.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Festarikesä 2013

26 syyskuun, 2013

Tältä erää viimeinen YADin festarikesä minun komennossani on nyt sitten ohi. Oppisopimukseni päättyy tammikuun lopussa ja siitä sitten edetään kohti uusia kujeita. YAD on kyllä sellainen henkinen magneetti, että päätymiseni takaisin festarityön ääreen joskus jossain muodossa on ihan mahdollista. Ensi kesänä orkesterin johtamisesta vastaa kuitenkin Taneli Hytönen & Co. Ennen katseiden kääntämistä ensi vuoteen on hyvä käydä tiivistetysti läpi, mitä mennyt kesä piti sisällään.

YAD juhlii tänä vuonna 25-vuotista taivaltaan. Yhtä monena vuotena on YADin infopiste tietoineen ja taitoineen ollut mukana kesän festarihumussa. Jonkinlaista historian havinaa liittyi siis tämän kesän kuvioihin. Siitä näkyvimpinä merkkeinä olivat juhlavuoden kunniaksi teetetyt 25-v. t-paidat ja pinssit.

festarikesa
Lutakko Liekeissä 2013.

Infopiste pystytettiin 14:lle festarille. Alkutahdit marssille iskivät kesäkuun alussa Kivenlahtirock sekä Iisrokki ja viimeinen infopiste löysi paikkansa Lutakon työmaa-alueen keskeltä elo-syyskuun vaihteessa. Mukana oli kaksi tulokasta YADin festarilistalla, Iisrokki ja Blockfest, joista jälkimmäinen osoittautui aivan loistavaksi kohteeksi toiminnallemme. Infopisteillä toimi kesän aikana yhteensä 40 vapaaehtoista. Viime vuonna liikuttiin aika lailla samoissa lukemissa.

Palautteiden ja tilastoinnin perusteella voi päätellä, että meininki infopisteillä oli tänäkin vuonna kohdallaan. Töitä on tehty, mutta on osattu myös ottaa ilo irti festareiden musiikkitarjonnasta ja ilmapiiristä. Mielikuvitusta ja positiivista päihteetöntä hulluutta ei meidän porukalta puutu. Niistä muodostuu mitä mainioin pohja festarityölle yhdessä tiedon ja tiedostavuuden kanssa.

Kesän aikana infopisteillä kävi yhteensä melkein 3000 festariasiakasta. Tämä tekee keskimäärin yli 200 kävijää/festari. Joillain kekkereillä oli ”vähän” hiljaisempaa, mutta joillain ihmisiä kertyi infopisteelle ihan ruuhkaksi asti. Eniten ihmisiä kohdattiin Summer Upissa, Ilosaarirockissa ja Blockfesteillä.

matskut
Infopisteellä jaettiin mm. tarroja ja tietomatskua.
Summer Upissa kirjattiin yli 500 kohtaamista. Huumetestikeskusteluun osallistui kesän aikana yhteensä n. 1200 henkilöä. Yleisimmät keskustelunaiheet olivat oma päihteidenkäyttö, kaverin/sukulaisen päihteidenkäyttö, huumeet ja terveys sekä kohtuukäyttö. Vapaaehtoistemme arvioiden mukaan keskustelut herättivät lähes poikkeuksetta ainakin jonkin verran uusia ajatuksia tai näkökulmia infopisteellä kävijöissä.

Festarikesä sai arvoisensa päätöksen toisena vuonna peräkkäin järjestetyn purkuviikonlopun merkeissä. Viikonloppuun otti osaa 13 henkeä, mikä on kolmasosa kaikista kesän aikana uurastaneista vapareista. Yadimaisen hersyvän ja rentouttavan yhdessäolon ja festarimuisteluiden lomassa syntyi hyvää ideointia festarityön kehittämiseksi. Viikonlopun aikana julkistettiin myös Festarijyrä 2013 -äänestyksen voittaja. Palkinnon sai tänä vuonna ansiokkaasti kesän aikana sinkoillut Olli Vairema.

Ainakin näin kahden kesän perusteella voi päätyä helposti siihen lopputulokseen, että purkuviikonloppu on mitä mainioin tilaisuus lyödä festarikesälle piste.

Hieno kesä on taas takana päin. Näin festarityöntekijän vinkkelistä katsottuna homma toimi juuri niin kuin pitikin. Suurin syy tähän oli vapaaehtoistemme aktiivinen panos. Muistakaa olla ylpeitä tekemästänne työstä.

Lopuksi haluan esittää vielä nöyrimmät kiitokseni teille kaikille YADin vapaaehtoisille, joiden kanssa sain olla tekemisissä festarityön tiimellyksessä. Paljon on syntynyt uusia hienoja tuttavuuksia ja paljon olen saanut elämääni lisää viisautta teidän kauttanne. Kiitos myös Pääkallopaikan väelle tuesta ja turvasta. Erityismaininta kuluneesta kesästä kuuluu komentajakapteeni Seppäselle, jonka läsnäolo mahdollisti mm. kesälomani vieton. Kiitos ja näkemiin.

– Tuomas Laine, oppisopimustyöntekijä YAD –

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.