.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Vuoden vapaaehtoinen

15 lokakuun, 2013

YAD Youth Against Drugs ry on aina ollut vapaaehtoisjärjestö. Toimintamme perustuu aktiivisiin vapaaehtoisiin nuoriin, ammattitaitoisiin työntekijöihin sekä käyttötaustaisten ihmisten kokemustietoon. Monilla YAD:n työntekijöilläkin on vankka vapaaehtoistausta ennen työuran alkamista. Olisimme kovin yksiulotteinen järjestö ilman vapaaehtoisia. Itse asiassa, on tyystin mahdoton ajatella YAD:ta ilman vapaaehtoisia.

teemu3Vapaaehtoiset pyörittävät infopiste- ja festaritoimintaa, käyvät kouluilla ja nuorisotiloilla pitämässä päihdekasvatussessioita ja kertomassa toiminnastamme. He järjestävät tempauksia, tapahtumia ja kokoontumisia. Tukevat entisiä käyttäjiä. Ovat apuna järjestämässä YAD:n koulutuksia, milloin pitämässä jonkin osan koulutuksesta milloin kokkaamalla sapuskaa osallistujille. Jakavat tietoa ajankohtaisista asioista sosiaalisessa mediassa ja kaveripiireissään. Vapaaehtoiset ovat monessa mielessä YAD:n selkäranka. Jopa suurin osa YAD:n hallituksen jäsenistä on järjestössä pitkään vaikuttaneita vapaaehtoisia. Meillä ei päätöksiä siis tee virkamieshallitus vaan vapaaehtoisten ääni kuuluu läpi koko järjestön.

On jo pitkään puhuttu, että vapaaehtoistyö on muutoksessa ja on vaikea saada uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Tämä on toki havaittu YAD:ssakin ja siksi pyritty kehittämään myös uudenlaisia vapaaehtoistoiminnan malleja. Mutta järjestääpä vapaaehtoistyön miten vain, niin yksi asia pysyy. Vapaaehtoisen on saatava itselleen jotain toiminnasta.

Kukaan ei pysy mukana sellaisessa toiminnassa, mistä ei koe saavansa mitään tai millä ei koe olevan merkitystä. Helposti ajatellaan, että itse toiminta on palkitsevaa. Ja näin usein onkin. Mutta se ei riitä. Kiitoksen lausuminen, palkitseminen, osallistaminen ja tukeminen ovat meidän työntekijöiden tehtäviä. Vapaaehtoisten huomioimiselle pitää aina löytyä aikaa. Tänä vuonna yksi YAD:n painopistealueista on ollut vapaaehtoisten tukeminen ja jaksaminen.

Kansalaisareena etsii vuoden 2013 vapaaehtoista. Pohdimme omaa ehdokastamme tuohon hommaan. Vuositasolla YAD:n eri tiimeissä toimii satoja nuoria ja osa on ihan hurjan aktiivisia. Mutta jostain syystä tällä kertaa ehdokkaan löytäminen oli yllättävän helppoa.

vuoden vapaaehtoinen

Päädyimme asettamaan ehdolle Teemun. Ja miksi kaikista meidän mahtavista vapaaehtoisista juuri hänet? Koska kaveri on toiminut YAD:ssa vapaaehtoisena jo melkein kymmenen vuotta tekemättä itsestään minkäänlaista numeroa. Hän ahkera, luotettava ja aina positiivinen. Vuosien saatossa hän on eksynyt moneen YAD:n toimintaan mukaan. Hän on ollut vapaaehtoisena festareillta, konemusiikkibileissa osana jalkautuvaa päihde-ensiaputiimiä, toiminut vertaiskouluttajana DanceWise2 –hankkeessa ja kehittänyt tuota toimintaa myös hankkeen ohjausryhmässä. Onpa hän ehtinyt kirjoittaa tähän blogiinkin. Yhtään Hulkia, Batmania tai Hämähäkkimiestä väheksymättä, Teemu taitaa kuitenkin olla universumin kovin jätkä. Ja on sitä vapaaehtoisesti.

Teemua (Lehtonen) voit halutessasi äänestää vuoden vapaaehtoiseksi Kansalaisareenan sivuilla. Ehdokkaat on tuolla järjestetty paikkakunnan mukaan eli Teemun löytää Helsingin kohdalta.

Mutta vaikka tässä on nyt hehkutettukin yhtä vapaaehtoista, niin muistetaan kiittää teitä kaikkia, jotka olette olleet mukana tekemässä vapaaehtoistyötä missä tahansa järjestössä tai olette muuten vain kansalaisaktiiveja. Olitpa mukana kerran, kahdesti tai vuosia, niin panoksesi on ison kiitoksen arvoinen. Ja jos sait tästä kipinän lähteä mukaan tekemään vapaaehtoistyötä niin tervemenoa, saattaa jäädä tavaksi ;-)!

– JanneP, vs. toiminnanjohtaja, YAD –

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.