.
Kiinnostaako huumeet?
Kirjoituksia ehkäisevän huumetyön kulisseista
Tervetuloa YAD Youth Against Drugs ry:n blogiin.
Julkaisemme järjestön työntekijöiden, vapaaehtoisten sekä toisinaan vierailevien kynäniekkojen mielipiteitä ja kokemuksia ajankohtaisista asioista huume- ja järjestökentältä.
Pääset siis kurkistamaan ehkäisevän huumetyön kulissien taakse.

Opparissa YAD:ssa

13 tammikuun, 2021

Moi, mun nimi on Janina. Aloitin YAD:lla oppisopimuksella vuoden 2019 huhtikuun alussa (tarkkaan ottaen 5. päivä :D). Minua kiinnosti nuorisotyö ja varsinkin päihde-/huumetyö, ja olinkin pari viikkoa YADilla harjoittelussa VALMA-opintojen kautta ennen tätä kaikkea. YAD:lle haettiin oppisopimustyöntekijää (opparia) ja tämä oli oiva mahdollisuus päästä tekemään ehkäisevää huumetyötä ja samalla saamaan koulutuksen nuoriso-ja yhteisöohjaajaksi. Hain ja sain paikan! JEE!

Oppisopimus meinaa siis sitä, että ammatti opiskellaan käytännön työn kautta. Oppisopimuskoulutus on työnantajan ja työntekijän väliseen sopimukseen perustuvaa, pääasiassa työpaikalla tapahtuvaa ammatillista koulutusta. Koulutus suoritetaan työsuhteessa. Oppimista tuetaan oppilaitoksissa järjestettävillä tietopuolisilla opinnoilla. Eli välillä on koulupäiviä. Itsellä niitä on ollut noin pari kertaa kuukaudessa, välillä useammin tai harvemmin. Itsellä olisi vielä pari näyttöä suoritettavana ennen valmistumista toukokuussa 2021.

2019 huhtikuun loppupuolella pääsin tiimipäiville Latviaan, se oli kyllä siistiä, varsinkin kun olin vasta aloittanut hommat ja heti pääsee reissuun ja vieläpä ulkomaille :D. Olin samana vuonna kesällä festaritoiminnassa mukana, silloin tein järjestelyhommia vapareita varten, jotta heillä olisi kaikki tarvittava messissä ja esim. yöpymishommat kunnossa. Olin välillä myös kuskin hommissa ja opparille kuului yhtiin festareihin osallistuminen, olin Qstockissa muitten vapaaehtoisten kanssa pitämässä YAD:n pistettä.

Olen päässyt YADilla osallistumaan toni- ja rännikeikkoihin, olen suunnitellut ja järjestänyt mm. talvileirin, paikkarimiitin ja olen ollut ERASMUS+ projektissa mukana. Tässä korona aikana tietysti pitänyt hieman sumplia etäyhteyksin vähän kaikkea, esim. paikkarimiitti, mutta ne ovat hyvin luonnistuneet.

Olen pitänyt Kättä pidempää -koulutusta ja päihdekasvatustunteja, YADin menetelmäkortit ovat tulleet toiminnassa tutuiksi. Toimin YAD:lla ehkäisevän huumetyön suunnittelijana ja olen tehnyt kaikenlaista hommaa mitä siihen työnkuvaan kuuluu. Eli olen ollut yhtenä työntekijänä, vaikka opiskelija olenkin. Siitä olen tykännyt paljon, että olen saanut vastuuta ja minuun ja minun tekemiseeni luotetaan. En osaa täysin sanoa mikä olisi vahvasti noussut omaksi jutuksi, mutta tykkään YADilla tapahtumien suunnittelusta ja järjestämisestä ja että pääsee ihmisten kanssa toimimaan ja keskustelemaan, esim. päihdekasvatustunneilla.

Olen tässä opparina ollessani oppinut tietty YAD:sta paljon, mutta mitä olen huomannut ja oppinut itsestäni on, että olen paljon varmempi ja ammattitaitoisempi kuin esim. silloin kun alotin hommat YADilla. Olen saanut itsevarmuutta ja olen paljon avoimempi. Uskallan YAD:lla olla juuri sellainen kuin olen, ja se riittää.

Oliko tämä hyödyllinen sivu?