.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Mitä on festarityö YADissa?

30 maaliskuun, 2016

Lyhykäisyydessään YADin festarityö on sitä, kun noin 8 hengen joukko vapaaehtoisia lähtee seikkailulle, päivät virittelevät huumekeskusteluja festarialueella hyvien keikkojen lomassa, nukkuvat, syövät ja viihtyvät.

Festarityö onkin monelle YADin vapaaehtoistyön mieleisin toimintatapa ja monen kesän kohokohta. Eikä suotta. Itse festarikokemattomana 15-vuotiaana mukaan lähtiessäni, valmiiksi järjestetyt majoitukset, kyydit sekä ruuat ilmaisen sisäänpääsyn lisäksi olivat kuin lottovoitto.Vaikka nämä olivat alkuun paljolti festareille lähdön syyt, ei ihmisiin tutustumisen sekä hyvien moshpittien jälkeen ollut enää paluuta entiseen – tänne mä tuun ensi kesänäkin!

Pikkuhiljaa myös huumekeskustelut alkoivat rullaamaan yhä luontevammin ja kohtaamisista alkoi saada myös itselleen enemmän. Yleensä mieleenpainuvimmat keskustelut tulivat vieläpä tyypeiltä, joiden mielipiteet erosivat omista, tai olivat jotain täysin odottamatonta. Opittu on myös se, että vaikka itse onkin jotain asioista tietävinään, kuitenkin kaikkein hedelmällisimpiin ajatuskeloihin päästään kysymällä rohkeasti myös pisteellä vierailijoiden ajatuksia.

KuopiorockduckSamaan aikaan kun toiset pisteilijät uppoutuvat huumetalouden kiemuroihin rennoissa keskusteluissa, toiset kopittelevat retkeilytuoleilla jöngleerauspalloja. Tai poksauttelevat kilpaa ilmapalloja, jotka on kiinnitetty kuminauhoin nilkkoihin kiinni. Kyseinen peli sai taannoin suuren suosion myös muiden festarikävijöiden kesken, ja siitä olikin seuraavaksi luontevaa siirtyä infopisteen tarratarjontaan. Kunniamaininta myös KuopioRockin sorsa-ystävällemme, joka viihtyi telttamme varjossa meitä viihdyttäen. Muutamaan pisteellä kävijään olen jopa ollut yhteydessä festareiden jälkeen facebookissa (moi Puntalan-rockin pojat jos luette!).

KuopiorockYADin festarielämästä on myös tarttunut paljon periaatteita ja toimintatapoja omaan ajatusmaailmaan vapaaehtoistyön ulkopuolelle. Yleisössä riehuessa pysyy paremmin pystyssä ja keikat jäävät paremmin mieleen, kun on selvin päin. Ristiriitatilanteet mielipiteissä voidaan kääntää molemmille hyödyllisiksi ja kolikossa on aina vähintään kolme puolta.

Luulisi, että ajan merkit alkaisivat pian jo näkymään naamassa, kun YADin vapaaehtoisura kesän festareilla alkaa lipumaan jo kuudennelle vuodelle. Mutta toisin kuin fyysisessä rappeutumisessa, festareiden kokemukset sen sijaan vahvistavat kehoa, mieltä sekä ihmissuhteita.

– Taneli, YADin festarivapaaehtoinen

YADin festarivapaaehtoiseksi pääset käymällä FESTARITYÖN KOULUTUKSEN (21.-22.5.2016, Jyväskylä)

Ilmoittautuminen ja lisätietoa täällä. Ja sitten kun luulet kokeneesi jo kaiken, niin käy myös festarivastaavakoulutus 22.5.2016.

festarikoulutus

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.