.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Pääosassa musiikki ja ihmiset – festarijärjestäjät tukevat nuorten ehkäisevää huumetyötä

7 kesäkuun, 2019

Festareilla voi olla päihdekeskeinen maine, mutta useimmille tärkeintä on musiikki ja ihmiset. Nuorten ehkäisevän huumetyön järjestö YAD Youth Against Drugs on tuttu näky monelle festarikävijälle, sillä järjestö on kiertänyt Suomen festareita jo vuodesta 1988.

Näin YAD:ia vuonna 1988 perustamassa olleet Saini Mustalampi ja Marja Kiijärvi-Pihkala muistelevat ensimmäistä festarikiertuetta:

– Festareilla otettiin hyvin vastaan: saatiin bäkkäripassit ja majoitukset ja autolle hyvä paikka. Kaikki auttoivat ja olivat meidän jutun puolesta. Alkuun festareilla ei ollut mukana YAD-telttaa, vaan auto ja pöytä, Saini Mustalampi kertoo.

– Heti ensimmäisenä kesänä oltiin jo juhannuksena kolmilla festareilla. Se tapa, että ollaan vaan ja puhutaan ihmisten kanssa ja ollaan selvinpäin, on säilynyt, Marja Kiijärvi-Pihkala iloitsee.

Tänäkin vuonna monet festarijärjestäjät tukevat nuorten ehkäisevää huumetyötä tarjoamalla YAD:in nuorille telttapaikan ja sisäänpääsyn festarialueelle – ja siten mahdollisuuden kohdata festarikävijöitä, keskustella heidän kanssaan huumekysymyksistä ja omalta osaltaan edistää päihteetöntä festarikulttuuria, jossa ihmiset ja musiikki ovat keskiössä.

Parhaimmillaan YAD:in festarityöstä hyötyvät niin järjestäjät, kävijät, kuin YAD:n nuoret vapaaehtoisetkin. YAD:in teltalle voi tulla juttelemaan huumekysymyksistä ”Huumetestin” avulla, jossa saa valita itseään kiinnostavan keskusteluaiheen. Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole. Palkinnoksi keskustelusta saa kortsun tai korvatulpat. Teltalla on tarjolla myös tarroja, vesitatskoja sekä jonglöörausvälineitä kokeiltavaksi.

Tänä vuonna YAD on mukana seuraavilla festareilla:

25.-26.5. Maailma kylässä
7.-8.6. Saaristo Open
19.-22.6. Nummirock
20.-22.6. Himos Juhannus
27.-29.6. Provinssi
6.-8.7. Aitoon Kirkastusjuhlat
11.-13.7. Suomipop JKL
18.-20.7. Karjurock
26.-27.7. Puntala-Rock
26.-27.7. Qstock
2.-4.8. Porispere
9.-10.8. Simerock

Kaikille YAD:in festaritoiminnan mahdollistaville festivaaleille myönnetään YAD-Välittäjämerkki, joka viestii siitä, että toimija välittää nuorista tukemalla nuorten ehkäisevää huumetyötä.

Lisätietoja YAD:n festarityöstä antaa:

Iida Porkka, ehkäisevän huumetyön suunnittelija, iida.porkka@yad.fi, 050 522 8708

Oliko tämä hyödyllinen sivu?