.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Jäsenyys on kannanotto

6 maaliskuun, 2013

YAD punkkari ja lemmikkiYAD Youth Against Drugs ry juhlii tänä vuonna 25-vuotiasta taivaltaan. Järjestö perustettiin 1988 muutaman punkkarin toimesta. Allekirjoittaessaan järjestön perustamisasiakirjaa nämä tytöt tuskin osasivat ajatella, että YAD olisi olemassa vielä neljännesvuosisadan kuluttua ja siitä kasvaisi ajan saatossa valtakunnallinen ehkäisevän huumetyön vaikuttaja ja toimija. Näin kuitenkin kävi.

Monet YAD:n keskeisistä painopisteistä ovat kulkeneet mukana alusta lähtien. Festarityö on edelleen yksi tärkeimmistä toimintamuodoista ja yhä järjestössä luotetaan nuorten vertaisvaikuttamiseen. Vaikka vuosien saatossa YAD:sta on kasvanut aiempaa enemmän myös huumetyön asiantuntijajärjestö, niin edelleen vapaaehtoisten ääni, heidän taidot, ideat ja asenne näkyvät meidän toiminnassamme. Uskon sen olevan yksi keskeisimmistä syistä, miksi tässä järjestössä on niin mukava toimia ja työskennellä.

2003 YAD jasenkortti2003 YAD jasenkortti2Yksi asia, jossa jäsentemme käsiala konkreettisesti näkyy, on järjestön vuosittainen jäsenkortti. Jos katsotaan viimeisen kymmenen vuoden kortteja, niin huomataan, että aluksi kortit olivat painettuja hyvin tyypillisiä tuon ajan jäsenkortteja. Vuoden 2004 YAD jasenkortti2003 kortista näkyy, että YAD:n verkkosivut olivat silloin hassussa osoitteessa www.yad.finlandia.net ja sähköpostikin oli veikeä yad@jiop.fi. Vuoden 2004 kortissa nämä muuttuivatkin jo nykyisiksi (mikään muu yhteystiedoissa ei tietenkään pidä enää paikkaansa).

2005 YAD jasenkortti2005 YAD jasenkortti2Vuonna 2005 taisi ensimmäisen kerran YAD:n vapaaehtoinen suunnitella jäsenkorttimme. Samalla siirryttiin myös tekemään ne itse. Toisin sanoen tulostettiin arkki kortin etupuolia ja toinen takapuolia, sitten leikattiin kortit, kirjoitettiin jäsenen nimi ja lopulta laminoitiin kortit. Näin toimitaan edelleenkin.

2006 YAD jasenkortti2006 YAD jasenkortti2Vuoden 2006 kortti on sen verran tylsän näköinen, että epäilen sen olevan jonkun työntekijämme käsialaa, mutta onneksi seuraavana vuonna kynä ojennettiin jälleen vapareille. Siitä eteenpäin kaikki korttimme ovat nuorten itsensä suunnittelemia.

2007 YAD jasenkortti22007 YAD jasenkorttiKorteista näkee myös tyypillisen kehityksen. Jäsenkorteillahan tuppasi ennen saamaan alennusta yhteistyökumppaneilta. Vuoteen 2007 asti YAD oli Suomen retkeilymajajärjestön jäsen, joten kortilla sai myös alennusta hostelleista. Vielä muutama vuosi tätä aiemmin kortilla sai alennusta myös Soundi-lehden vuositilauksesta. Nyttemmin tällaisista etuisuuksista on luovuttu, mutta sehän ei tarkoita, etteikö joskus tulevaisuudessa taas tällaisetkin yhteistyökuviot olisi mahdollisia.

2008 YAD jasenkortti2009 YAD jasenkortti2008 toi jäsenkortin taustaan mukaan myös Street Teamin nettisivujen osoitteen. Samoin noilla main YAD oli paljon esillä Irc-galleriassa ja yhteisömme siellä oli hyvin aktiivinen. Tämä näkyy vuosien 2008 ja 2009 korttien takapuolilla 2009 YAD jasenkortti2kannustuksena käydä tsekkaamassa YAD galtsusta. Sittemmin kortin takapuolen informaatio on ollut melko niukkaa. Nykyisessä kortissa ei näy posti- tai nettiosoitteita.

2010 YAD jasenkortti2010 YAD jasenkortti2Perinteisesti YAD:n jäsenkortit ovat olleet väritykseltään keltamustia. 2010 toi kuitenkin poikkeuksen tähän traditioon tarjoten jäsenille vihreän jäsenkortin. 2011 YAD jasenkorttiTässä, niin kuin monessa muussakin kortissa, korostetaan sitä, että yadilaiset ovat kovin monenkirjava joukko. Kortteihin kuvatut vapaaehtoiset ovat olleet monesti punkkareita, hippejä, pitkätukkia ja hoppareita. Se kuvastaa aika hyvin YAD:n jäsenkantaa. Meitä on moneen lähtöön.

2012 YAD jasenkorttiVuosien saatossa totuttiin siihen, että jäsenkortin etupuolelta löytyi aina yadilaisen nimi. 2012 kuitenkin etupuolen valtasi kokonaan YAD-silmä ja kaikki informaatio löytyi kortin takaa. Sama ratkaisu on jatkunut näköjään tänäkin vuonna. Vuoden 2013 jäsenkorttia on taustaltaan kahdenlaista, koska uutena jäsenyysmahdollisuutena on tullut elinkautinen jäsenyys. Emme ole vielä päättäneet, että lähetetäänkö ikuisuusjäsenille joka vuosi uusi kortti vai saavatko he tyytyä yhteen ”elinkautinen jäsenyys” -tekstillä varustettuun kohtiin. Asia täytynee päättää tänä vuonna 😀

2013 YAD jasenkortti2013 YAD jasenkortti3Yksi asia, joka on yhdistänyt jäsenkorttejamme vuodesta toiseen, on ollut teksti: Jäsenyys on kannanotto! Sitä se on ja sitä se tulee aina olemaan. Jos sinulla sisua kannattaa YAD:n arvoja ja asenteita, niin se on helppoa… verkkokaupasta yksi tällainen kannanotto maksaa 6€ ja elinikäinen sitoutuminen 60€. Suosittelen lämpimästi.

– Janne Paananen, projektityöntekijä, YAD Street Team –

 

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.