.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Onnellisuus on harvoin pullotetussa muodossa

4 marraskuun, 2014

EPT-viikon banneri juomalla vahemmanVietämme tällä viikolla Ehkäisevän päihdetyön viikkoa. Viikon teemana on onnellisuus ja hyvä elämä. Teemaviikon julisteissa kysytäänkin: ”Kenet sinä tekisit onnelliseksi juomalla vähemmän?”

Päihteiden käyttö ei juuri koskaan ole vain ja ainoastaan käyttäjän itsensä asia. Se vaikuttaa väistämättä ympäristöön ja läheisiin. Päihteiden käyttö luo läheisille usein turvattomuutta, yksinäisyyttä ja huolta. Toisaalta päihteet kuuluvat moniin sosiaalisiin tapahtumiin, illanviettoihin ja rituaaleihin tuoden tullessaan yhteenkuuluvuuden tunnetta, rentoutta ja jopa makunautintoja. Päihteitä ei siis tule automaattisesti nähdä mörkönä, vaan yhteiskunnassa olevana (ja pysyvänä) asiana, jonka kanssa on opittava elämään, kaikkine haittoineen ja hyötyineen.

Usein tasapaino tarkoittaa onnellisuutta. Uskon, että näin on myös päihteiden kohdalla. Emme ole huolissamme kaikkien läheistemme päihteidenkäytöstä, mutta lähes jokainen suomalainen tuntee lähipiiristään jonkun, josta on huolissaan. Hänen käyttönsä vähentäminen tekisi ympäristöään varmasti onnelliseksi.

Tasapainon löytäminen voi olla vaikeaa ja se tarkoittaa eri asiaa eri ihmisille. Jollekulle se merkitsee streittariutta, toiselle lasillista viiniä ruoan kanssa ja kolmannelle biletystä kaveriporukan kanssa silloin tällöin. Oman tasapainon ja rajansa löytää usein erehdyksien kautta. Sen löytääkseen on hyvä olla itselleen rehellinen ja valmis pohtimaan ja kyseenalaistamaan omaa päihteiden käyttöä ja sen merkitystä elämässä.

Minä vastaan ehkäisevän päihdetyön viikon kysymykseen, että juomalla vähemmän teen kaikkein onnellisimmaksi itseni. Ei tarvitse murehtia humalassa tapahtuneita sekoiluja, rahaa jää uusiin buutseihin ja terveyskin kiittää. Juomalla vähemmän annan itselleni paremman mahdollisuuden olla onnellinen. Ja siinä sivussa läheisteni ei tarvitse olla huolissaan minun päihteiden käytöstäni.

Pohdi, mikä tekee sinut onnelliseksi ja on sinun elämässäsi sitä kaikkein #kovintakamaa. Loppujen lopuksi se on harvoin pullotetussa muodossa tai paperiin käärittynä.

– Janne Paananen, toiminnanjohtaja, YAD ry

PS. Ehkäisen päihdetyön viikon YAD:n tapahtumat löytyvät toimintakalenteristamme.

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.