallasi järjestetään. Seurakunnat järjestävät tapahtumia joulun aikaan ja myös monet kahvilat ja ravintolat ovat auki.

yadjoulukortti2016

Ehjää ja turvallista Joulua kaikille <3

Älä särje ittees päihteillä äläkä siivoamisella!

Ole ehjä – älä särki -joulukortin on ideoinut ja toteuttanut Milla Karppinen.

– Saara Mansikka-aho, järjestötiedottaja, YAD ry

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.