.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Paikkarin Prahan matka

15 maaliskuun, 2016

praha7Tampereen paikallisosasto päätti palkita viime vuoden aktiivisimpia osallistujia neljän päivän virkistys ja tutustumismatkalla Prahaan, Tsekin tasavaltaan. Matkaan lähdimme kymmenen yadilaisen voimin. Prahaan saavuimme perjantai illalla tyylikkäästi puolituntia myöhässä lentokoneen viivästymisen vuoksi. Lentokentän ulkopuolella meidät vastaanotti keväinen iltatuuli ja pari paikallista taksikuskia. Majapaikkamme sijaitsi Prahan vanhassa kaupungissa lähellä nähtävyyksiä. Kirjauduttuamme sisälle penthouseen (huone armeijasängyillä) lähdimme Prahan yöhön metsästämään ravintoa nälkäisenä kuin sudet. Hostellin viereinen paikallinen Ravintola Lokal oli sen verran täynnä, että päädyimme parin kadun päässä olevaan kebab-ravintolaan. Siellä tarjoiltava chicken box (kanaa laatikossa) teki niin lähtemättömän vaikutuksen erään paikkarilaisemme sieluun, että hänen oli saatava sitä vielä seuraavanakin päivänä. Aterioituamme palasimme Bungalowiimme (edelleen huone kerrossängyillä) ja kaaduimme syvään mutta levottomaan uneen Prahan kaupungin äänien sulkiessa meidät syleilyynsä. Lauantaiaamuna yllätyimme positiivisesti hostellin aamupalasta, joka oli todella runsas. Jos jollekin kävi niin ettei kahvi vielä herättänyt päivään, niin viimeistään sen teki hostellin yhteisissä tiloissa oleva suihku, jonka avoimesta ikkunasta pystyi tuntemaan raikkaan keväisen aamun.

praha5Päivällä kävimme tutustumassa paikallisen päihdetyön järjestön Sananimin contact centreen. Saavuttuamme paikan päälle eräs järjestön työntekijöistä oli varannut aikaa vapaapäivänään kertoakseen meille järjestön toiminnasta. Työntekijän mukaan tavanomainen contact centren asiakas on noin 38–vuotias suonensisäisten huumeiden sekakäyttäjä. Pääasialliset aineet ovat pervitiini ja subutex. Erilaisten haavojen ja tulehdusten hoidattaminen on myös tavallista. Contact centre keskittyy matalalla kynnyksellä tarjoamaan apua huumeidenkäyttäjille Prahassa. Tarjolla on neulojenvaihtoa ja erilaisia huumeiden käyttöön tarvittavia apuvälineitä, mm. puhdasta vettä, mittakuppeja, puhdistuslappuja, kokkauskuppeja ja itsetehtyjä kiristysnauhoja auton kumeista. Näitä jaetaan jotta huumeiden käytön riskit, kuten erilaisten tautien leviäminen ja epäpuhtauksien joutuminen elimistöön, saataisiin minimoitua. Lisäksi tarjolla oli ehkäisyä, kuten kondomeja ja raskaustestejä. Asiakkailla on myös mahdollisuus testauttaa itsensä yleisimmiltä tarttuvilta taudeilta, kuten hiviltä tai hepatiiteilta sekä sukupuolitaudeilta. Puhtaita neuloja vaihdetaan aina käytettyjä vastaan. Kerrallaan voidaan tulla vaihtamaan jopa 2000 käytettyä ruiskua ja neulaa käyttämättömiin. Contact centressä on mahdollisuus ruokailuun sitä eniten tarvitseville. praha6Kerrallaan aikaa voi keskuksessa viettää tunnin, tämän lisäksi on mahdollisuus puolen tunnin yksilökeskusteluun työntekijän kanssa. Yksilökeskusteluissa voidaan yrittää ratkaista asiakkaan sosiaalisia ongelmia tai ohjata käytön lopettamista haluavat katkaisuhoitoon ja huumekuntoutukseen.

Contact centren työntekijän mukaan valtio korvaa päihdehoidosta 75%, yleensä loput maksuista tulee sosiaalihuollosta. Kaikille tarvitseville pyritään tarjoamaan apua ja hoitojen pituudet vaihtelevat yleensä 2-12 kk. Pääasialliset huumekuntoutuspaikat, mihin asiakkaat ohjataan katkaisuhoidon jälkeen ovat yhteisöhoitoja, joissa päihderiippuvaisia hoidetaan terapeuttisia menetelmiä käyttäen.

praha1Työntekijän mukaan huumeriippuvaisten asema Tsekin tasavallassa on heikentynyt lähiaikoina. Hänen mukaansa viime vaaleissa vastakkaiset puolueet ottivat kummatkin mainoskampanjoissaan kantaa huumeiden käyttäjien ”siivoamiseksi” pois kaduilta. Myös Sananim on kohdannut suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloja ympäri Prahaa. Esimerkiksi poliisi on työntekijän mukaan syyttänyt katutyötä siitä, että huumeiden käyttäjät kokoontuvat palvelun takia suosittuun puistoon myymään ja käyttämään huumeita. Keskukselle tullessamme ihmettelimme graffitein sotkettuja Sananimin seiniä ja säröisiä ovia ja ikkunoita. Keskustellessamme työntekijän kanssa paljastui, että seiniä eivät olleet sotkeneet asiakkaat vaan naapurit, jotka olivat vastustaneet keskuksen avaamista. Tämän lisäksi naapuruston asukkaat olivat levittäneet ulostetta seiniin sekä heitelleet kiviä ikkunoihin ja oviin.

praha3Sananimistä lähdettyämme kävimme paikallisessa ravintolassa, missä ruoka oli erinomaista mutta palvelu huonoa. Tästä eteenpäin ilta kului Prahan vanhassa kaupungissa kuljeksien ja nähtävyyksiä ihaillen. Sunnuntaina matkasimme yhteen euroopan isoimmista eläintarhoista. Paikka on arvostettu, koska se on rakennettu eläinten hyvinvointia ajatellen ja niiden elinolosuhteita kunnioittaen. Paikka yllätti eläinmäärän laajuudella ja sillä, että jotkin aitauksista olivat avoimia. Esimerkkinä tästä eräs tunneli, missä vaikutuin vapaasti päämme ylitse lentävistä lepakoista ja se, kun kuljeksiessani alueella katsoin vieressäni olevaa kallioseinämää ja yhtäkkiä katseeni tarkentuikin minua tuijottaviin vuoripukkeihin.

Eläintarhan jälkeen menimme taas yhdessä syömään ravintolaan, jossa ruoka ja erilaiset jälkiruoat veivät taas kielen mennessään. Ilta menikin päivän kävelemisen jälkeen rennosti hostellilla palautuen ja lautapelejä pelaillen.

praha2

 

praha4Viimeisenä päivänä meillä oli vielä aikaa käydä ihailemassa nähtävyyksiä. Kävimme kävelyllä Kaarlensillalla maistellen paikallista erikoisuutta: jäätelöä ja sokerimunkkia, joka nerokkaasti on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Kiipesimme myös Prahan linnalle katselemaan kaupungin yllä levittyviä maisemia ja vierailimme siellä sijaitsevassa katedraalissa. Monien hyvien ruokien, leivonnaisten ja kauniiden paikkojen jälkeen jätimme hyvästit Prahalle. Väsyneenä, mutta onnellisina palasimme Suomeen lupaus keväästä sydämissämme.

– Ville Nieminen, oppisopimustyöntekijä, YAD

Oliko tämä hyödyllinen sivu?

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.