.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Open Badges – digitaaliset osaamismerkit

11 kesäkuun, 2019

YAD on ottanut kevään aikana käyttöön digitaaliset osaamismerkit vapaaehtoistyön osaamisen tunnustamiseen ja tunnistamiseen. Tänä kesänä YADin festarivapaaehtoiset voivat kerätä Open Badge -digitaalisia osaamismerkkejä. Festarikohtaisia Badgeja (kuvassa) myönnetään reissussa mukana olleille vapareille. Nämä ovat hauskoja ja käteviä tunnustuksia toimintaamme osallistumisesta. Merkkien avulla on helppo osoittaa omaa tekemistään vapaaehtoistoiminnan tiimoilta.

Tähän mennessä YAD on myöntänyt eri koulutuksissa ja toiminnoissa yhteensä 189 merkkiä 56 henkilölle.

Miksi?

Vapaaehtoistyössä opitaan paljon erilaisia asioita ihmisten kohtaamista, tiedollisia ja taidollisia asioita, yhdessä ja yksin tekemistä, digitaalisia taitoja ja paljon muuta.

Mutta kun tahtoisi tai pitäisi kertoa osaamisestaan vaikkapa työhaastattelussa, tai kun uutta koulua aloittaessa pohditaan mahdollisia hyväksilukuja, törmätään siihen, että se koulutuksesta myönnetty todistus on hukassa tai sellaista ei ole alun perinkään saatu.

Mutta entä jos vaikkapa toukokuussa järjestetyn Infopiste- ja festarikoulutuksen osallistuja kaivaa esiin puhelimen ja avaa Badgewallet -sovelluksen, jonne on kerännyt kaikki saamansa merkit ja näyttää merkit ja niiden kuvaukset ja sisällöt haastattelijalle tai opettajalle tai liittää merkit omaan digitaaliseen CV:een. Tai esittelee oman portfolionsa, johon voi valita haluamansa merkit badgewalletin sivuilta. Ansaitsemansa merkit voi myös jakaa vaikkapa sosiaaliseen mediaan, jos niin tahtoo.

Merkeistä ilmenee aina seuraavat asiat: kuka tai mikä taho sen on myöntänyt, mistä projektista/koulutuksesta ja mitä merkinsaaja on tehnyt ansaitakseen merkin. Eli omaa osaamistaan voi tehdä näkyväksi ja se on mahtava homma maailmassa, jossa osaamista arvostetaan ja jossa non-formaali, eli koulun ulkopuolinen oppiminen tuottaa paljon osaamista, jota voi olla vaikea osoittaa mitenkään.

Tästä linkistä pääset muuten katsomaan miten minä esittelen keväällä Liettuaan suuntautuneelta opintovierailulta ansaittuja osaamismerkkejä omassa portfoliossani: https://bit.ly/2LZvaZL

Miten?

Merkkien ansaitseminen on helppoa, sillä Badgecraftia voi käyttää suoraan selaimelta tai lataamalla sovelluskaupasta Badgewallet-sovelluksen ja rekisteröitymällä palveluun. Rekisteröityminen vaaditaan, jotta merkit ja niiden ansaitsija voidaan yhdistää.

Pääsääntöisesti YAD:n toiminnoissa merkkeihin pääsee kiinni lukemallla QR-koodin, joko puhelimen QR-lukijalla tai sovelluksen lukijalla. Tämän jälkeen merkin suorittamisen voi aloittaa klikkaamalla Start quest, josta avautuvat merkkiin liittyvät tehtävät. Tehtävissä sinua pyydetään lisäämään todistusaineistoa eli evidenceä. Tähän voit lisätä kuvia ja tekstiä. Kun olet antanut oman vastauksesi tai lisännyt haluamasi kuvat voit lähettää sen hyväksyttäväksi.

Joissain tehtävissä pelkkä vastauksen lähettäminen riittää ja voit siirtyä joko tarkastelemaan saamaasi merkkiä tai jatkaa seuraavaan tehtävään. Joissain tehtävissä me täällä toimistolla, tai koulutuksen kouluttaja, tahtoo lukea vastauksesi ja joko hyväksyy sen tai pyytää sinua täydentämään vastaustasi. Isommissa projekteissa esim. vaikkapa festarihommissa tehtävän voi hyväksyä myös joku toinen osallistuja.

Kokeile itse

Skannaa oheinen QR-koodi, rekisteröidy (jos et ole vielä rekisteröitynyt), toimi ylläkerrotun mukaisesti ja lunasta itsellesi ultimaattinen YADilainen badge.

Sami Sorjonen
Projektityöntekijä
Itse mutta ei yksin -hanke
Jumipuisto.fi

Oliko tämä hyödyllinen sivu?